• onze waardering

Recensie: De Hollandse pot RECENSIE

Tijdens mijn zwangerschap wilde ik alleen maar stamppot eten. Het allerliefste zuurkool. Elke dag. Maar om mijn man niet stapelgek te laten worden, at ik ook nog wel eens iets anders. Zoals boerenkool. Iets anders kwam er simpelweg niet in. Van al het andere werd ik misselijk. Om ervoor te zorgen dat de stamppot niet zijn neus uitkwam, verzon mijn man elke keer een andere stamppot. Van pittige pompoenstamp tot stamppot bloemkool: hij verzon de meest wonderlijke combinaties. En gelukkig: de mini in mijn buik pikte het. Geen misselijkheid, toch een gezonde maaltijd.

Het moge duidelijk zijn: ik was zwanger van een echte Hollandse deerne. Eentje die ongetwijfeld later alleen maar aardappels en groente wil. Echte Hollandse pot, dus. Ik mag wel vast gaan beginnen met leren koken van de Hollandse pot. Dan kan ik onze dochter straks voorzien van gezonde én oerhollandse maaltijden.

En gelukkig is daar Claartje Lindhout. Haar kookboek De Hollandse pot komt voor mij precies op het juiste moment. Ze begon met samenstelling van dit boek omdat ze op zoek was naar haar culinaire erfgoed. Tijdens haar zoektocht kwam ze erachter dat in elke provincie een heerlijk streekgerecht te vinden is. Typisch Hollandse gerechten die zich kenmerken door eenvoudige, betaalbare en vooral maagvullende ingrediënten. Bekende gerechten, zoals mosseltjes, erwtensoep en pannenkoeken, worden afgewisseld met wellicht iets onbekendere gerechten als stokvis met foeksandijvie: een verrassend gerecht uit Gelderland.

Het prettige aan dit kookboek is dat je geen culinaire hoogstandjes hoeft te verwachten van jezelf. Je eet wat jouw zelfgemaakte pot schaft, zonder daarvoor uren in de keuken te staan. Geniet van deze heerlijke gerechten, gemaakt in eigen keuken. Zoals het hoort bij de Hollandse pot. Mijn favoriet? Zuurvlees uit Limburg. Om je vingers bij af te likken. En nu ik niet meer zwanger ben, een prettige afwisseling voor al die stamppotten.

Vernieuwend? Nee, misschien niet. Maar dat is ook niet nodig. Claartje wilde ons kennis laten maken met de culinaire historie van ons eigen land. Dan hoef je niet vernieuwend te zijn, dan moet je vooral met lekkere recepten komen. En daar is ze in geslaagd. Eet smakelijk.

Zou jij graag iets willen proberen uit dit boek?

De Hollandse pot

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Nederland is een klein landje, maar toch heeft iedere provincie haar specifieke gerechten: Gelderse gortsoep, Zeeuwse mosselen, Fries suikerbrood, Haagse bluf. Claartje Lindhout neemt je mee op een culinaire ontdekkingstocht naar de 'Hollandse pot' gerechten volgens oma's recept, met soms een twist van nu. Zo vind je in dit boek steeds een voor-, hoofd- en nagerecht om een compleet streekmenu uit elke provincie te maken. De recepten zijn helder beschreven en de fotografie van ieder recept vormt een knipoog naar de 17de-eeuwse Hollandse stillevens.

Meer info

Toegevoegd door:

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Top 10 BBQ boeken

  • Stiletto’s in de keuken

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Rudolph’s cupcakes compleet

  • Waarschuwing aan alle vrouwenmensen op Chicklit.nl: lezen op eigen risico ;-)…

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen