• onze waardering

Onder mijn huid RECENSIE

Een bouquetreeks-achtige voorkant, en een spannende samenvatting op de achterkant. Wat ik precies van Onder mijn huid kan verwachten, is me niet meteen duidelijk. Wat wel meteen duidelijk is, is dat het een enorm dikke pil is. Het boek telt maar liefst 666 pagina’s! Maar, ik heb vakantie en lig op het strand, tijd genoeg dus!

Onder mijn huid gaat over Julia, een alleenstaande moeder, met een goede baan op het TT-circuit in Assen. Haar dochter Laura wordt enorm gepest en gaat daarom bij haar vader, Julia’s ex-man, wonen. Julia vindt dat ze als moeder heeft gefaald en trekt zich dit enorm aan. Haar werk lijdt erg onder de gebeurtenissen uit haar privéleven. Julia zit namelijk niet alleen met de situatie van Laura in haar maag, ook haar minnaar Mike zorgt voor onrust in haar hoofd. Hij gedraagt zich anders dan anders en dit blijkt niet zonder reden, Mike houdt zich namelijk bezig met illegale zaken. Dan ontmoet Julia Connor, Mikes knappe broer en qua karakter het tegenovergestelde van Mike. Met als gevolg: nog meer onrust! En dan blijkt er ook nog een derde man in het spel te komen, waardoor alles totaal verandert. Julia wordt meegetrokken in een duistere wereld, waarvan ze niet eens wist dat deze bestond en had gewild dat ze deze ook nooit had ontdekt.

Onder mijn huid is het tweede boek van misdaadschrijfster Marijke Verhoeven. Haar debuutroman Onder invloed is erg goed ontvangen en ik denk dat de schrijfster ook trots mag zijn op de opvolger. Verhoeven heeft een heerlijke manier van schrijven. Geen lange zinnen of moeilijke woorden, maar vlotte dialogen afgewisseld met korte sfeerbeschrijvingen. Doordat het boek zo lekker wegleest, is het ook helemaal niet erg dat het bijna 700 pagina’s telt. Je merkt niet eens dat het boek zo dik is, want je blijft gewoon lekker doorlezen. Wat ook helpt, is het goed uitgedachte verhaal. De uitkomst laat lang op zich wachten en is tevens verrassend. Bovendien heeft de schrijfster voor diverse verhaallijnen gekozen, welke afwisselend zijn (gepeste dochter, werk op circuit, relatie met Mike etc.), maar toch een mooi geheel samen vormen. Ook komt er telkens een mysterieus persoon aan het woord. Je denkt dat je weet wie het is, maar niets is minder waar. Slim bedacht door Verhoeven, want dit mysterieuze persoon maakt het boek een stuk spannender. Als belangrijkste decor heeft Verhoeven voor het TT-circuit in Assen gekozen, een origineel decor. Andere plaatsen waar het verhaal zich afspeelt, zijn o.a. Duitsland en Denemarken. Ik vind het leuk dat de schrijfster voor een origineel decor heeft gekozen, en hierdoor tegelijkertijd heeft gekozen voor een vrouw in een mannenwereld als hoofdpersoon.

Door de dikte werd de snelheid wel uit het boek gehaald. Een minpunt naar mijn mening. Alle tekst is goed, erg goed zelfs, maar op een of andere manier bekroop me het gevoel dat het beknopter ook gewoon een goed boek was geweest. Ik vond het totaal niet erg om zoveel tekst te lezen, maar volgens mij was het niet nodig geweest en zou het boek ook uit 200 pagina’s minder kunnen bestaan (en nog steeds even goed zijn). Omdat het boek zo dik was, vond ik het ook minder spannend om te lezen. De spanning werd zo langzaam opgebouwd, dat ik niet op het puntje van m’n stoel zat, en dat vond ik jammer. Ik denk dat op beide fronten minder pagina’s het boek goed zou hebben gedaan.

De dikte is echter wat mij betreft geen reden om Onder mijn huid niet te gaan lezen. Het verhaal blijft sterk en is zeker de moeite waard. Plan dus een paar dagen vrij of neem het boek mee op vakantie (let wel op voor overgewicht!), en geniet van dit boek!

Ga jij aan dit 666 pagina's tellende boek beginnen?

Onder mijn huid

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Zodra ik mijn hand in die van Mike legde, begreep ik dat er wat ging gebeuren. Er was een nauwelijks merkbare trilling in de atmosfeer. Heel gering, maar wel zoiets wat je vertelt dat iets of iemand voor altijd een bijzondere plaats in je leven zal innemen, of zelfs je wereld volledig op de kop gaat zetten. Een sensatie die ik toen niet direct op die manier kon beschrijven, in de overweldigende flow waarin ik meteen werd meegezogen, maar die zich razendsnel ontwikkelde na onze ontmoeting.
  Haar werk op het TT-circuit in Assen vraagt de uiterste concentratie. Zeker in de allerdrukste week van het jaar, de week van de TT. Maar Julia heeft haar hoofd niet bij haar gecompliceerde regelwerk. De aantekeningen die ze in haar hoofd maakt, is ze onmiddellijk weer vergeten, voordat ze actie heeft ondernomen. Haar gedachten worden beheerst door het verdriet om haar dochter Laura, die vreselijk wordt gepest op school en nu heeft besloten bij haar vader te gaan wonen. En door haar minnaar Mike, die een verwoestend effect heeft op haar gemoedsrust. Mike blijkt zich echter met duistere zaken bezig te houden. En zijn knappe broer Connor ontfermt zich over de mooie, onzekere en kwetsbare Julia. Dan blijkt er nog een derde speler in het spel te komen. Waarna alles volledig uit de hand loopt.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Zij die achterbleef – Jean Kwok

 • Professor Prank - Jozua Douglas

 • De scheepsdochter - Anne Jacobs

 • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

 • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • 9 super spannende crime series

 • Vijftig tinten vrij

 • 100 wereldplekken - Floortje Dessing

Zoek in artikelen