• onze waardering

Kus van zus RECENSIE

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: in plaats van een echt geredigeerd boek lijkt Kus van zus wel een eerste versie. Fouten in de werkwoordspelling, grammaticafouten, zinnen die niet met een hoofdletter beginnen of niet met een vraagteken eindigen, wisselende werkwoordstijden: je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het terug in dit boek. En niet een paar keer – nee, op élke bladzijde. Als je je daar enorm aan ergert, zou ik dus per direct stoppen met lezen. En nu ik daar toch over bezig ben: de rest van de schrijfstijl vond ik ook niet heel goed. De zinnen waren me te simpel en Astrid Potuijt heeft duidelijk het show, don’t tell-principe (emoties beschrijven, niet benoemen) niet toepast. Kortom: de uitvoering van de verhaallijn had stukken beter gekund.

Het boek gaat over Nienke, een 29-jarige met een mislukt leven – althans, dat vindt ze zelf. Ze is gedumpt door haar vriend en ook nog eens ontslagen. Haar zus Merel daarentegen heeft het, ondanks dat ze weduwe is, een stuk beter: mooi huis, leuke vriend, veel vriendinnen. Maar aan dat alles komt een einde als Merel plots hetzelfde virus oploopt als haar voormalige man Otto en ook overlijdt. Nienkes hele leve wordt overhoop gehaald: ineens woont ze in Merels huis, doet Laurens (Merels vriend) ineens of hij háár vriend is en ook Merels vriendinnen zijn er steeds vaker. Bovendien is ze ineens een soort moeder: ze krijgt de voogdij over Celine, Merels dochtertje. Het lijkt wel of zij Merels plaats in moet nemen! Gelukkig komt haar buur-Jan vaak wat drinken als afleiding en kan ze haar hart luchten bij de wel erg knappe psycholoog Julian. Maar verdriet kan ook blind maken…

Als je mijn samenvatting hierboven leest zou je in principe kunnen denken dat het een heel droevig verhaal is. Ik vind echter dat Potuijt het overlijden van Merel best wat groter had kunnen maken. Je leest dat Nienke haar mist en dat ze Merels stem in haar hoofd hoort, maar toch voelde ik het verdriet niet echt in mijn hart. In plaats daarvan wil je eerder weten hoe het zit met Julian, hoewel het wat dat betreft ook wel weer heel voorspelbaar is. Daarnaast wordt er niet echt een hoogtepunt opgebouwd, maar kabbelt het boek maar wat voort.

Je zou het natuurlijk van de positieve kant kunnen bekijken en kunnen zeggen dat het gewoon een chicklit met een soort extra dimensie is, maar dat vind ik in dit geval enigszins misplaatst. Ik vond het boek dan ook erg tegenvallen. Toch jammer, want het idee was best goed.

Ga jij - na het lezen van deze recensie - Kus van zus lezen?

Kus van zus

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Nienke is 29 jaar en voelt zich volslagen mislukt. Het liefst hangt ze in pyjama op de bank en eet liters Ben & Jerry's ijs. Alles verandert nadat ze een verontrustend telefoontje van haar zus Merel krijgt, waarna ze op stel en sprong naar haar toe gaat. Haar zus is ziek en nog geen 24 uur later verliest ze Merel. De chaos is groot. Het dochtertje van Merel, Celine, blijft als weeskindje achter en Nienke bedenkt zich geen moment en neemt de zorg voor Celine over. Als ze ook nog eens het huis van Merel overneemt, haar vriendinnen wekelijks bij haar op de stoep staan en de vriend van Merel niet van haar zijde wijkt, raakt zij zichzelf een beetje kwijt. Naast de heftige emoties waarmee ze te maken krijgt, probeert ze ook een eigen leven te creëren wat niet zo makkelijk gaat. Zeker niet als ze onheilspellende foto's vindt van Merel en een man. Een hele knappe man. Hij zet Nienkes wereld nog verder op zijn kop......

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Uncharted trailer met Tom Holland en Mark Wahlberg is uit

 • Mijn moeder heeft altijd gelijk - Lana Lux

Gerelateerde artikelen

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

 • De beste zomerboeken in 2021

 • Chicklit top-5: juni

 • Young Adult top-5: juli

Zoek in artikelen