• onze waardering

Recensie: De studie RECENSIE

Wauw, wat een ge-wel-dig boek. Dat zeg ik niet vaak, maar deze verdient toch zeker wel een plaats in het lijstje van mijn favoriete boeken. Ik vind het zonde dat ik hem uit heb. Eigenlijk zou er een middeltje moeten bestaan op deze wereld die specifieke herinneringen uitwist. Zodat ik hem opnieuw en opnieuw kan lezen. Maar helaas bestaat dit (nog) niet. Dus zal ik braaf moeten wachten op het vervolg. Want ja, die komt!

De studie is het vervolg op het boek De test, en is het middelste boek uit de trilogie van Joelle Charbonneau. Malencia Vale heeft net de zware test letterlijk en figuurlijk overleefd, en begint vol hoop aan de geprijsde universiteit in Tosu City. Maar die hoop verdwijnt al snel. Want hoewel haar klasgenoten in een gelukzalige roes leven omdat hun geheugen van de test is gewist, knaagt er aan Cia een onzekerheid die steeds groter wordt. Wat moet ze geloven van het verhaal dat ze zichzelf hoorde vertellen op de Transit Communicator? Wie kan ze vertrouwen? De achterdocht wordt gedurende haar leven op de universiteit alleen maar groter. Wanneer ze erachter komt dat de corruptheid niet gestopt is sinds ze op de universiteit aangenomen is, is ze vastberaden erachter te komen wat er aan de hand is. Langzaam vervagen haar eigen grenzen op zoek naar de waarheid.

Na het lezen van het eerste deel, wist ik niet wat ik van het tweede deel moest verwachten. Normaal gesproken vind ik die altijd slechter dan de eerste, maar dat was zeker niet het geval bij dit boek. Ik vond hem nog spannender, nog heftiger, en nog realistischer. Er is geen één moment geweest waar ik het boek saai of langdradig vond. Niet alleen was Cia wantrouwig en alert. Ook ik was dat. Doordat je iedere keer voor een verrassing komt te staan en je totaal niet kan voorspellen wat er gebeurt, ben je constant in een staat van alertheid. Doordat je door Cia’s ogen naar de personages kijkt en deze ontzettend goed in beeld zijn gebracht, voel je het wantrouwen dat zo aan Cia knaagt. Ook jij weet niet wie er te vertrouwen zijn.

Natuurlijk wordt dit boek vergeleken met De hongerspelen. En ja, het lijkt er ontzettend veel op. Ook in deze trilogie was het eerste deel een soort arena waarin gevochten moest worden, en komt er in het tweede deel een opstand op gang. Maar dat maakt het boek niet slechter. Het heeft een totaal andere insteek en blijft onvoorspelbaar. Maandag begonnen, vrijdag uit. Dat is met mijn drukke leven vol school en werk, ontzettend snel. Voordat ik het in de gaten had, sloeg ik het boek dicht. Einde. Wat een top boek. Ik kan niet wachten tot ik deel 3 in mijn handen heb!

Wat vind jij van deze trilogie?

De studie

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (16 stemmen)
 • Omschrijving:

  De Test van Joelle Charbonneau sloeg in als een bom. De Studie is het vervolg en de verwachtingen zijn niet minder hooggespannen. Hoe zal het Cia vergaan in de hoofdstad nadat ze de selectie heelhuids heeft doorstaan?

  Cia heeft de spannende en uitputtende testen overleefd en is een van de 20 uitverkorenen die het geschopt heeft tot de universiteit. Hoewel haar klasgenoten leven in een gelukzalige roes omdat hun herinneringen aan de gruwelen van de Test zijn gewist, knaagt aan Cia een onzekerheid over het verleden én de toekomst. Wat is er waar van het verhaal dat ze zichzelf hoorde vertellen op de Transit Communicator, voordat haar eigen geheugen gewist werd?

  Achterdochtig gemaakt, probeert Cia meer informatie te vergaren over de universiteit, het Test-comité en haar medeleerlingen. Dat doet ze op zo’n manier dat het niet opvalt bij haar studiegenoten of de leiding, en ze komt daarbij tot de ontdekking dat de afl uister- en spionagepraktijken niet gestopt zijn bij haar toetreden tot de universiteit. Sterker nog, het lijkt erop dat de selectie en ontgroening van de verschillende studierichtingen veel weg heeft van de Test. Cia is vastberaden de waarheid te ontdekken, zelfs als ze daarmee haar vrienden én familie mogelijk in gevaar brengt!

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

 • De top 10 beste boekverfilmingen

 • Joanne Harris over derde deel Chocolat-trilogie

 • De beste YA trilogieën

 • Recensie: Divergent 3 - Samensmelting

 • De laatste aflevering van The 100 seizoen 7 verklaart een groot mysterie

Zoek in artikelen