• onze waardering

Recensie: Valse start RECENSIE

Verhuizen van een grote stad naar een dorp: niet voor niets wordt dit weleens met een emigratie vergeleken! Weliswaar in eigen land, maar de cultuurschok is er niet minder groot om. Van anonimiteit naar sociale controle, van bioscopen, kroegen en theaters om de hoek naar weilanden, en dan hebben we het nog niet gehad over integreren met de locals. Al deze problemen ondervinden Marie-Louise en Joline als ze in hetzelfde kleine dorp belanden. Ze kennen elkaar niet en hun situaties zijn totaal verschillend, net als hun manieren om zich het dorpsleven eigen te maken.
Joline is met haar dochter naar dit dorp gekomen maar voelt zich buitengesloten door alle bewoners. Ze solliciteert zich suf maar wordt nergens aangenomen, totdat ze geluk heeft en aan de slag kan als doktersassistente. In diezelfde periode krijgt haar dochtertje een vriendinnetje, ontmoet Joline een leuke man, en lijkt het allemaal beter te gaan. Marie-Louise is met man Roderick en hun kinderen naar dit dorp gekomen. Marie-Louise werkt niet, maar heeft zich aangesloten bij de Vrij-in-de-Wei-club van dames uit hogere kringen die vermaak zoeken op het platteland. Denk borrels, brunches en dinertjes, uiteraard geheel verzorgd door de hulpen in de huishouding. Maar Marie-Louise is niet gelukkig, ze is eerder zoekende. Na een mislukte affaire ontdekt zij wat echt belangrijk is. Door een stom toeval ontmoeten Joline en Marie-Louise elkaar dan eindelijk, en komen ze erachter dat als je alle vooroordelen aan de kant zet, het nog best gezellig kan worden!

Als dorpsbewoonster is het wel enigszins herkenbaar, dat mensen ‘van buiten’ wat harder hun best moeten doen om erbij te horen. Maar in mijn dorp is er voor zover ik weet gelukkig geen Vrij-in-de-Wei-club! Ook als je ooit van een grote stad naar een dorp bent verhuisd, kun je je helaas waarschijnlijk goed verplaatsen in de twee hoofdpersonages van dit boek. Helaas, omdat het natuurlijk eigenlijk niet nodig zou moeten zijn… In het boek komen de grote tegenstellingen tussen de verwende, rijke en snobistische Marie-Louise, de veelal wat stugge dorpelingen en de sympathieke werkende alleenstaande moeder mooi naar voren. Gelukkig blijkt ook dat als iedereen wat verder kijkt dan clichés, de verschillen veel minder groot zijn dan ze lijken.

Je leest dit boek vanuit de perspectieven van zowel Marie-Louise als Joline. Dat maakt het leuk en afwisselend, maar ik miste soms wel wat verdieping bij de karakters. Je wordt niet echt in het verhaal meegesleept, dit is geen boek dat je tussendoor niet kunt wegleggen. Maar vermakelijk is het zeker!

Wat vond jij van Valse start?

Valse start

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (10 stemmen)
 • Omschrijving:

  Marie Louise woont, samen met haar man Roderick en hun twee dochters, in het dorp, maar o, wat mist zij haar avontuurlijke leven in Den Haag. Joline is na het onverwachte overlijden van haar man met haar 2-jarige dochter van Amsterdam naar het dorp verhuisd, maar ook zij wordt, net als Marie Louise, bepaald niet hartelijk ontvangen. De twee vrouwen proberen elk op hun eigen manier een plek te veroveren in de dorpsgemeenschap. En hoewel ze erg van elkaar verschillen, blijken ze een ding gemeen te hebben…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Recensie: The Princess Switch 3: Romancing the Star

 • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2021: dit is de top 3

 • Schreeuw om middernacht - Benjamin Read en Laura Trinder

 • Ontluiken - Nora Roberts

 • Deze titels verdwijnen binnenkort van Netflix

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Keerzijde

 • Cava en klaprozen

 • Hoofd op hol

 • Drie nachten in New York

 • Boeklancering De Boer op: in de Achterhoek

Zoek in artikelen