• onze waardering

Recensie: Allemanskind RECENSIE

Nadat Grace Visserman erachter komt dat haar voor dood verklaarde vader nog in leven is, twijfelt ze er niet over om hem achterna te gaan naar Italië. Al die jaren hebben haar moeder en stiefvader haar voorgelogen dat haar vader overleden was. Even lijkt alles goed te zijn wanneer ze haar vader eindelijk leert kennen, maar dit slaat al snel om wanneer hij ernstig ziek blijkt te zijn. Hoeveel tijd heeft ze nog met haar vader?
Tegelijkertijd worstelt moeder Hylkje met haar onafgesloten verleden. In de tijd dat Grace in Italië bij haar vader is, denkt zij na over hun vroegere liefdesleven en hoe dat verpest werd door de onverwachte zwangerschap. Hylkje en Grace zitten beiden in een emotionele achtbaan en de emoties lopen nog hoger op wanneer Grace na de dood van haar vader besluit om in Italië te blijven vanwege een man die niet helemaal schijnt te deugen.

Bij het zien van het omslag had ik al een bepaald voorgevoel over het boek: dit is niet mijn ding. De cover straalt een en al cliché uit en heeft het uiterlijk van een pocketroman die je bij tweedehands boekwinkels vaak tegenkomt.

Het verhaal is best krachtig. Moeder Hylkje worstelt met haar emoties wanneer ze merkt dat haar dochter precies hetzelfde pad inslaat als dat zij 20 jaar geleden deed. Niet alleen begrijpt ze hierdoor dat ze een verkeerde keuze heeft gemaakt tegenover haar dochter Grace, ook leert ze het hoofdstuk van haar leven dat haar zo heeft gekweld af te sluiten. Tegelijkertijd leert Grace iets over het verleden van haar moeder en krijgt ze enigszins begrip voor het feit dat haar vader al die tijd verzwegen is.

Het is dan wel een krachtig verhaal, het is helaas minder goed uitgewerkt. Het is net als het omslag één groot cliché en vanaf de eerste pagina’s is het al heel duidelijk hoe het verhaal gaat verlopen. Bovendien is het onrealistisch tot het irritante aan toe. Grace spreekt over de Italiaanse jongen Christophe alsof het de liefde van haar leven is, terwijl ze hem voor mijn gevoel maar een paar keer gezien heeft. Als de schrijfster ons het gevoel wilde geven dat het een dramatische en passievolle romance was, is dit zeker niet gelukt. Hierdoor is het lastig om je in te leven in de personen. Ze denken en handelen anders dan we gewend zijn en dat is frustrerend.

Tevens gaat het verhaal me net wat te snel. Binnen een paar bladzijdes komt Grace erachter dat haar dood verklaarde vader nog leeft, reist ze naar Italië, ontmoet ze haar vader, en staat ze aan zijn graf. Al die heftige gebeurtenissen gaan zo snel aan je voorbij dat je totaal niet in het verhaal komt.

Een familieroman met veel potentie, maar helaas een mindere uitwerking vol met cliché situaties die van begin af aan al te voorspellen zijn. Jammer.

Wat vind jij van Allemanskind?

Allemanskind

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  De wereld van Grace Visserman staat op z'n kop als ze ontdekt dat haar doodgewaande vader nog in leven is. Vele jaren lang hebben haar moeder en stiefvader haar het tegendeel wijsgemaakt. Vol onbegrip en wrok vertrekt Grace halsoverkop naar Italië, het land van Davide, haar echte vader. Daar wordt ze hartelijk door hem en zijn familie ontvangen en krijgt ze gastvrij onderdak in zijn huis. Alles lijkt zich ten goede te keren, maar al snel ontdekt Grace dat Davide ernstig ziek is. In de weken die volgen, proberen ze zoveel mogelijk tijd samen door te brengen. Davide vertelt over zijn verleden, over zijn liefde voor haar moeder Hylkje, en hoe het zo verkeerd kon aflopen. Na zijn dood weigert Grace terug naar Nederland te gaan, mede doordat ze inmiddels heeft kennisgemaakt met de aantrekkelijke Christophe. Op een dag ontdekt ze dat de praatjes die over hem de ronde doen, waar blijken te zijn en ze vertrekt gedesillusioneerd naar huis. Tijdens de afwezigheid van Grace heeft Hylkje geprobeerd haar leven weer op te pakken, maar door alle gebeurtenissen blijken er veel onverwerkte emoties boven te komen. En het herstellen van de band met haar oudste dochter is ook al niet eenvoudig.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Top 10 lesbische boeken

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

 • Alle Lucinda Riley boeken

Zoek in artikelen