• onze waardering

Lynn! RECENSIE

Linda is een onzeker meisje. De meiden in haar klas vormen groepjes en hebben overal een mening over. Waar ze zelf bij past, weet Linda niet zo goed. Soms heeft ze zin om te fietsen en gek te doen met Fenna, maar dat vinden de anderen stom en kinderachtig. Marjorie, de dochter van de schooldirecteur, is heel netjes en gebruikt altijd moeilijke woorden. Als Linda bij haar is, probeert ze zich ook zo te gedragen. Maar als ze even niet oplet, zegt of doet ze per ongeluk iets wat niet zo deftig is. En dan vindt Marjorie haar natuurlijk weer stom. De Julia''s zijn meestal wel aardig, maar hebben geen eigen mening. Eigenlijk praten ze elkaar vooral na. En ze roddelen over Linda via internet. Als er een nieuw meisje op school komt, hoopt Linda op een nieuwe vriendin. Maar iedereen wil met Alexia afspreken. En Alexia is zoveel mooier en cooler dan Linda zelf. Vanaf dat moment noemt ze zichzelf Lynn, dat klinkt veel interessanter. Daar vinden de meiden uit haar klas natuurlijk ook van alles van. Terwijl ze non-stop haar best doet om niet uit de toon te vallen, raakt ze in de knoop met zichzelf. Ze wil zich niet non-stop aanpassen aan anderen. Ze wil gewoon zichzelf zijn. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Lynn! is een prachtig boek over opgroeien en ontdekken wie je bent, binnen de ingewikkelde groepscultuur van groep acht. Aan de ene kant wil Linda nog spelen, aan de andere kant bemerkt ze dat de andere meiden dat maar kinderachtig vinden. Ze is een laatbloeier, die desondanks niet uit de toon wil vallen. Linda wil graag dat anderen haar aardig vinden, maar met al die verschillende types die verschillende dingen van haar verwachten, lijkt dat een onmogelijke opgave. Een extra complicatie is dat de ouders van Linda erg gelovig zijn. Dat maakt haar automatisch anders dan de andere meiden uit de klas. Door de uitspraken over God is het soms moeilijk te peilen wanneer dit verhaal zich precies afspeelt. Alleen door het noemen van chatten en een mobiele telefoon, weet je dat het niet lang geleden kan zijn. Ook worden veel Nederlandse kinderen helemaal niet meer opgevoed met het geloof en hoeven ze zeker niet wekelijks naar de kerk. Het feit dat Lynn niet naar de kermis mag, zal voor veel kinderen gek zijn. Doordat zij zelf ook vaak over God nadenkt, denk ik dat veel kinderen zich niet altijd in Lynn kunnen verplaatsen.

Linda''s zoektocht naar zichzelf is herkenbaar en de schrijfstijl maakt het boek erg toegankelijk. Een aanrader voor alle laatbloeiers in groep acht.

Is dit boek ook herkenbaar voor jou?

Lynn!

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Al bijna twaalf jaar is Linda gewoon Linda Pinda. Een beetje stoer, grappig, gek op sport en buiten spelen, een lichaam als een lange dunne lat en nog lang niet bezig met 'meidendingen'. Maar dan zet één opmerking van haar favoriete gymjuf haar wereld op z'n kop. 'Wie denk je wel dat je bent?' Tja, vraagt ze zich af: wie ben ik? Met groot gemak past ze zich aan anderen aan: ze gedraagt zich chic bij het nieuwe mooie meisje uit de klas, ze doet interessant bij Marjorie, de dochter van de schooldirecteur, maar net zo lief raapt ze peuken van de grond met Fenna als die tabak voor haar broers zoekt. En dan die naam: Linda! Voortaan heet ze Lynn. Wie moet ze eigenlijk zijn als al die meisjes tegelijkertijd bij haar zijn? Is ze van iedereen een beetje, is ze alles door elkaar, of juist helemaal van niemand? Alsof dat nog niet genoeg twijfels zijn, is er ook nog de CITO-toets, en moeten haar kiezen getrokken worden, en komt de kermis naar het dorp - en daar mag zij natuurlijk als enige uit haar klas niet naartoe. Maar tussen al die drukte door komt Lynn er achter wie ze is: een beetje stoer, grappig, gek op sport... Lekker Lynn.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Populaire boeken die in oktober 2021 verschijnen

 • Grey's Anatomy en Station 19 crossover trailer onthult een bruiloft en de terugkeer van een oude bekende

 • Smash - Margje Woodrow

 • Fantastic Beasts 3 titel, plot en releasedatum onthuld

 • Het lied van de mistral - Olivier Mak-Bouchard

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Dagboek van een muts - Nikki weet raad

 • In gesprek met Mel Wallis de Vries

 • Stapelverliefd

 • Zomernacht

 • De belevenissen van een muurbloem

Zoek in artikelen