• onze waardering

Fresh en Light (mét recept voor cheesecake!) RECENSIE

De Australische Donna Hay heeft weer een nieuw kookboek! In Fresh en Light staan meer dan 180 recepten. Ik maakte falafel en een ricotta-cheesecake.
 
Wat een mooi kookboek is Fresh en Light! Lekker groot en fantastische foto’s. Ieder gerecht is gefotografeerd en de pagina’s zijn lekker ruim ingedeeld. De eerste indruk is dus goed. Genieten van de mooie plaatjes!
 


Suiker
Ik snap alleen het woordje ‘Light’ in de titel niet helemaal. In de inleiding legt Donna uit dat dit echt geen dieetboek is, maar dat ze wel een ‘light benadering’ gebruikt. Alleen vind ik dat niet terug. Er staan bijvoorbeeld ontbijtmuffins in waar echt een hele hoop suiker in moet. Ook in bijna alle toetjes en taarten gaat heel veel suiker. Als je het ‘light’ wil maken, waarom dan geen kokosbloesemsuiker, gepureerde dadels, bananen, honing of een ander gezond alternatief voor suiker?
 
Parelgort
Met 180 gerechten is Fresh en Light echt voor ieder wat wils. Vlees, vis en vega. Verse ingrediënten. Variaties op klassiekers en originele nieuwe recepten. Ontbijt, lunch, avondeten, toetjes, snacks… Alles komt voorbij! Soms zijn er ingrediënten nodig waarvan de gemiddelde amateurkok denkt: euh… wat is het en waar koop je het? Parelgort of xo-saus bijvoorbeeld. Maar omdat er zo veel recepten in staan, is het merendeel prima te doen.
 
Watertanden
Fresh en Light is een kookboek dat er werkelijk prachtig uitziet. Perfect om af en toe watertandend door te bladeren. Er staan veel recepten in die ik een keer wil proberen. Enige minpuntje: ik vind het niet zo ‘light’.
 
Falafel
De linzenfalafel zag er op de foto heerlijk uit en dat was het ook! Heel gemakkelijk om te maken. Je gooit alles in de blender en vormt kleine hamburgertjes. Even in de oven en het is klaar! De smaak is niet heel bijzonder, maar gewoon lekker. Hetzelfde geldt voor de yoghurt-tahin-saus die je erbij serveert. Lekker makkelijk voor doordeweeks.

 



Ricotta-cheesecake uit de oven
Voor het toetje maakte ik de ricotta-cheesecake. Donna Hay houdt van ricotta! Dit komt echt heel vaak terug. Ook in de falafel moest ricotta. Deze cheesecake moet je bakken in de oven en hij heeft geen bodem.
 
Wat heb je nodig?
650 gr ricotta
250 gr creamcheese of roomkaas light
280 gr halfvolle yoghurt
1 eetlepel maïzena
80 ml citroensap
1 eetlepel fijngeraspte citroenschil
1 theelepel vanille-extract (dit is moeilijk te vinden, ik gebruikte vanille-aroma…)
3 eieren
220 gr fijne kristalsuiker
 
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 160 graden / gasstand 2-3. Draai ricotta, creamcheese en yoghurt in een keukenmachine tot een gladde massa (ik gebruikte een handmixer). Doe de maïzena in een kommetje, voeg citroensap toe en meng tot een glad papje. Voeg het, met citroenschil, vanille, eieren en suiker toe aan het kaasmengsel en draai glad. Schenk in een ingevette, met bakpapier beklede springvorm van 20 cm. Bak in 50-55 minuten net gaar en lichtbruin. Laat, in de vorm, afkoelen in de koelkast.
 
Hoe smaakt het?
Het recept is erg gemakkelijk, maar wat ik al vreesde, gebeurde ook. Het bleef erg vloeibaar! Ik heb de kookwekker geloof ik wel drie of vier keer op een extra tien minuten gezet. Uiteindelijk heeft het er denk ik een uur en drie kwartier ingestaan. Maar ik dacht: zolang het niet verbrandt, is er niets aan de hand. Daarna heb ik de cheesecake ruim drie uur in de koelkast gezet.
 
En toen… bleef hij heel! En het was werkelijk een goddelijk lekkere cheesecake.
Ik dacht eerst dat ik de bodem wel zou missen (ik vind de bodem meestal het lekkerste van de hele cheesecake!) maar het is vrij machtig, dus een bodem is echt niet nodig. Smullen!

 

 

Fresh en Light

  • Auteur:

    Donna Hay
  • Verschenen:

    21 juni 2013
  • Uitgave:

    ISBN 9789000322206
    Uitgever Van Dishoeck
    208 pagina's
  • Oorspronkelijke titel:

    Fresh and Light
  • Uitgever:

    Van Dishoeck
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    FRESH en LIGHT is Donna Hays antwoord op haar zoektocht naar balans. Je hoeft niet per se te diëten om aan jezelf te werken; gezond en lekker gaan namelijk heel goed samen. In Donna's nieuwe boek draait het zoals altijd om smaak en variatie, maar houdt ze rekening met vetten en koolhydraten. Je kunt álles eten zonder je lijn te vergeten, als je maar de juiste verse ingrediënten gebruikt. Wie anders dan Donna Hay is in staat een slanke mayonaise te maken van zijdezachte tofu, gezond en overheerlijk, die je de originele mayonaise doet vergeten? Een boek vol gerechten met powerfood voor de hoognodige doordeweekse balans: lichte ontbijtjes, smakelijke lunches, snelle diners en lekkere tussendoortjes voor elk moment van de dag.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Top 10 BBQ boeken

  • Stiletto’s in de keuken

  • Recept: zelf macarons maken

  • Recensie: Vijftig tinten kip

  • Rudolph’s cupcakes compleet

Zoek in artikelen