• onze waardering

Havo is geen optie RECENSIE

Door omstandigheden belandt Jenneke als natuurkundedocent op een nogal elitaire middelbare school. Ze woont in dezelfde plaats als waar ze werkt: Berkheij, waar iedereen enorm rijk is. Ze merkt hoe geld en status het leven leuker en makkelijker kunnen maken en geniet met volle teugen van alle nieuwe mensen en ervaringen. Maar ze ziet ook de nadelen: de verwachtingen van de kinderen op deze school zijn hoog, soms veel te hoog. De ouders nemen alleen genoegen met een VWO-diploma, en dan ook nog met het profiel van hun keuze. Wat het kind wil en kan, doet er eigenlijk niet toe. Met lede ogen ziet Jenneke toe wat dat doet met de scholieren in haar klassen. Toch heeft ze ook veel lol. Het is een uitdaging om de kinderen klaar te stomen voor hun examens. Daarbij maakt haar knappe collega David dat ze graag naar haar werk gaat.

Laten we het Chicklit-plus noemen, dit boek. Jenneke is een personage waar je je gemakkelijk in kunt verplaatsen: eind twintig, bezig met mode, mannen, haar vriendinnen, vakanties en twijfels over de toekomst. Maar haar grote intelligentie, haar gedachten over de band met haar familie en het ontdekken van de ware mensen achter die grote hekken om de evenzo grote huizen, geven het boek de nodige extra’s. En dat geldt ook voor de setting: de combinatie van een ‘rijkeluisdorp’ en een middelbare school kom je niet dagelijks tegen in boeken. Spannend is Havo is geen optie ook: na een skivakantie met de leerlingen keert het gezelschap terug met vijf leraren in plaats van zes… is hier de perfecte misdaad gepleegd, of is Frits Bintman er zelf vandoor gegaan? Je blijft doorlezen! Ik vond het alleen jammer dat het einde van het verhaal niet wat verder uitgewerkt was, maar afgezien daarvan is dit een heel fijn boek. Ik heb zelfs nog een nieuwe term geleerd: wist je dat een (twee-)wekelijkse vrije dag die je helemaal aan jezelf kunt besteden, een Beatrixdag heet? Onze voormalig koningin hield zich op zulke dagen bezig met schilderen en paardrijden.

Wat doe jij op je Beatrixdag?

Havo is geen optie

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Havo is geen optie is een roman over ontspoorde ambitie. Het boek neemt je mee achter de façades van een villadorp, met fanatieke vaders en moeders, ongelukkige kinderen en docenten die er het beste van proberen te maken. Als de jonge natuurkundige Jenneke Wissink haar promotieonderzoek ziet mislukken, kan ze tijdelijk waarnemen voor een zieke docent op het Waterland College in het villadorp Berkheij. Op school blijken veel ouders te hoge verwachtingen van hun kinderen te hebben - vwo is de norm en niet alle kinderen kunnen daaraan voldoen. Jenneke helpt haar leerlingen zo goed mogelijk met het lastige vak natuurkunde. Een dramatisch ongeluk opent haar de ogen voor de ware aard van sommigen van haar welgestelde dorpsgenoten. Een meeslepend verhaal dat aansluit bij de hedendaagse tendens dat ouders een zo hoog mogelijke opleiding voor hun kinderen willen afdwingen. Daarvoor zetten zij veel geld en soms zelfs juridische middelen in.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

 • Ugly Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

 • Salto - Arndís Thórarinsdóttir

 • De regel van drie - Sam Ripley

 • Onderstroom - Linda Jansma

Gerelateerde artikelen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • De feiten over daten in de bioscoop!

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Mannen uit series met wie je wilt trouwen

 • Ik moet je iets vertellen - Sarah Dessen

Zoek in artikelen