• onze waardering

Wat niemand weet RECENSIE

Het is lang geleden dat een boek me zo gegrepen heeft als Wat niemand weet. Het eerste deel De mooiste zomer van mijn leven heb ik niet gelezen, maar gelukkig is dit boek ook los heel goed te begrijpen.

Wat ik erg apart vond, is dat Rosalie al heel gauw bekendmaakt dat ze geëxecuteerd zal gaan worden. Dat geeft je iets beklemmends tijdens het lezen - waar, wanneer, waarom? Is dit het moment dat... - waardoor ik het boek naar mijn idee veel intenser beleefd heb dan wanneer het verhaal ‘gewoon’ in chronologische volgorde verteld zou zijn.

Roos’ leven is niet makkelijk. Ze is op de vlucht, weg van de kust waar ze de zomer heeft doorgebracht als hulp van een rijke familie. Hoewel het haar hart breekt, laat ze Friedrich, de leuke Duitse bediende van de familie naast haar, achter. Ze denkt dat thuis alles weer goed zal komen, maar wanneer ze daar aankomt, blijkt alles veranderd. De Eerste Wereldoorlog ligt namelijk op de loer. Ik wil niet teveel over de inhoud loslaten, maar alleen zeggen: zorg dat je dit boek gaat lezen. Laat je verrassen en overweldigen.

Omdat de Eerste Wereldoorlog zich niet in Nederland afspeelde, heb ik nog weinig boeken gelezen over deze periode. Ik heb dan ook weinig vergelijkingsmateriaal, maar ik denk dat Karen Dierickx erin is geslaagd de oorlog op zo’n waarheidsgetrouwe manier te omschrijven dat het onder je huid gaat zitten. Je krijgt er de kriebels van. Bovendien omschrijft ze Roos zó goed, dat je haar wordt. Je neemt haar beslissingen met haar, je twijfelt met haar en houdt van haar, en hoopt dat je ooit zo sterk als zij kunt worden.

Het boek is niet vrolijk, maar is zonder twijfel een van de beste boeken die ik in jaren gelezen heb. Het verhaal is hier en daar een klein beetje voorspelbaar, maar omdat het zo ongelooflijk goed geschreven is en het je zo meeneemt, is dat niet erg. Tot over een paar dagen, ik ga nu De mooiste zomer van mijn leven lezen.

Vond jij dit ook zo'n mooi en bijzonder boek?

Wat niemand weet

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wat de mooiste zomer van haar leven had moeten worden, eindigt voor Rosalie in een vlucht. Weg van Villa Aurore en van wat daar is gebeurd, weg van haar grote liefde Friedrich. Terwijl diens landgenoten België binnenvallen en een spoor van dood en vernieling achterlaten, keert zij terug naar haar familie. Rust en geborgenheid zal ze echter niet bij hen vinden, maar bij een rijke, eenzame weduwe. Niet veel later bereikt de oorlog ook Rosalie. Zo goed en zo kwaad als het gaat, zoekt ze een manier om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Door een nieuwe vriendschap neemt haar leven een onverwachte wending: ze raakt betrokken in het ondergrondse verzet tegen de Duitse bezetters. Een spannende maar ook gevaarlijke tijd breekt aan. En dan duikt er plots een oude bekende op, die haar leven eens te meer zal veranderen en die het gevaar wel heel dichtbij brengt.

  Het tweede deel van het portret van een meisje dat door schade en schande haar eigen weg vindt en volgt, tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog.

  De auteur brengt aspecten van bezetting en verzet op de voorgrond die meestal niet of nauwelijks aan bod komen in verhalen over de Eerste Wereldoorlog.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Schrikkeldag - Inge Spaan

 • Dwaalspoor - Colin Dexter

 • De terugkeer van Rachel Price - Holly Jackson

 • Het hart van een giraf is ongelooflijk groot - Sofia en Amanda Chanfreau

 • Al het blauw van de hemel - Mélissa Da Costa

Gerelateerde artikelen

 • De beste Carry Slee boeken

 • 10x Populaire kinderboekenseries

 • Recensie: Zes seconden

 • Ule

 • Recensie: Girl Online

Zoek in artikelen