• onze waardering

Recensie: De campus RECENSIE

In De Campus vertrekt de Nederlandse Cleo van Laerhoven vijf maanden naar de University of Alberta in Canada om haar autoritaire vader te ontvluchten en even van haar vrijheid te kunnen genieten. Ze heeft het dan ook enorm naar haar zin, totdat één van haar docentes op de universiteit dood wordt aangetroffen. Kort daarna sterft ook haar assistente. De politie start een onderzoek op de campus en de eerst zo gezellige, zomerse sfeer slaat om in een grimmige winter. Cleo start haar eigen onderzoek, maar voor ze het weet is ze verstrikt in een wereld vol bedrog en intriges waarin niemand is wie hij lijkt.

Het boek begint al met een passage die zich bijna aan het einde van het verhaal afspeelt, waarin Cleo zich midden in de Canadese wildernis bevindt en achternagezeten wordt door een manspersoon die duidelijk iets kwaads in de zin heeft. Maar wie is dit en wat is er gebeurd? Door dit spannende eerste hoofdstuk word je meteen in het verhaal getrokken. Daarna begint het verhaal weer bij het begin van Cleo's reis naar Canada. Ze ontmoet nieuwe vrienden, gaat naar veel feestjes en heeft het erg naar haar zin: het typische leven van een student die een semester in het buitenland studeert. Maar dan wordt een van Cleo's docentes dood aangetroffen en ondanks dat Cleo slechts één les van haar heeft gevolgd en verder niets met de zaak te maken heeft, voelt ze zich om een of andere reden verantwoordelijk om op onderzoek uit te gaan. Ze luistert de assistente van de vermoorde docente af als die een verdacht telefoongesprek voert en vermoedt dat zij er meer vanaf weet, maar de dag daarna is ook de assistente vermoord. Cleo wordt opgepakt omdat de politie denkt dat ze er iets mee te maken heeft. Gelukkig wordt ze al snel weer vrijgelaten, maar in plaats van zich vervolgens afzijdig te houden kan Cleo het niet laten om haar eigen onderzoek te vervolgen. Al gauw weet ze niet meer wie ze wel en niet kan vertrouwen.

Hoewel het boek begint met een passage die je direct mee het verhaal in trekt, kon de rest me niet direct boeien. De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op en Cleo doet steeds meer schokkende ontdekkingen, maar op één of andere manier is het boek niet al te interessant geschreven. Wellicht komt dit doordat het verhaal op vrij kinderlijke wijze wordt verteld: het zou eerder een spannend tienerboek zijn. Ook vond ik de gebeurtenissen soms niet erg geloofwaardig: het was me bijvoorbeeld niet helemaal duidelijk waarom Cleo zich aan het begin van het verhaal zo bezighoudt met de dood van haar docente en er van overtuigd is de zaak op te lossen, hoewel ze haar eigenlijk helemaal niet kende. Dat een Nederlandse studente op exchange in Canada opeens haar best gaat doen een moordzaak op te lossen waarmee ze vrijwel niets te maken heeft, deed mij een beetje aan het script van een slechte thrillerfilm denken.

De beschrijvingen van de Canadese natuur en de ervaring van het studeren in het buitenland vond ik echter wél leuk om te lezen. De schrijfster heeft zelf aan de Canadese universiteit gestudeerd en dat is te merken aan de levendige verhandelingen over de prachtige indian summer en de ijzingwekkende winter, en natuurlijke aan de beschrijvingen van het studentenleven op de campus. De Campus is dus naar mijn mening geen hoogvlieger, maar voor tieners wellicht een leuk boek om op vakantie te lezen.

Wat vond jij van dit boek?

De campus

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (4 stemmen)
 • Omschrijving:

  Cleo van Laerhoven gaat vijf maanden studeren aan de University of Alberta in Canada. Ze heeft het aanvankelijk enorm naar haar zin, tot een van Cleo’s docentes op een ochtend dood wordt aangetroffen. De politie denkt in eerste instantie aan zelfmoord. Maar als korte tijd later ook haar assistente op gruwelijke wijze sterft, wordt er een moordonderzoek gestart en slaat de sfeer op de campus om. En niet alleen de sfeer: na een prachtige Indian summer verdwijnt de wereld onder een dik pak sneeuw en daalt de temperatuur tot ver onder het vriespunt. Cleo raakt verstrikt in een web van intriges, waarin niemand is wie hij lijkt te zijn. Lukt het haar de Canadese kou te trotseren en de campus levend te verlaten?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Uncharted trailer met Tom Holland en Mark Wahlberg is uit

 • Mijn moeder heeft altijd gelijk - Lana Lux

Gerelateerde artikelen

 • Vijftig tinten vrij

 • Recensie: Kil

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

 • Tattoo's geïnspireerd door boeken

 • In gesprek met Mel Wallis de Vries

Zoek in artikelen