• onze waardering

Recensie: De zaterdag van het onweer RECENSIE

Cassie is met haar moeder naar Wierse – een dorp in the middle of nowhere in Oost-Nederland – verhuisd. Terwijl haar moeder de ene na de andere man verslijt en met een alcoholprobleem kampt, voelt Cassie zich alleen en onbegrepen. Het is haar een raadsel waarom ze naar dit gat verhuisd zijn, waar ze zich als stadsmeisje uit Leiden een buitenbeentje voelt. Wanneer ze op een broeierige zaterdagmiddag na haar bijbaantje in de supermarkt naar huis fietst, barst er onweer los. Onderweg komt ze een groepje jongens van school tegen, die haar aanranden. Cassie ontvlucht haar belagers en klimt over het hek van Borgerhof, een landgoed waar volgens de roddels uit het dorp een zonderlinge vrouw woont die al jarenlang niet meer is gezien. Deze dag zorgt voor een ommekeer in Cassies leven. En niet alleen in dat van haar.
Langzaam maar zeker ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen Cassie en de bewoonster van de Borgerhof, de zonderlinge Coba. Stukje bij beetje kruipt Coba uit haar schulp, tot ze Cassie haar grote geheim vertelt. Hun levens blijken meer met elkaar verbonden dan Cassie ooit had kunnen denken. 

Persoonlijk had ik al snel door hoe de vork in de steel zat. Jammer dat dit na ruim 300 pagina’s ook bleek te kloppen. Spannend, zoals dit boek in de flaptekst omschreven wordt, vind ik dit boek dan ook niet. Het is eerder een ontwikkelingsroman, waarin Cassie zichzelf en de mensen om haar heen steeds beter leert kennen. De radio-actie van een jongen uit het dorp om Cassies reputatie na de aanranding te redden, vind ik vrij ongeloofwaardig, aangezien die jongen Cassie nauwelijks kent. Het is bijna alsof er nog een liefdesverhaallijntje bijgesleept moest worden – dat was wat mij betreft niet nodig geweest. Wel geslaagd aan dit boek vind ik de personages; deze zijn stuk voor stuk geloofwaardig neergezet. De cover vind ik aansprekend en goed bij het boek passen. De zaterdag van het onweer is een Young Adult over geheimen, vriendschap en volwassen worden.

Hoeveel hartjes geef jij dit boek?

De zaterdag van het onweer

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Cassandra (Cassie) is opgegroeid in Leiden, maar haar moeder wil per se verhuizen naar een dorp in Oost-Nederland. Waarom weet Cassie niet. Cassie voelt er zich in elk geval niet thuis. Ze heeft een baantje bij de vreselijke supermarktbaas Stroe. Met het geld dat ze daar verdient, kan ze af en toe wegvluchten naar de stad. Op een broeierige zaterdag fietst Cassie naar huis. Er is onweer op komst. Ze wordt onderweg aangerand door vier jongens, onder wie Edwin de Backer, de zoon van de machtigste man in het dorp. Om aan hen te ontkomen klimt ze over het hek van de Borgerhof, waar een zonderlinge vrouw woont. Een heks, zeggen sommigen, een veroordeelde crimineel, zeggen anderen. Cassie valt bij de klimpartij en de zonderlinge vrouw, Coba, rijdt haar met de kruiwagen naar het grote, wat vervallen huis om haar te verzorgen. Moet ze aangifte doen van de aanranding? Zal ze Coba bedanken en haar opnieuw ontmoeten? De zaterdag van het onweer zal haar leven ingrijpen veranderen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • Spy girl

 • Zoek 't lekker uit

 • Filmtip: Spijt!

 • Shoptip: 10x Hippe schooltassen

 • Mijn gemuts

Zoek in artikelen