• onze waardering

Lekker lokaal RECENSIE

Wat je van dichtbij haalt, is lekker. Dat is het motto van Lekker lokaal, een kookboek met veertig recepten met groente en fruit van de buurtboer om de hoek. Ook staan er fietsroutes in voor Amsterdam en omgeving.
 
Ik was een keer als vrijwilliger mee op excursie naar een boerderij. De bedoeling was om Utrechtse stadskinderen te laten zien dat melk niet uit een pak komt, maar uit een koe en dat aardbeien aan een plant groeien en niet in een fabriek worden gemaakt. De kinderen keken hun ogen uit, maar ik ook! Ik was verrast hoe kort het busritje vanaf Utrecht was en hoe snel we op een prachtige boerderij stonden. Stiekem smaakt groenten en fruit dat rechtstreeks van het land komt veel lekkerder.



Aardbeien plukken
Dit was ook het uitgangspunt van Jobien Groen. Ze sprong in Amsterdam op de fiets en kwam al snel langs allerlei leuke buurtboeren waar je zelf aardbeien kunt plukken, hazelnoten kunt rapen of gewoon lekker kunt rondkijken in de winkeltjes met groenten, fruit en jam die boerderijen vaak hebben. In Lekker lokaal staan meerdere fietsroutes voor Amsterdam en omgeving en interviews met de boeren die Jobien tegenkwam.
 
Vergeten groenten
Lekker lokaal is ingedeeld in vier seizoenen en focust zich op groente en fruit (zeer geschikt voor vega’s en vegans dus!). Wat dacht je van een wrap met geroosterde bloemkool, aardbeiensoep met zoete wolken, pompoensoufflés of gekaramelliseerde spruitjes met peer en amandel? Ook vergeten groenten als aardperen en schorseneren komen aan bod. Het ziet er allemaal heerlijk uit. De recepten zijn niet moeilijk en er staan mooie foto’s bij.
 
Extraatje
Lekker lokaal is een heerlijk kookboek met veel nuttige informatie over seizoensfruit- en groenten en Nederlandse boeren. Het is superleuk om te lezen met hoeveel passie de boeren over hun bedrijf praten. Ik woon zelf niet in Amsterdam, dus ik heb de routes (nog) niet gefietst, maar ik zie de fietsroutes eigenlijk meer als een leuk extraatje. Het draait vooral om de lekkere recepten.

 

 


Recept: Venkelsalade met pistachenootjes en avocado
Uit het zomergedeelte van het boek maakte ik de venkelsalade met pistachenootjes en avocado. Venkel is een echte zomergroente en nu volop verkrijgbaar. De salade is lekker fris en komt zeker op mijn lijst met favoriete recepten.
 
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
 
- 200 gram quinoa (je kunt ook rijst of couscous gebruiken)
- 2 tenen knoflook, gekneusd
- 2 venkelknollen
- 1 avocado
- 100 gram feta
- 2 handen pistachenootjes
 
Voor de dressing:
- 8 eetlepels yoghurt
- 4 eetlepels olie
- sap en rasp van 1 citroen
 
Hoe maak je het?
Kook de quinoa, samen met de knoflook en een snuf zout in 400 ml water in 10 minuten gaar. De quinoa mag nog een beetje stevig zijn. Giet af en haal de tenen knoflook eruit.
Snijd de massieve onderkant van de venkel. Halveer de venkel over de lengte en haal de harde kernen eruit. Snijd de venkel overdwars in dunne plakjes en leg deze in een schaal. Bewaar het loof van de venkel voor de garnering.
Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Roer de dressing door de venkel en schep er de quinoa doorheen.
Verdeel de salade op de borden. Snijd de avocado over de lengte in lange repen en leg op de salade. Verbrokkel de feta eroverheen. Garneer met het venkelgroen en de pistachenootjes.

 

 

 

Lekker lokaal

  • Auteur:

    Jobien Groen
  • Verschenen:

    28 februari 2013
  • Uitgave:

    ISBN 9789023013549
    Uitgever Becht
    156 pagina's
  • Uitgever:

    Becht
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Haal op de fiets je verse ingrediënten bij de Amsterdamse buurtboer en maak er de heerlijkste gerechten mee - dat is Lekker lokaal. Meer dan 40 recepten, 38 boerenadressen en 6 fietsroutes met één doel: precies weten waar je eten vandaan komt en er dan lekker van genieten.

    Op nog geen half uur fietsen van de Dam loop je de eerste boerenerven al op. Lekker lokaal biedt je daarvoor fietsroutes, zodat je de telers en tuinders rond Amsterdam makkelijk, en via de groenste fietspaden, kunt bereiken. Ontdek met eigen ogen waar die smaakvolle aardbeien, courgettes of appels vandaan komen, die je vaak nog zelf mag plukken ook. Verser dan dat bestaat er niet. Leer daarnaast, met de tien interviews uit het boek, de telers en tuinders wat beter kennen.

    Maar boven alles is Lekker lokaal een kookboek. In veertig recepten hebben we de Hollandse keuken een spannende draai gegeven. Want wie nog steeds denkt dat Nederlandse producten alleen goed zijn voor stamp- en hutspotten, heeft het mooi mis. Wat dacht je bijvoorbeeld van aardpeergnocchi met munt en walnoot, of boerenkoolpasta met chili en Parmezaanse kaas?

    Dus spring op de fiets en trap je maaltijd bij elkaar!

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Top 10 BBQ boeken

  • Stiletto’s in de keuken

  • Recept: zelf macarons maken

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Recensie: Vijftig tinten kip

Zoek in artikelen