• onze waardering

M/V RECENSIE

Allereerst: wat goed dat een onderwerp als transseksualiteit in een Roman wordt omschreven. Genderdysforie lijkt steeds meer uit de taboesfeer te komen en boeken als M/V kunnen hieraan bijdragen. Het proces van Herman/Hermien werd niet direct op de voet gevolgd omdat Paulien toch echt het hoofdpersonage is, maar ik denk juist dat dit een goede invalshoek is. Dit maakt dat je je als lezer beter kunt inleven in het verhaal, en bovendien vraag ik me af of je als schrijver echt de gevoelens van een transseksueel kunt beschrijven als je dit proces niet zelf hebt meegemaakt. Een goede zet dus van Olga van der Meer.

Het verhaal leest lekker weg, maar wat ik een beetje overdreven vind, is dat ook gesproken zinnen vaak in schrijftaal staan, zeker in het begin van het boek. Later wordt het weliswaar wat losser, maar niemand zegt toch letterlijk ‘Eerst sluimerend, maar allengs sterker...’. Ik heb nog nooit naar The Bold and the Beautiful gekeken, maar ik stel me zo voor dat ze daar zo praten. Regelmatig zag ik in gedachten een iets te blonde, iets te strakgetrokken vrouw dramatisch een hand op haar voorhoofd leggen om daarna in slow motion flauw te vallen. Omdat Olga van der Meer op de achterkant van het boek geprezen wordt om haar natuurlijke dialogen, denk ik dat zij deze zeker goed kan uitwerken, maar dat dit in M/V wat minder uit de verf is gekomen. Jammer, maar naarmate het boek vorderde, kwam hier gelukkig wel verbetering in.

De personages vind ik erg menselijk. Ze zijn egoïstisch, optimistisch, eerlijk en zitten af en toe met zichzelf in de knoop. Heel herkenbaar dus. In eerste instantie vond ik bijvoorbeeld dat Paulien heel erg relaxt reageerde op Hermans nieuws, terwijl ze later ineens toch overdonderd is. Dat is denk ik een reactie die veel mensen in het echt ook zouden hebben, en dat maakt het boek heel levensecht, alsof het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

Wat ik als zeurpiet wel nog even wil aankaarten, is de spelling. Verkeerde werkwoordsvormen, woordsamenstellingen met een spatie teveel of te weinig, de woorden ‘dat’ en ‘wat’ die door elkaar worden gehaald... Noem me een zeikerd, maar ik vind dit gewoon zonde. Het haalt de lezer soms een beetje uit z’n concentratie, terwijl het verhaal voor de rest alle potentie heeft om in een ruk uit te lezen.

Al met al dus een prima boek over een belangrijk onderwerp, alleen mist het net het puntje op de i. 

Wat vond jij van M/V?

M/V

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Na de breuk met haar ex Frank begint Paulien aan een heel nieuw leven, inclusief een baan in het ziekenhuis. Daar ontmoet ze Herman, waar ze als een blok voor valt. Hun relatie begint moeizaam omdat Herman ergens mee worstelt waar hij niet over kan praten. Lichamelijk gezien is hij namelijk een man, maar inwendig een vrouw. Hij is geboren in een verkeerd lichaam. Als dat hoge woord er eenmaal uit is, houdt Paulien al zoveel van hem dat dit voor haar geen reden is om hun relatie te beëindigen. Ze denkt dat het niets uitmaakt en dat haar gevoelens voor Herman niet zullen veranderen als hij vrouwenkleding draagt. Ze doet haar best hem bij te staan bij zijn transformatie. Pas daarna dringen de consequenties tot haar door. Als Herman een vrouw is, waar staat zij dan? Maakt dit haar lesbisch? De antwoorden op deze vragen blijken niet zo simpel te zijn. De spanningen die dat met zich meebrengt drijven Paulien en Herman langzaam maar zeker uit elkaar.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Schaduw in het vuur - Jennifer L. Armentrout

 • Deze gecancelde series zijn het volgens Netflix gewoon niet waard

 • Help! Een verrassing! is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2024

 • Jeanne - Katherine J. Chen

 • De vissershut - Stein Torleif Bjella

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

Zoek in artikelen