• onze waardering

Recensie: De bijvangst RECENSIE

Kun je je dat nog herinneren? Die zomer dat je nog met je ouders mee op vakantie moest, terwijl je veel liever met vriendinnen eropuit wilde trekken? Die zomer dat je vriendinnen terugkwamen met wilde verhalen van hun gezamenlijke vakantie en jij enkel kon vertellen over de Duitse hunebedden die je zag toen je ellendig achter je ouders aansjokte? Voor de veertienjarige Merel is die zomer nu aangebroken. En daar baalt ze van.

Samen met haar moeder, de gevierde actrice Louise Bergmans, en Tim, diens nieuwe personal trainer turned minnaar, wordt Merel gedwongen vakantie te vieren in Italië. Wanneer ze halverwege de vakantie doorreizen naar hun tweede bestemming, moet Merel noodgedwongen haar Italiaanse vakantieliefde achterlaten – zonder dat ze afscheid van hem kan nemen. Op de achterbank besluit ze geen woord meer te zeggen tegen haar moeder en Tim, en kruipt ze weg onder een deken waar ze het liefst de rest van de vakantie niet meer onder vandaan komt.

Autodief Titus Troost ziet op een parkeerplaats aan de snelweg een mooie Jaguar staan. De deur is open. De sleutel zit in het slot. Hij stapt in en rijdt zo onopvallend mogelijk weg. Makkelijker kan het eigenlijk niet. Tot Merel op de achterbank onder de deken vandaan komt en Titus de schrik van zijn leven krijgt. Hoewel ze in eerste instantie allebei het liefst zo snel mogelijk van elkaar af willen, blijken Titus en Merel allebei hun redenen te hebben om nog even wat langer aan elkaar vast te houden. Maar hoe lang kunnen ze hun avontuur volhouden, wanneer de Italiaanse politie jacht maakt op Merel en haar ‘ontvoerder’?

De bijvangst is een heerlijk, meeslepend boek. Je volgt het verhaal vanuit drie perspectieven, namelijk door de ogen van Louise, Merel en Titus. Die afwisseling vond ik heel fijn. Je leert de personages er beter door kennen, en je kunt je beter met hen identificeren. Hoewel je soms meer weet dan het personage zelf, begrijp je hun motieven en beslissingen beter doordat je in hun hoofden kunt meekijken. Wat ik bovendien heel leuk vond, was dat Wanda Bommer de toon en schrijfstijl naadloos bij het karakter van het personage aansluit. Hierdoor worden de hoofdrolspelers nog ‘echter’.

De bijvangst is zo’n boek dat je maar door blijft lezen. Het is grappig, maar wordt ook steeds spannender. De gebeurtenissen en de motieven van de personages zijn absurd en toch volkomen begrijpelijk. En de ontknoping is dramatisch, maar toch is er geen mooiere afsluiting die Wanda Bommer had kunnen schrijven. De bijvangst is een echte aanrader en absoluut onmisbaar op je must read lijstje deze zomer!

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar dit boek?

De bijvangst

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  De wegen van actrice Louise Bergmans, haar puberdochter Merel en autodief Titus Troost kruisen elkaar in de zomervakantie, bij een parkeerplaats langs de snelweg naar het zuiden. Wat bij een eenmalige confrontatie had moeten blijven, ontaardt door een reeks van onbezonnen beslissingen in een bizarre roadtrip door Toscane. Louise ziet zich geconfronteerd met de grootste angst van iedere ouder: de plotselinge verdwijning van haar kind. Titus, die niet voor niets een kluizenaarsbestaan heeft verkozen, zit opgezadeld met een opstandig wezen dat binnen de kortste keren het deksel van zijn beerput weet los te peuteren. Merel maakt de balans van haar jonge leven op, en besluit de situatie te benutten om in sneltreinvaart volwassen te worden. Ondertussen trachten de drie hoofdrolspelers op hun eigen manier grip te krijgen op de nieuwe realiteit die zich aan hen voordoet. Dankzij onjuiste aannames en dwaze logica kiezen alle drie voor dezelfde richting: de verkeerde.

  De bijvangst is even spannend als humoristisch, even absurd als realistisch, en bovenal even schokkend als ontroerend.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De knapste mannen in Netflix Orginal series

 • Redenen dat de winter een fantastisch seizoen is voor boekenwurmen

 • Van Disney Prinsessen naar echte koninginnen

 • Top 10 kookprogramma's en waar je ze kan zien

 • The Lord of the Rings: The Rings of Power teaser is er

Gerelateerde artikelen

 • Young Adult top-5: juli

 • Stiefkind

 • Recensie: Dagboek van een muts - Nikki weet raad

 • Shoptip: 10x coole e-reader covers

 • Recensie: Verscheurd

Zoek in artikelen