• onze waardering

Spoorloos RECENSIE

Emmi is een buitenbeentje. Ze is vijftien, heeft geen vriendinnen en is de oudste 'Potentieel' van de hele school: de enige van haar leeftijd die nog geen speciaal talent heeft ontdekt. Ook thuis voelt ze zich onzichtbaar. Haar ouders lijken zich voor Emmi te schamen en zelfs haar kleine zusje Milla kijkt met minachting naar haar. Emmi besluit haar familie flink te laten schrikken. Als ze wegloopt, een paar dagen spoorloos verdwijnt, zal iedereen haar missen. En dan wordt alles anders, denkt ze.

Als ze na een nacht in een verlaten tuinhuisje weer thuis komt, blijkt het huis leeg en verlaten. Haar familie is spoorloos verdwenen! Er ontbreken geen spullen, alle schoenen en kleren liggen netjes op hun plek, maar er is niemand te bekennen. De telefoon en het internet werken niet meer. Al snel ontdekt Emmi dat niet alleen haar familie weg is, er is niemand in de straat of in de wijk. Iedereen lijkt in rook opgelost. Emmi is doodsbang! Na zich dagenlang eenzaam te hebben gevoeld, komt ze op het station een meisje tegen. Onerva is ouder dan zij, luidruchtiger en loopt op blote voeten. Ook Onerva is alleen en ze besluiten bij elkaar te blijven. Al snel ontstaat er een vriendschap tussen de twee meisjes, de eerste die Emmi ooit heeft gehad. Emmi ontdekt hoe fijn het is om dingen te delen, om samen lol te maken. Ze vertelt Onerva zelfs over haar liefde voor sprookjesboeken.

Emmi en Onerva discussiëren over de vreemde gebeurtenissen. Waar Emmi denkt aan een massale evacuatie, is Onerva ervan overtuigd dat ze dood zijn. Zij probeerde namelijk zelfmoord te plegen en toen ze wakker werd, was iedereen verdwenen. Na een paar weken ontmoetten ze een achttienjarige jongen, Atro, een filosoof. Hij heeft een heel andere kijk op de verdwijning van de andere mensen, volgens hem ligt de oplossing bij henzelf. Met zijn drieën reizen ze naar Helsinki, op zoek naar nog meer achterblijvers. Emmi durft steeds meer van zichzelf te laten zien en wordt verliefd op Atro. Als ze vanuit een hotelsuite een groot vuur zien branden, gaan ze onmiddellijk op pad. Er zijn nog meer jongeren, die een mini samenleving hebben opgericht. Onerva en Emmi worden al snel opgenomen door de groep, maar Atro houdt zich afzijdig. Als Emmi geheimzinnige aanwijzingen uit verschillende sprookjes krijgt, besluit ze op onderzoek uit te gaan.

Spoorloos is een bijzonder boek, dat vooral draait om Emmi's innerlijke leven. Doordat ze al haar gedachten en gevoelens met de lezer deelt, leer je haar snel kennen en voelt ze als een levensecht meisje. De zoektocht naar haar familie en alle andere mensen is in feite een ontdekkingsreis voor Emmi zelf. Ze durft steeds meer zichzelf te zijn en ontdekt dat dat helemaal niet zo verschrikkelijk is als ze dacht. De verwijzingen naar sprookjes zijn origineel, maar roepen vragen op die het gehele boek onbeantwoord blijven. Zodra Emmi ontdekt dat iedereen is verdwenen, wil je weten wat er is gebeurd en hoe het afloopt. Jammer genoeg blijft dat het hele boek onduidelijk. Pas in deel twee zal je erachter komen hoe alles in elkaar steekt. Ik vind het jammer dat het boek met een cliffhanger eindigt, maar tegelijk wil je maar één ding: onmiddellijk verder gaan met deel twee.

Lijkt dit verhaal jou ook zo bijzonder?

Spoorloos

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Dit verhaal speelt zich af in de nabije toekomst. Emmi is vijftien en heeft het gevoel nergens bij te horen. Op school heeft ze zich niet echt kunnen profileren. Thuis is er weinig aandacht voor haar. Ze heeft geen vrienden en besluit weg te lopen. Na korte tijd keert ze terug. Dan blijkt dat er niemand meer is bij haar thuis, noch in de straat. De hele stad is leeg. Het internet doet het niet en de telefoon werkt niet meer. Na enkele dagen eenzaam rondtrekken ontmoet ze Onerva, die ook dacht helemaal alleen op de wereld te zijn. Ze worden vrienden. Dan ontmoeten ze Atro, een jongen van achttien en een beetje een filosoof. Het wordt een ontdekking van zichzelf in een virtuele wereld.

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Leeftijd: 15+

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • De beste Carry Slee boeken

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

Zoek in artikelen