• onze waardering

Smiley RECENSIE

Smiley gaat over de 14-jarige Julia, die samen met haar vader en broertje uit Mexico naar Amerika is gevlucht. Julia’s thuissituatie is niet ideaal: haar moeder is overleden en haar vader moet dag en nacht werken, zodat ze met z’n drieën net rond kunnen komen. Niet gek is het dus dat Julia zich bij de StreetMaffia, de meest beruchte latinogang van Amerika, aansluit. Daar vindt ze de familie, die ze nooit heeft gehad en waar ze zo naar verlangt. Julia voelt zich eindelijk gelukkig: bij haar homeboys en homegirls voelt Julia zich thuis en bovendien krijgt ze een relatie met de lokale bendeleider van de StreetMaffia, Dante. Maar wanneer het geweld van de bende steeds heftiger wordt, besluit Julia eruit te stappen en informant voor de FBI te worden. Een gevaarlijke en dappere beslissing. Terwijl Julia zwanger is, leidt haar dubbelrol tot een gevaarlijke confrontatie. Hoe zal dit voor Julia aflopen?

Smiley, de debuutroman van Lotte Boot, is een boek dat je in één keer uit wilt lezen en je daarna niet meer loslaat. Het is een op waargebeurde feiten geïnspireerd verhaal. Het karakter Julia is gebaseerd op Brenda Paz, een lid van de Salvadoraanse gang MS-13 (in het boek StreetMaffia / SM-11 genoemd). Smiley is een rauw verhaal, waarin veel geweld voorkomt. Boot schrijft heel gedetailleerd waardoor je je de gewelddadige, maar ook de gewone, situaties heel goed kunt voorstellen. Het is telkens net alsof je over de schouder van Julia meekijkt. Er zit veel vaart in het verhaal en het is heel filmisch geschreven. Het boek is spannend vanaf de eerste tot aan de laatste pagina. Zoals gezegd is het boek echt rauw en komt er vrij veel geweld in voor. Niet iedereen zal hiervan houden, maar het maakt Smiley wel enorm realistisch. Natuurlijk wist ik wel wat van bendes, maar dit boek heeft me laten zien hoe wreed ze echt kunnen zijn. Boot heeft de karakters goed gekozen en uitgewerkt. Je begrijpt de gedachtegang van hoofdpersoon Julia helemaal. Ondanks dat ze zo’n lief en slim meisje is, snap je toch waarom ze voor een leven bij een wrede straatbende kiest.

Smiley heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Ik vind de kaft erg apart, en de inhoud is heel sterk. Het is spannend, meeslepend en heeft een interessant onderwerp. Bovendien bevat het boek veel heftige en aangrijpende momenten, welke heel normaal zijn in het leven van een bendelid. Mocht je niet over geweld kunnen lezen, dan zou ik dit boek overslaan, maar anders: zeker lezen!

Sla jij dit boek open of over?

Smiley

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Smiley neemt je mee in een harde, gewelddadige wereld die weinig mensen kennen, maar die dichterbij is dan je denkt.

  De Mexicaanse Julia is veertien als ze verliefd wordt op Dante, een lokale bendeleider van de StreetMaffia, de meest beruchte latinogang van Amerika. Bij haar homeboys en homegirls vindt Julia de familie die ze nooit heeft gehad.
  Lid van de gang ben je voor het leven, maar wanneer het geweld meedogenlozer wordt, wil ze eruit. Julia besluit informant te worden voor de FBI. Tot ze onverwachts zwanger raakt, en haar dubbelrol tot een gevaarlijke confrontatie leidt.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • De beste Carry Slee boeken

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

Zoek in artikelen