• onze waardering

Recensie: Zwart-wit RECENSIE

Wow, wat een heerlijk boek zeg! Je vliegt er doorheen. Leuke karakters, leuk verhaal… Gillian King slaagt erin om bij elk boek weer te groeien als auteur. Vond je 60 Dagen al leuk? Ren dan maar vast naar de winkel voor een exemplaar van Zwart-wit!

Alle emoties zitten in het boek verwerkt en het is leuk om het verhaal door de ogen van drie verschillende personages te bekijken: de twee zussen Elin en Bibi en Nick, de oom van Vicky. Gillian doet dit op zo’n manier, dat het echt een pluspunt wordt aan het boek en het totaal niet voor verwarring zorgt. Je wilt door blijven lezen, want je voelt continu de spanning dat er iets staat te gebeuren en je wilt weten hoe het verhaal zal eindigen. En nog belangrijker: wie er nu de waarheid spreekt. Want ook al ben je in het begin vol overtuigd van de onschuld van de een, het verhaal doet je overtuiging toch soms wankelen. Je komt alleen maar achter de waarheid door verder te lezen en dat is dan ook precies wat je doet, pagina na pagina, om vervolgens te balen dat het boek alweer uit is.

Wat ik ook leuk vind is dat het boek voor mij wat herkenningspunten bevat. Ik werk momenteel in Den Haag en omdat Gillian echt bestaande locaties in haar boek verwerkt, komen er weleens wat herkenbare plekken in voor. Bijvoorbeeld restaurant ‘South of Houston’. Dat zit letterlijk bij mijn werk aan de overkant en ik heb er ook weleens gegeten. Misschien waren Elin of Reinier er toen ook wel…
Daarnaast komen er ook herkenbare elementen in voor wat betreft de zussenrelatie. Jaloezie, dat het beeld dat jij van jezelf of van je zus hebt niet altijd kloppend is; dat de een bijvoorbeeld denkt dat de ander het allemaal veel beter voor elkaar heeft of dat die het lievelingetje is van de moeder, terwijl dat helemaal niet altijd zo hoeft te zijn. De ander kan juist weer precies hetzelfde over jou denken. Ik moet zeggen dat ik hier wel wat punten uit herken uit de relatie met mijn eigen zus. Alleen weet ik niet of ik hetzelfde zou reageren in zo’n situatie. Ik kan en wil hier verder niet teveel over kwijt, want ik ben bang voor spoilers.

Als ik één klein puntje van kritiek mag noemen, dan is het dat het voelt alsof de verhaallijn van Vicky nog niet klaar is. Ik vind dat ‘de gebeurtenis’ in het boek nog wel een staartje had mogen hebben en ook het familieschandaal waarom Vicky momenteel bij haar opa woont had wat meer belicht kunnen worden. Maar misschien is dit wel stof tot een vervolg. Ik hoop het, want ik ben nog helemaal niet klaar met Elin & co!

Ook al lijkt het uiteindelijk wel allemaal een beetje makkelijk op zijn plek te vallen en had het boek in mijn ogen véél langer mogen zijn, kan ik niet anders dan het boek beoordelen met 5 welverdiende hartjes! Een heerlijke feelgood roman, die je uitleest in een zucht. ‘Zucht.’

Wat is jouw favoriete boek van Gillian King?

Zwart-wit

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (25 stemmen)
 • Omschrijving:

  Elin is op zoek naar werk, niet naar een relatie. Vicky is achttien jaar jong en volkomen onbezonnen. Nick is bijzonder aantrekkelijk, maar verboden terrein. Wanneer door een samenloop van omstandigheden de levens van deze drie mensen met elkaar verweven raken, kunnen Elin en Nick het niet helpen dat de vonk tussen hen overslaat. Toch zijn ze het erover eens: verliefd worden is geen optie. Maar ja, zie het maar eens tegen te houden!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zij die achterbleef – Jean Kwok

 • Professor Prank - Jozua Douglas

 • De scheepsdochter - Anne Jacobs

 • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

 • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

 • Winnen: 10x Het Feelgood boek van het jaar 2021 'Ik vergeet je niet'

Zoek in artikelen