• onze waardering

Truth or dare RECENSIE

Toen ik het omslag en de titel van dit boek zag, verwachtte ik er niet erg veel van. Toen ik echter begon met lezen, bleek het verhaal zoveel grappiger en origineler dan ik had verwacht! Truth or dare bleek echt een positieve meevaller.
 
Het verhaal speelt zich af in een wereld waarin een dodelijk griepvirus (in het boek simpelweg betiteld als 'Het Virus') om zich heen grijpt. De hoofdrol is weggelegd voor Jessie, die kan zien wanneer iemand liegt. Feilloos. Haar twee beste vrienden Tom en Dylan ontdekken dat, maar tegelijkertijd ontdekt nog iemand anders het: de geheime organisatie van Truth Wizards. Deze mensen willen dat Jessie op onderzoek gaat in het bedrijf dat de virusremmers maakt, maar wie is wel en niet te vertrouwen? Is Jessies moeder gewoon ziek of heeft ze Het Virus? En is Tom verliefd op die knappe klasgenote of verbeeldt Jessie zich dat maar?
 
Het verhaal heeft veel pluspunten: het gegeven dat Jessie weet wanneer iemand liegt is origineel en schept (vooral in het begin) veel spanning. De personages zijn erg likeable (de stoere Tom met een grote mond en een klein hartje, de gesloten Dylan die veel meer verbergt dan hij laat zien).
 
Van mij had de schrijfster wel wat dieper mogen ingaan op Het Virus. Hoe is het ontstaan, wat doet het met mensen en hoe is het om te leven in een wereld waarin je ieder moment ziek kan worden? Die eerste twee zaken worden namelijk alleen oppervlakkig verteld door Jessie en verder lijkt niemand ooit bang om Het Virus op te lopen.
 
Ook hadden van mij niet alle belangrijke elementen (Truth or dare, Truth Wizards, NoVirus, SuperFlu) in het Engels hoeven zijn. Wieke van Oordt heeft een tijdlang in onder meer de VS en Engeland gewoond, dus ik begrijp dat ze de voorkeur geeft aan Engels - het klinkt ook wel veel cooler, maar toch roept een blijkbaar erg pattriotistisch stukje van mij: 'Wat is er mis met Nederlands?' Maar goed, dit is iets wat verder helemaal geen invloed heeft op het verhaal, dus ik trek er geen hartjes voor af.
 
Al met al is Truth or dare een geslaagd en spannend boek (mijn 15-jarige broertje heeft het inmiddels gekaapt) dat geschikt is voor kinderen van alle leeftijden. Ik kijk uit naar het vervolg en hoop dat ik daarin wat meer achtergrond kan lezen over Het Virus, over Jessies relatie met haar ouders en over Dylan, want volgens mij is er nog iets wat Jessie niet over hem weet!

Hoe zou jij het vinden om te kunnen zien of iemand liegt?

Nieuwste artikelen

  • 8 aanraders voor Young Adult tv series die je nu kan streamen

  • De 10 grappigste Disney personages!

  • Waar is de Once Upon a Time cast nu?

  • Doni en de kracht van de blauwe veer - Dwight van van de Vijver

  • Terugslag - James Patterson

Gerelateerde artikelen

  • Vijftig tinten vrij

  • Tattoo's geïnspireerd door boeken

  • In gesprek met Mel Wallis de Vries

  • Recensie: Virus

  • 10x Populaire kinderboekenseries

Zoek in artikelen