• onze waardering

Moranthologie RECENSIE

Moranthologie is een verzamelwerk van columns van de Britse auteur Caitlin Moran, dat gekenmerkt wordt door een humoristische, recht voor zijn raap, schrijfstijl. Ik heb vooral genoten van de interviews met grootheden als Lady Gaga en Rolling Stone Keith Richards, die ‘anything but ordinary’ en erg vermakelijk waren.

Daarnaast is Groot-Brittannië een rode draad door het gehele boek heen. Dit is natuurlijk logisch - als Britse columniste haak je vooral aan op het nieuws en de ontwikkelingen binnen het eigen land - maar was voor mij zowel een plus- als een minpunt van het boek. Ik ben dol op Londen en alles wat met Engeland te maken heeft, dus met schrijven over dit geweldige land heb je mij eigenlijk al gewonnen. Ze ging in een aantal columns echter wel heel diep in op een aantal Engelse tv-shows (Sherlock, Doctor Who, Downtown Abbey), die ik zeker bij naam ken, maar die ik zelf nog nooit gezien heb. Misschien een gemis aan mijn kant, maar deze columns kon ik eigenlijk compleet overslaan, want wat erin stond was echt Chinees voor mij. Leuk vond ik het om de dag van de Royal Wedding te beleven door de ogen van een Britse. Ik heb natuurlijk wel het een en ander voorbij zien komen op de televisie, maar het is veel leuker om te lezen hoe men deze belangrijke dag in Engeland echt beleefd heeft, het betekende tenslotte heel veel voor het land. Om aan te geven dat écht heel het land zijn ogen op de Royal Wedding gericht had, gebruikt Caitlin Tweets van Engelse beroemdheden in haar column. Jammer alleen dat ik ze niet allemaal ken...

Dit zijn dan ook meteen de enige minpuntjes van het boek voor mij. Met haar mooie omschrijvingen heeft ze me ook doen verlangen naar een plaats in Wales - Aberystwyth - waar ik daarvoor nog nooit van gehoord had en een aantal van haar columns bevatten ook zeker een serieuze ondertoon, die me af en toe ook echt de ogen hebben geopend. Bijvoorbeeld over arme mensen die leven van een uitkering, maar die wel een grote plasmatelevisie kopen. Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik daar ook weleens openlijk mijn beklag over heb gedaan. Maar na het lezen van Caitlins column ben ik daar toch iets minder zwart/wit over gaan denken.

De columnbundel Moranthologie is vooral heel gevarieerd: van interviews met celebs en recensies over tv-shows tot aan Caitlins jeugd, haar ‘gepatenteerde’ kapsel en de bedruzietjes met haar man. Het lezen van haar columns heeft me heel nieuwsgierig gemaakt naar haar boek How to be a woman, die ik meteen ga bestellen!

Ben jij bekend met Caitlin Moran? Zo ja, wat vind je van haar schrijfstijl?

Moranthologie

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  In haar wereldwijde bestseller How to be a woman, die in 23 landen is vertaald, had Caitlin Moran slechts één onderwerp: de vrouw. In deze verzameling award-winnende columns gaat ze de rest van de wereld te lijf: van cafeïne tot Keith Richards, Twitter, Lady Gaga tot boerka’s en het auteursrechtelijk vastleggen van je eigen kapsel. Taboedoorbrekend, hilarisch en ontroerend.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series verschijnen in februari op Netflix

 • Hoe je in één klap 101 miljoen volgers verliest - Frederick Deloddere

 • Jacht om Middernacht - Benjamin Read & Laura Trinder

 • Gloriedagen - Corina Bomann

 • Reserve - Harry hertog van Sussex

Gerelateerde artikelen

 • Chicklit top-5: juni

 • Deze series krijgen een nieuw seizoen

 • Deze films en series verschijnen in augustus op Netflix

 • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

 • Zoektocht naar columniste: de shortlist

Zoek in artikelen