• onze waardering

Recensie: Schaduw van de tijd RECENSIE

Schaduw van de tijd is het tweede boek van de Nederlandse Jen Minkman. Haar debuutroman Back to school werd enthousiast ontvangen. Haar tweede roman speelt zich binnen een heel ander genre af: een paranormale chicklit. De spirituele nerd in mij is benieuwd en dus begon ik te lezen…

Schaduw van de tijd gaat over Hannah, die na haar eerste jaar als docent op een middelbare school naar het vakantiehuisje van haar ouders gaat, samen met haar broer, Ben, om de zomer door te brengen. Het vakantiehuisje ligt aan de rand van het Navajo-reservaat en ze ontmoet dus ook haar jeugdvrienden weer die daar wonen. Al direct bij de eerste ontmoeting met Josh, de oude vriend van haar broer, voelt ze zich enorm tot hem aangetrokken. Josh is erg veranderd; volwassener en mysterieus en lijkt een enorme last met zich mee te dragen. Al snel begint Hannah te dromen over het verleden van de bewoners van het reservaat en wordt ze in haar nachtmerries achtervolgd door donkere schimmen. Als er ook overdag steeds vreemdere dingen lijken te gebeuren, raakt Hannah verwikkeld in een strijd tussen liefde en het verleden.

Het begin van Schaduw van de tijd kan ik niet anders bestempelen dan moeizaam. Ik irriteerde me al snel mateloos aan alle schuingedrukte woorden waar taalkundig de nadruk op zou moeten liggen en het boek oogt me meer een simpele Young-Adult dan een paranormale chicklit. De simpele schrijfstijl en het gemak waarmee alle bijpersonen worden voorgesteld – de buurmeisjes komen barbecueën en het zijn goede vriendinnen. Een jongen uit de bibliotheek spreekt Hannah aan: ook een goede vriend één dag - maken dat ik er weinig heil meer in zie. Mopperend kijk ik dan ook naar het vele aantal bladzijdes wat nog voor mij ligt.
Maar na een paar hoofdstukken gebeurt er iets. De schrijfstijl verbetert zichtbaar – het aantal schuingedrukte woorden neemt letterlijk af – en Jen Minkman weet mij als lezer mee te nemen in een wereld vol spirituele geschiedenis van de Navajo-bevolking uit het reservaat. Huiveringwekkende gebeurtenissen volgen elkaar op en ik blijf de bladzijdes maar omslaan met de drang om verder te lezen en meer te ontdekken. Zelfs het ongeloofwaardige feit dat Josh vijf jaar jonger is – In het boek is hij zeventien en Hannah drieëntwintig, nogal een verschil op die leeftijd – verdwijnt in de loop van het verhaal uit mijn gedachten. Terwijl het liefdesverhaal tussen Josh en Hannah zich ontwikkelt lees ik over heksen, medicijnenbundels, chindi en allerlei spirituele rituelen die nog altijd hoog in het vaandel staan bij deze bevolking. In het boek wordt ook veel gebruik gemaakt van de oorspronkelijke taal van de Navajo-indianen; het is wel duidelijk dat Jen Minkman uitzonderlijk goed research heeft gedaan om deze roman tot in de puntjes te verzorgen.

In haar dankwoord noemt ze zelf New Moon van Stephenie Meyer als inspiratiebron en achteraf kan ik de vergelijking wel zien; ik heb zelf immers ook Josh vergeleken met Jake uit New Moon tijdens het lezen. Maar als ik eerlijk ben is Schaduw uit de tijd voor mij mystieker en volwassener dan New Moon. Hoewel ik in gedachten begon met amper twee hartjes ter beoordeling, kan ik nu niet anders dan vier hartjes geven en elke liefhebber van dit genre dit boek aan raden. En onthoudt; gewoon eerst even door de eerste hoofdstukken heen bijten. It’s gonna be worth it.

Wat vond jij van Schaduw van de tijd?

Schaduw van de tijd

 • Auteur:

  Jen Minkman
 • Verschenen:

  13 november 2013
 • Uitgave:

  ISBN 9789086602421
  Uitgever Ellessy
 • Uitgever:

  Ellessy
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Hannah is helemaal klaar voor een heerlijk rustige zomer na haar eerste werkjaar op een middelbare school. Samen met haar broer Ben gaat ze naar het vakantiehuisje van hun moeder in Arizona. Daar loopt ze Josh, de oude jeugdvriend van Ben, na jaren weer tegen het lijf. De kleine jongen uit het Navajo-reservaat is plotseling niet zo klein meer, en Hannah voelt meer voor de volwassen Josh dan alleen maar vriendschap. Maar al snel is het gedaan met de rust. Nacht na nacht wordt Hannah geplaagd door vreemde nachtmerries over het verleden van de Navajo’s en griezelige schimmen die haar achtervolgen. De schaduwen komen steeds dichterbij... en waarom komt Josh ook steeds in haar dromen voor? Soms is het verleden nog niet echt voorbij.

  Schaduw van de tijd is een bijzondere en boeiende, spannende spirituele/paranormale Roman met veel romantiek.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • 5 x Sinterklaas films voor volwassenen

 • Film & Serie top 6: december 2023

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

Gerelateerde artikelen

 • De beste zomerboeken in 2021

 • Interview met de hechte cast van Spijt!

 • Spy girl

 • Mix & match je eigen stijlvolle Bandajanas slippers

 • Recensie: 21 Zomers

Zoek in artikelen