• onze waardering

Recensie: Het einde van de affaire RECENSIE

Wie kent het niet? Een relatie waarvan je van begin af aan al weet dat hij ooit zal eindigen. Omdat jullie toekomstplannen te verschillend zijn. Of omdat jullie nu eenmaal helemaal niet bij elkaar passen. Of omdat jullie allebei nu iemand nodig hebben, maar op lange termijn toch iets anders zoeken. Dat kan gebeuren. Maar wat nu als je weet dat je relatie ooit voorbij zal zijn, terwijl je dat helemaal niet wilt? Het einde van de affaire vertelt dat verhaal. Maurice en Sarah houden van elkaar, ze kunnen amper zonder elkaar, en toch zijn ze niet meer samen. Het duurt even voordat je begrijpt waarom.

Het verhaal begint vanuit Maurice. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbreekt begint hij een affaire met de getrouwde Sarah. Al gauw beseft hij zich dat hij nooit zoveel van een vrouw heeft gehouden als van Sarah, en dat hij dat ook nooit meer van een ander zal kunnen. Toch is Maurice zijn manier van liefhebben soms moeilijk te begrijpen. Hij meet zijn liefde af aan de mate van zijn jaloezie. En jaloers, dat is hij. Op het verleden en op de toekomst. Op alle minnaars die Sarah ooit heeft gehad en nog zal hebben. Hij is zo bang dat zijn relatie met Sarah zal eindigen, dat hij amper kan genieten wanneer ze samen zijn. Door zijn gedrag zet hij het einde van de affaire sneller in gang dan nodig.
En dan komt God om de hoek. Want wanneer vanuit Sarahs oogpunt, door middel van haar dagboekfragmenten, jaren later duidelijk wordt waarom ze de relatie met Maurice werkelijk heeft beëindigd, blijkt dat God hier voor een groot deel verantwoordelijk voor is. Maurice probeert alles te doen om Sarah eindelijk voorgoed voor zich te winnen, maar kan Sarah haar huwelijk en haar geloof loslaten om bij Maurice te kunnen zijn?

Het is fascinerend om de affaire van Maurice en Sarah (en het einde daarvan) van twee kanten te zien. Maar vanaf het moment dat Sarah God vindt, moet je je toch even schrapzetten. De interne strijd die Sarah voert tussen het geloven in God en tussen het geloven in het aardse, in haar liefde voor Maurice, is soms namelijk behoorlijk langdradig en onbegrijpelijk voor ons meiden in de 21e eeuw. Vergeet daarom niet dat het boek is verschenen in 1951, een tijd waarin velen worstelden met het geloof. Dat maakt dit boek, naast een prachtige liefdesroman, juist ook enorm interessant vanuit historisch oogpunt. Wees er alleen even op voorbereid.

Het einde van de affaire is een prachtig en verrassend verhaal. Iedereen die wel eens jaloers is geweest zal zich herkennen in Maurice. Iedereen die wel eens met God heeft onderhandeld zal Sarah begrijpen. En iedereen die wel eens intens van een ander heeft gehouden, zal de pijn die beiden met zich meedragen ook voelen. Wanneer je je niet teveel door God laat afleiden, zul je zien dat Het einde van de affaire een prachtig, historisch en toch tijdloos liefdesverhaal is.

Zou jij dit boek graag willen lezen?

Het einde van de affaire

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog begint schrijver Maurice Bendrix een affaire met de getrouwde Sarah Miles. De minnaars vinden bij elkaar afleiding van de dagelijkse sleur en de spanningen van de oorlog. Maar wanneer een bom op zijn huis valt, verbreekt Sarah onverwachts de relatie met Maurice. Maurice ziet - gek van verdriet en woede - maar één verklaring: Sarah heeft een ander. Zijn jaloezie groeit en hij schakelt zelfs een detective in om de waarheid te achterhalen. De waarheid blijkt echter heel anders dan hij dacht. Het einde van de affaire is een schitterend liefdesverhaal van het gevecht van twee geliefden om elkaar te krijgen, en de strijd daarna om elkaar weer los te laten.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Grey's Anatomy stopt binnenkort volgens Ellen Pompeo

 • Recensie: Lake | 4 hartjes

 • Komt er toch nog een Lucifer seizoen 7?

 • Eerste beelden Hocus Pocus 2 set onthuld

 • Virgin River seizoen 4 en 5 bevestigd

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

 • De feiten over daten in de bioscoop!

 • Recensie: Dagboek van een muts - Nikki weet raad

Zoek in artikelen