• onze waardering

Nine and a half weeks RECENSIE

Verliefdheid kan je gedachten beheersen, liefde ook. Je kunt je volledig aan iemand overgeven en bezeten raken van (het verlangen naar) genot. Maar dat je er ook diep in kunt verdrinken, zodat alle grenzen vervagen, gebeurt in Nine and a half weeks van Elizabeth McNeil - in 1978 voor het eerst gepubliceerd en nu in vertaling uitgegeven door Xander Uitgevers.

Elizabeth ontmoet een kerel op de kermis en is gelijk gegrepen. Vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk. Hun relatie is helder: hij heeft alle touwtjes in handen en zij is in alle opzichten totaal van hem afhankelijk. Hij kleedt haar uit, en aan, voedt haar, haalt haar make up er ‘s avonds af en verwisselt zelfs haar tampons (ieuw). Overdag leeft ze haar eigen leven als succesvolle zakenvrouw en zodra ze de deur achter zich dichttrekt, hoeft ze nergens meer over na te denken en geen enkele verantwoordelijkheid te nemen. Hij gaat erg ver in het haar vernederen, domineren en slaan. Vastbinden wordt een dagelijkse gewoonte. And she loves it! Maar… hoe ver kun je daarin opgaan?

Dit boek laat zien dat erotische boeken niet alleen van deze tijd zijn. Toch verschilt Nine and a half weeks wezenlijk van de onlangs verschenen Vijftig tinten-boeken. Waar erotische boeken van deze tijd een redelijk voorspelbaar verhaal hebben, met een woest aantrekkelijke, über-sexy kerel, makkelijk te lezen zijn met vaak een happy end (niets mis mee - mij hoor je niet klagen), is dit boek echt van een heel ander kaliber. Je wordt direct meegezogen in het verhaal. De stijl is een goed voorbeeld van "show don’t tell”; op een perfecte manier wordt sfeer gecreëerd. Tegelijkertijd wordt de seks en hun spel amper beschreven. Hierdoor krijg je pas langzaam door hoe ver de seks werkelijk gaat. Het abrupte en eigenlijk bizarre einde laat je met vraagtekens achter, zeker als je je beseft dat dit boek Elizabeth’s memoires zijn. Wat zijn je mentale en fysieke grenzen? Hoe ver ga je bij het je totaal overgeven aan een ander voor liefde en genot? Hoe sterk ben je werkelijk en welke prijs moet je daar uiteindelijk voor betalen?

Elizabeth McNeill beschrijft alles op zo’n intense wijze dat het verhaal nog lang doorwerkt. Heb je de film uit 1986 met Kim Basinger al gezien en vind je dat je wel genoeg Nine and a half weeks hebt gehad? Lees dan toch het boek! Het gaat zo veel dieper, is zoveel intenser, met zoveel psychologische diepgang en zo freaky, dat mag je niet missen. Kortom: een absolute must read!

Ga jij dit boek ook lezen?

Nine and a half weeks

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Elizabeth McNeill begint een affaire met een man van wie ze niets weet. Maar wat eerst opwindend is, wordt snel beklemmend, want hun ontmoetingen worden gekenmerkt door dominantie en vernedering. Toch heeft de minnaar van Elizabeth een verslavend effect op haar en ze dreigt de volledige controle over haar lichaam én haar geest aan hem over te geven.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Eeuwig licht - Francis Spufford

 • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

 • Grimwoud - Nadia Shireen

 • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

 • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

 • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

 • Pikante films op Netflix

 • Dit kunnen we verwachten van 365 dni 2

 • Boeken top-5: een tikkeltje stout

 • Deze acteurs haten de manier waarop ze beroemd zijn geworden

Zoek in artikelen