• onze waardering

De verborgen glimlach RECENSIE

Het verhaal begint zo onschuldig, als Miranda tijdens een uitje met haar vrienden de knappe, charismatische Brendan ontmoet en na wat onschuldig geflirt met hem in bed belandt. Had ze dat nou maar nooit gedaan…
 
In De verborgen glimlach wordt de spanning vanaf de allereerste bladzijde opgebouwd en vastgehouden tot in het allerlaatste hoofdstuk. Je weet vanaf het begin dat Brendan niet te vertrouwen is – al in het begin van hun relatie duikt hij onverwacht opeens op in Miranda’s appartement en leest zonder toestemming in haar dagboek. Maar als Miranda het na een kortstondige relatie met hem uitmaakt, is ze nog lang niet van hem af. Als Miranda’s zus Kerry haar vol trots vertelt dat ze een nieuwe vriend heeft, is Miranda in eerste instantie blij voor haar, maar haar maag draait om als ze ziet dat het Brendan is. Brendan blijkt een heel andere versie van het verhaal van zijn korte fling met Miranda opgehangen te hebben, namelijk dat hij het met Miranda uitmaakte in plaats van andersom, en dat zij daar nog steeds kapot van is. Maar dat is niet het enige dat hij naar zijn hand zet. Miranda moet aanzien hoe Brendan haar hele familie inpalmt en zich steeds meer vastbijt in haar leven. En als ze denkt dat het niet erger kan worden, moet ze Brendan en Kerry een plekje geven in haar appartement omdat ze zelf even geen onderdak hebben. Al haar verdenkingen en wantrouwen over Brendan worden door haar omgeving afgedaan als aanstellerij.
 
Als lezer sta je constant aan Miranda’s kant, al gelooft niemand in haar omgeving haar theorieën over Brendan. Vanaf het begin is duidelijk dat hij niet deugt, maar er is nooit bewijs van zijn doordachte acties, waardoor je als lezer soms toch twijfelt: wordt Miranda misschien toch niet gek, zoals iedereen om haar heen denkt? Als er doden vallen, is het voor Miranda duidelijk wie de dader is, maar nog steeds gelooft niemand haar – zelfs de politie staat aan Brendan’s kant. Dan besluit ze het heft in eigen handen te nemen om aan te tonen dat Brendan een charismatische maar manipulatieve psychopaat is…
 
Ik wilde De verborgen glimlach het liefst in één ruk uitlezen. De spanning wordt op zo’n manier opgebouwd dat je steeds het gevoel krijgt dat de ontknoping om de hoek is, maar toch wordt die steeds uitgesteld. Brendan wordt niet op heterdaad betrapt en niemand gelooft het verhaal van Miranda. Als lezer wil je Miranda wel geloven, maar doordat ze alles en iedereen tegen haar heeft begin je toch te twijfelen. Want is Miranda niet een beetje geobsedeerd en ziet ze dingen wel helder? En wie is Brendan eigenlijk, waar komt zijn manipulatieve gedrag vandaan? Deze geheimzinnigheid wordt tot op het laatste moment in stand gehouden. Als de ontknoping in het laatste hoofdstuk eindelijk daar is, is die behoorlijk onverwacht. Een aanrader! 

Ben jij ook zo verslingerd aan de Nicci French boeken?

De verborgen glimlach

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als Miranda van haar werk thuiskomt treft ze op de bank haar nieuwe liefde Brendan aan, lezend in haar dagboek. Ze is woest, verbreekt de relatie en zet hem de deur uit. Twee weken later spreekt Miranda haar zusje Kerry, die er fantastisch uitziet en verliefd blijkt te zijn. Er is een nieuwe man in haar leven, hij heet Brendan. Wat als een ongemakkelijke situatie begint, wordt al snel een kwelling en uiteindelijk zelfs nog angstaanjagender dan haar ergste nachtmerrie.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze series zijn wereldwijd het populairst op Netflix

 • 8 aanraders voor Young Adult tv series die je nu kan streamen

 • De 10 grappigste Disney personages!

 • Waar is de Once Upon a Time cast nu?

 • Doni en de kracht van de blauwe veer - Dwight van van de Vijver

Gerelateerde artikelen

 • Vijftig tinten vrij

 • De feiten over daten in de bioscoop!

 • Recensie: Kil

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

 • Tattoo's geïnspireerd door boeken

Zoek in artikelen