• onze waardering

Recensie: Anne Frank, mijn beste vriendin RECENSIE

Hanneli Goslar was de beste vriendin van Anne Frank op het moment dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Het verhaal van Anne kent iedereen, in tegenstelling tot dat van Hanneli. Negen jaar woonden de joodse vriendinnen Hannah en Anne naast elkaar in een Amsterdamse straat. In Juli 1942 ontdekt Hannah dat Anne en haar familie plotseling verdwenen zijn. Iets minder dan een jaar later wordt de familie Goslar door de Duitsers opgepakt. Via Westerbork komt Hannah in het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen terecht. Begin 1945 ontmoet ze in hetzelfde kamp Anne weer en verneemt dat Anne al die tijd in een achterhuis in Amsterdam ondergedoken is geweest. In tegenstelling tot Anne Frank overleeft Hannah de verschrikkingen van het concentratiekamp. Pas vele, vele jaren later is de dan in Israel woonachtige Hannah in staat haar eigen levensverhaal en haar herinneringen aan Anna Frank te vertellen aan de Amerikaanse journaliste Alison Gold.

Ik steek mijn interesse voor de Tweede Wereldoorlog niet onder stoelen of banken. Al meerdere keren heb ik aangegeven dat ik graag boeken lees die over dit onderwerp gaan. Dit is dan ook de reden dat ik Anne Frank, mijn beste vriendin in één ruk heb uitgelezen. Nou is dat op zich niet zo heel erg moeilijk, het boek telt namelijk maar 157 pagina’s, maar het had in mijn geval toch echt te maken met de inhoud. Het verhaal van Hannah wordt op een mooie en duidelijke manier verteld. Af en toe blikt ze terug naar gebeurtenissen voor de oorlog waarbij ze samen met Anne was. Daarnaast wordt het verhaal ondersteunt door middel van prachtige zwart/wit foto’s.

Het dagboek van Anne Frank stopt op het moment dat zij en haar familie worden opgepakt. Door het verhaal van Hannah kom je te weten hoe het daarna met Anne is gegaan. Het fragment dat het meeste indruk op mij heeft gemaakt is de ontmoeting tussen Anne en Hannah in Bergen-Belsen, een paar maanden voordat Anne stierf. Op dit moment is Anne’s zus Margot al ernstig ziek en is Anne sterk ondervoed. Anne Frank, mijn beste vriendin is een klassieker. Een boek dat iedereen gelezen móet hebben. Ik vind het ontzettend knap van Hannah dat ze dit aangrijpende verhaal met ons wilde delen, een verhaal dat iedereen zou moeten kennen. Laten we met z’n allen hopen dat er nooit meer zo’n verschrikkelijke oorlog komt als de Tweede Wereldoorlog!

Zou jij dit boek graag willen lezen?

Anne Frank, mijn beste vriendin

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Hanneli Goslar was de beste vriendin van Anne Frank op het moment dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Het verhaal van Anne kent iedereen, in tegenstelling tot dat van Hanneli. Terwijl Hanneli als jong Joods meisje de concentratiekampen wél overleefde. Toen haar werd gevraagd of ze over haar herinneringen aan Anne Frank wilde vertellen, moest ze daar eerst goed over nadenken omdat veel herinneringen zo pijnlijk waren. Toch heeft ze het gedaan, en het resultaat is een aangrijpend en ontroerend boek over vriendschap en oorlog en over een bijzondere ontmoeting met Anne Frank, drie jaar nadat ze elkaar uit het oog hadden verloren toen ze gedwongen werden om onder te duiken.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Een gevoelige snaar - Julia Quinn

 • Licht in de vlam - Jennifer L. Armentrout

 • Liefde en dood in de rode stad - Rindert Kromhout

 • Het jaar rond - Cathy Bramley

 • Onze aanraders voor Netflix in maart 2024

Gerelateerde artikelen

 • Ik moet je iets vertellen - Sarah Dessen

 • Indrukwekkende boeken over de Tweede Wereldoorlog

 • Redenen waarom een boekenwurm girlfriend material is

 • Vier Valentijnsdag met je BFF!

 • De bakkersdochter

Zoek in artikelen