• onze waardering

Ooit, misschien RECENSIE

Lauren Graham is vooral bekend geworden door haar rol in Gilmore Girls. Met Ooit, misschien debuteert ze nu ook als schrijfster – een beetje het Lauren Conrad-verhaal. Maar ze weet dus wel waar ze over schrijft! In dit boek is Franny’s grote droom namelijk om actrice te worden. Ze heeft zichzelf drie jaar de tijd te geven om het te maken in New York, en het is nog maar 6 maanden tot die deadline! Maar dit jaar gaat het echt goedkomen. Elke dag om 8 uur opstaan, niet meer roken en geen kaasknabbels meer eten zijn daar onderdeel van. Dat was het plan, tenminste… Maar op acteergebied zet Franny wel door. Ze gaat op zoek naar een nieuwe agent en vindt die bij Absolute Artists. Dat hij niet zo aardig is, moet dan maar. Ze mag wel mooi heel veel audities doen! En tot ze beroemd is werkt ze maar als serveerster… Als ze die baan mag houden met de vele audities tenminste. En nou ja, ik kan wel het hele boek gaan beschrijven, maar eigenlijk volg je Franny ‘gewoon’ in haar weg naar de acteertop, inclusief alle onwennigheden en instortmomentjes en tussendoor natuurlijk ook nog wat liefdesdilemma’s: James Franklin, de knappe beroemde acteur van toneelles, versus huisgenoot Dan. Wat dat betreft is het boek niets nieuws: als je de achterflap leest lijkt het maar het zoveelste Hollywoodverhaal, en eigenlijk is het dat ook wel een beetje. Het is vrij voorspelbaar en er zijn verder geen plotselinge wendingen die het boek onderscheiden van andere boeken met hoofdpersonen die actrice of zangeres willen worden (O, en waarom speelt het zich af in 1995?).

Dat de verhaallijn niet zo origineel is, zegt echter niet dat het niet geweldig is uitgevoerd. Want dat is het dan weer wel! Ik vind de schrijfstijl van Lauren Graham echt super. Ze neemt je mee in de soms wat vreemde maar grappige gedachtegangen van de hoofdpersoon en doet dat enorm geloofwaardig. Franny’s twijfel of ze wel goed genoeg is, is voor veel vrouwen denk ik heel herkenbaar. Verder gebruikt ze leuke vergelijkingen en geeft ze je een kijkje in Franny’s agenda en voicemailberichten. En over voicemailberichten gesproken: de telefoongesprekken met haar vader zijn onbetaalbaar. Ik heb meerdere keren hardop moeten lachen! Ook heeft het verhaal een duidelijke moraal: maak nu je dromen waar (oftewel leef in het nu, oftewel nu of nooit), dus het is nog inspirerend ook. Kortom: een originele verhaallijn heeft het boek niet, maar wel een flinke dosis humor en een leuke schrijfstijl, dus daarom vind ik het toch een aanrader!

Ben jij al nieuwsgierig naar het schrijfdebuut van Lauren Graham?

Ooit, misschien

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Franny Banks had zichzelf drie jaar de tijd gegeven om het te gaan maken als actrice. Nu gaan de laatste drie maanden in. Ze kwam ooit naar New York met dromen over Broadway, maar haar fanclub telt nog maar twee leden (haar huisgenoten Jane en Dan) en om haar huur te betalen werkt ze als serveerster in een Comedy Club. Franny wil haar droom om de volgende Diane Keaton of Meryl Streep te worden nog niet laten varen. Maar haar bankrekening slinkt, haar agent belt niet meer, en haar vader wil eigenlijk dat ze naar huis komt om met haar geweldige ex-vriend te trouwen. Franny besluit nog één laatste poging te wagen om ‘ooit’ te veranderen in ‘nu’.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

 • Series met de mooiste mannen

 • Chicklit top-5: juni

 • De beste zomerboeken in 2021

Zoek in artikelen