• onze waardering

Recensie: Een duister koor RECENSIE

Sinds haar zevenjarige zoon Joseph naar Saviour College gaat – een prestigieuze kostschool waar hij in het jongenskoor zingt – is Louise Beeston uit haar doen. Ze mist Joseph vreselijk en ze slaapt slecht. Dit wordt er niet beter op als er een conflict ontstaat met haar buurman, die in het weekend harde muziek draait en Louises klachten hierover negeert. Hoe meer Louise de strijd met hem aangaat, hoe persoonlijker zijn muziekgetreiter wordt om haar te kwellen. Uiteindelijk zet hij zelfs koormuziek op; liederen zoals haar zoontje zingt op de kostschool. Het drijft langzaam maar zeker een wig tussen Louise en haar man Stuart, die er lang niet zoveel last van heeft als zijn vrouw en die bovendien wél vrede heeft met het feit dat Joseph niet langer thuis woont. Als Louise een advertentie ziet over een afgelegen huizencomplex op het platteland, koopt ze daar halsoverkop een huis om haar leven in Cambridge te ontlopen. Maar eenmaal daar, in hun idyllische huis in het groen, wordt Louise nog steeds achtervolgd door koormuziek. Ze komt tot het angstaanjagende besef dat zij de enige is die het hoort…

Op het achterplat staat dat deze thriller een standalone is van Sophie Hannah, en dat beaam ik. Dit boek is totaal anders dan de psychologische thrillers waar deze auteur om bekendstaat – het is veel meer een griezelverhaal met bovennatuurlijke elementen. Louise wordt vooral neergezet als een zeur, iemand die haar huwelijk en haar eigen leven niet in de hand heeft. Dit komt het toch al trage verteltempo niet ten goede: het verhaal kabbelt heel lang voort zonder dat er echt iets gebeurt, terwijl je als lezer (ondanks het begrijpelijke gemis van haar kind en dito ergernissen over de geluidsoverlast) weinig sympathie voor Louise kunt opbrengen. Vooral haar dagboekfragmenten zijn tenenkrommend. De ontknoping is weliswaar spannend, maar wordt zo snel afgewikkeld dat de rest van het verhaal daarmee in schril contrast staat en het plot afgeraffeld lijkt.

Dat Sophie Hannah kan schrijven wisten we al en blijkt ook nu weer – de schrijfstijl is prettig en toegankelijk – maar echt spannend wil dit griezelverhaal echter niet worden. Wat mij betreft mag het bij deze standalone blijven – ik kijk uit naar Sophie Hannahs volgende psychologische thriller.

Vond jij dit boek ook heel anders dan Sophie Hannahs andere boeken?

Een duister koor

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Van de 'koningin van de Psychologische Thriller' komt deze beklemmende standalone, in de stijl van Stephen King. Dit boek kruipt bij alle lezers onder de huid. Louise woont met haar man Stuart in Cambridge. Hun zoontje Joseph is net aangenomen op een prestigieuze koorschool, waardoor ze hem alleen nog in de vakanties zal zien.

  Louise is daar helemaal kapot van, maar zo zijn de regels, en Stuart houdt vol dat dit het beste voor hun kind is.

  Zonder Joseph thuis is er niets dat Louise af kan leiden van de hoogoplopende ruzie met hun buurman die 's nachts harde muziek draait en Louise uit haar slaap houdt. Politie en gemeente weigeren te helpen, en uiteindelijk ziet ze maar een oplossing: ze verhuist naar een vakantiehuis in een idyllisch park en hoopt zo haar leven weer op orde te krijgen.

  Maar Louise wordt achtervolgd door muziek die alleen zij kan horen, gezongen door een koor dat alleen zij kan zien...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • De kostschool

 • Thriller

 • Hoe versier & verover ik een prins?

 • Verborgen gebreken

 • Huisje boompje feestje

Zoek in artikelen