• onze waardering

Recensie: Kom niet dichterbij RECENSIE

“Reva heeft niet alleen iets raars met seks, maar ook met eten.” Dat zegt de achterflap van Kom niet dichterbij en beschrijft wel zo’n beetje de situatie van Reef, het zusje van Marjolijn. Behalve dan dat ‘dat rare met eten’ toch echt iets heftiger is dan het klinkt en ze er ook nog een heleboel problemen naast heeft, zoals een heel negatief zelfbeeld. Ze zit op de theaterschool in Amsterdam, maar of ze echt geniet van acteren wordt nooit echt duidelijk. De theaterschool brengt haar overigens wel iets anders: een leraar (de DJ) die bepaald niet het beste met haar voor heeft, waardoor ze uiteindelijk zelfs in een psychiatrische kliniek belandt. Om de zoveel nachten belt ze Marjolijn wakker om haar haar hersenspinsels voor te leggen, en aan de hand daarvan moet je als lezer uitvogelen hoe alles nu precies zit. Marjolijn wil haar graag helpen, maar of Reef ooit nog wel ‘normaal’ kan worden is nog maar de vraag…

Ik vond het eerlijk gezegd moeilijk om een mening te vormen over het boek. Iets klopt er niet helemaal: de schrijfstijl is kinderlijk, misschien wel te kinderlijk voor de doelgroep (> ca. 15 jaar), maar het verhaal heel volwassen, alsof het in een verkeerd omhulsel is gezet. Daarnaast is het heel vreemd om alles door de ogen van Marjolijn te bekijken: alles lijkt heel droog, terwijl je juist heel veel emotie zou verwachten. Wel zit er een ironie en een vlotheid in die andere boeken in zijn soort niet evenaren. Van Marjolijn weet je (bijna) niets: de ik-persoon is niet de hoofdpersoon en dat is even wennen. Dat de hoofdstukken enorm kort zijn betekent bovendien dat ik geen idee had wanneer zich wat nu afspeelde en of het chronologisch verliep of niet, en ook het einde blijft een beetje vaag.

Dus ja, het is een aangrijpend verhaal, maar het had nog aangrijpender kunnen zijn. Maar goed, het vage en afstandelijk hoort wel een beetje bij het boek en het is in ieder geval heel wat anders dan de meeste jeugdboeken over zulke problemen. Geen absolute must-read, maar wel leuk en vernieuwend om een keer gelezen te hebben.

Ben je het met de recensie eens?

Kom niet dichterbij

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  In de nacht na de première van het Waardeloze Toneelstuk, sms’te Reva me de verheffende tekst: Heb het gedaan met een van die radio-tweeling, weet niet meer precies welke, op de dames-wc van Schiller. Om de DJ te straffen. ‘En?’ vroeg ik de volgende ochtend. ‘Voelde de DJ zich gestraft?’ ‘Weet ik veel!’ snauwde ze. ‘Hij was er zelf niet bij hoor, sukkel.’

  Reva heeft niet alleen ‘iets raars’ met seks, maar ook met eten. Haar problemen verergeren aanzienlijk als zij verliefd wordt op de intimiderende DJ, docent aan de theaterschool. Nadat ze een rol heeft gespeeld in een door hem geregisseerde theaterproductie gaat het bergafwaarts met haar en belandt ze tijdelijk in een psychiatrische inrichting.

  Marjolijn, de zus van Reva, reconstrueert aan de hand van telefoongesprekken en herinneringen wat er misging en probeert Reva te helpen de verantwoording te nemen voor haar eigen leven.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Nieuwe spelletjes voor deze zomer

 • Neem mij mee - Sarra Manning

 • De verwoestingen van Devil's Acre - Ransom Riggs

 • Water - Lara Reims

 • HIldes geluk - Marie Lamballe

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Keerzijde

 • Soul beach

 • Recensie: Frozen (DVD)

 • Spotgaai

 • Huisje boompje feestje

Zoek in artikelen