• onze waardering

Mijn magische meisje RECENSIE

Vlak voor de derde verjaardag van Jani, een klein genie, verschijnen haar eerste denkbeeldige vriendjes. Zo heeft ze een kat die 400 heet, een vriendinnetje die 24 uur heet en een hond die ze laag noemt. Vanaf haar derde levensjaar komen er steeds meer fantasievriendjes bij, en Jani wordt steeds meer opgeslokt in die wereld. Ze krijgt last van woede-uitbarstingen, en vormt een grote bedreiging voor haar broertje Bodhi. Haar vriendjes vertellen haar wat ze moet doen, en als ze dit niet doet worden ze kwaad op haar. Zo wordt ze gedwongen om haar broertje Bodhi te slaan, en een denkbeeldig vriendje laat haar zelfs uit het raam springen.
 
Jani blijkt een zware vorm van schizofrenie te hebben. Haar vader Michael vertelt in dit boek hoe hun leven instortte vanaf dat moment en hoe ze het weer probeerden op te opbouwen. Wat zeker niet gemakkelijk is, aangezien de geestesziekte nooit meer zal verdwijnen. Zo zijn de ouders bijvoorbeeld gedwongen voor een tijd apart te wonen om Bodhi in veiligheid te kunnen stellen en moet Jani regelmatig tegen de grond gewerkt worden omdat ze alles en iedereen om zich heen slaat.
 
Wauw, wat ben ik onder de indruk. Ik wist dat schizofrenie een verschrikkelijke ziekte was, maar door dit boek besef ik pas echt wat het met je kan doen. Door het verhaal van Michael heb ik een kijkje kunnen nemen in hun wereld, en ik heb ontzettend veel respect voor de mensen die hier dagelijks mee om moeten gaan. Ik wist werkelijk waar niet dat het zo erg zou zijn, ik heb er eerlijk gezegd ook nooit echt over nagedacht.
 
Het moeilijkste om te lezen vond ik nog dat Jani op het ene moment alles kort en klein slaat, om vervolgens te doen alsof er niks is gebeurd. En het ergste is nog, dat ze het zelf gewoonweg niet in de gaten heeft. Ik heb super veel ontzag voor de ouders van het meisje. En dat ze, ondanks de zware strijd, hoop hebben gehouden en haar toch een mooi leven hebben kunnen bieden. Zonder dat ze voor haar hele leven opgesloten zit in een zwaar bewaakte inrichting. Dit boek zal me nog ontzettend lang bijblijven. 

Ben jij ook zo onder de indruk van dit verhaal?

Mijn magische meisje

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Jani’s vader Michael vertelt hoe hun wereld instortte als hun dochter een zware vorm van schizofrenie blijkt te hebben. De driejarige peuter Jani is een klein genie. Als baby ontwikkelde ze zich razendsnel en met acht maanden kan ze al praten. Als ze dertien maanden is kent ze het alfabet en een paar maanden later spreekt ze al in grammaticaal correcte zinnen en stelt ze zichzelf voor met de woorden: 'Ik ben Jani Paige en ik ben achttien maanden oud.' Vlak voor haar derde verjaardag verscheen Jani’s eerste denkbeeldige speelkameraadje, een hond met de naam Laag. Daarna kwam er een kat met de naam 400. Het is normaal dat kinderen dit soort fantasievriendjes hebben, maar bij Jani volgen er nog zoveel dat haar ouders de tel kwijtraken.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Van Disney Prinsessen naar echte koninginnen

 • Top 10 kookprogramma's en waar je ze kan zien

 • The Lord of the Rings: The Rings of Power teaser is er

 • De Zonnevangers 1: Het Geheime Verbond - Ida Tufte Michelsen

 • Aquitanië - Eva García Sáenz de Urturi 

Gerelateerde artikelen

 • Stiefkind

 • Recensie: Verscheurd

 • Speel met mij

 • Het boek van Soof

 • Jenny Downham over Voor ik doodga

Zoek in artikelen