• onze waardering

Recensie: Carrie RECENSIE

Carrie is het klassieke verhaal over een meisje met telepathische krachten dat in 1974 de doorbraak van horrorkoning Stephen King betekende. Zijn griezelige en meelijwekkende vertelling over een verlegen maar gevaarlijke tiener die eigenlijk alleen maar geaccepteerd wil worden werd drie keer verfilmd. De laatste verfilming stamt uit 2013, met Chloë Grace Moretz in de hoofdrol en Julianne Moore als Carries moeder. Als je Carrie nog nooit gelezen hebt, is nu een goed moment: het boek is ter ere van de laatste verfilming namelijk opnieuw uitgegeven!

Carrie White is een verlegen tienermeisje dat is opgevoed door haar fanatiek religieuze moeder, die gelooft dat alles een straf van God is en van haar dochter een wereldvreemde, angstige puber heeft gemaakt. Door de onderdrukking van haar moeder en de pesterijen van haar klasgenootjes is Carrie erg in zichzelf gekeerd en het liefst onzichtbaar voor de rest van de wereld. Als ze op een dag in de schooldouches voor het eerst ongesteld wordt, heeft ze geen idee wat er aan de hand is en gilt ze het uit omdat ze denkt dat ze doodbloedt. Wanneer haar pestkoppen haar uitlachen en met tampons en maandverband bekogelen wordt Carrie zo verdrietig en gefrustreerd dat ze per ongeluk de lichten in de ruimte kapot doet springen. Vanaf dat moment weet ze dat ze bijzondere, telepathische krachten bezit, een familietrek die iedere derde generatie in haar familie blijkt te bezitten.

Door de simpele en eerlijke manier waarop Stephen King het karakter van Carrie beschrijft, krijg je als lezer het gevoel haar echt te leren kennen. Je voelt ontzettend met haar mee, want dit meisje heeft werkelijk alles tegen, ondanks dat ze het eigenlijk allemaal heel goed bedoelt. Langzaam leert Carrie haar krachten echter te beheersen en hervindt ze zichzelf: dankzij haar bijzondere talent heeft ze iets dat niemand anders heeft en voelt ze zich krachtiger. Ze besluit zelfs naar het promfeest te gaan om eindelijk eens een normaal leven te leiden en net als haar klasgenootjes een leuke avond te hebben. De zon lijkt eindelijk eens te schijnen voor Carrie – iets dat je haar als lezer van harte gunt – maar tijdens het feest loopt het helemaal uit de hand en wordt Carrie tot het uiterste gedreven.

Als je het boek hebt gelezen, is het zeker een aanrader om ook de films te kijken: ze zijn allemaal de moeite waard. De eerste verfilming stamt uit 1973 met in de hoofdrol Sissy Spacek. Persoonlijk vond ik deze verfilming griezeliger dan de versie uit 2013. Sissy Spacek speelt ontzettend overtuigend en heeft van zichzelf iets griezelig sereens over zich heen, waardoor ze een zeer geloofwaardige en angstaanjagende Carrie neerzet. De nieuwste verfilming uit 2013 is op even overtuigende manier naar de moderne tijd vertaald en ook Chloë Grace Moretz zet Carrie heel knap neer, maar haar vertolking van het getreiterde meisje is iets menselijker en meelijwekkender. Misschien komt dit ook omdat ik me in de 2013-verfilming beter in kon leven doordat dit zich in mijn eigen tijd afspeelt, maar de manier waarop Carrie in deze verfilming wordt neerzet als gekweld en onbegrepen tiener is eerder hartverscheurend dan écht eng.

Carrie is niet alleen een heel effectief horrorverhaal, het is ook een meeslepende vertelling over een tiener met een bijzonder talent dat door de pesterijen van haar klasgenoten en mishandeling van haar moeder tot het uiterste wordt gedreven. Het is een klassieker die niet alleen horrorliefhebbers, maar ook chicklitlovers gelezen moeten hebben!

Wat vind jij van Carrie? Een boek dat iedereen gelezen moet hebben?

Carrie

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Carrie White is een onopvallende tiener. Haar godsdienstwaanzinnige moeder wil maar niet begrijpen dat Carrie ook wel eens leuke kleren aan wil. Op school wordt ze gepest. Carrie is dan ook vreselijk blij wanneer de knapste jongen van de klas haar vraagt met hem naar het eindejaarsfeest te gaan...

Meer info
 • Extra Informatie:

  - November 2013 gaat de langverwachte nieuwe verfilming van Carrie wereldwijd in première

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De vrouw in het blauw - Elly Griffiths

 • Afscheid voor even - Ellie Dean

 • Illusie – Camilla Läckberg en Henrik Fexeus

 • De miljardair - Thomas Erikson

 • De geniale vriendin - Elena Ferrante

Gerelateerde artikelen

 • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: dit is de top 3

 • 16 x gezellige Halloween films

 • Interview met de hechte cast van Spijt!

 • Waarom we het boek altijd beter vinden dan de film

Zoek in artikelen