• onze waardering

Recensie: De dierbaren RECENSIE

Wanneer Linda, type Gooische Vrouw, een kat aanrijdt, en deze daarna probeert te verbergen, kan ze niet vermoeden dat deze gebeurtenis, naast dat het haar favoriete dure pumps ruïneert, haar leven en dat van twee andere mensen op z’n kop zet. In De dierbaren volgen we vanaf deze aanrijding de levens van de ongelukkige huisvrouw Linda, het knappe pubermeisje Pilar en de ietwat aparte gymleraar Marcel Verfaillie. Ze krijgen allen direct of indirect met elkaar te maken, en hebben ieder hun eigen problemen, welke uitgebreid worden besproken door schrijfster Valerie Eyckmans.

De dierbaren is een korte, luchtige roman, maar wel eentje die verschillende zware onderwerpen aansnijdt. Echtscheiding, overspel, pedofilie, eetstoornissen en transgenderisme, niet de meest lichte onderwerpen, maar Eyckmans zorgt ervoor dat het allemaal niet te zwaar wordt, maar heel luchtig blijft, vooral door de satirische ondertoon. Gedurende het gehele boek stelt Eyckmans het doen en laten van de karakters aan de kaak. Het moderne gezinsleven wordt flink op de hak genomen, wat voor vele grappige momenten zorgt. Valerie Eyckmans laat duidelijk merken hoe zij tegen de huidige maatschappij aankijkt. Haar opmerkingen zijn scherp, zitten vol humor, en zijn heerlijk om te lezen. Alle drie de karakters komen even vaak aan bod. Ze worden vrij oppervlakkig besproken, wat ik zelf niet erg vond, omdat het in deze roman vooral om de satire draait, en een uitgebreide beschrijving hier niet zou passen denk ik. Doordat er telkens tussen de karakters wordt geswitcht en ze erg van elkaar verschillen, is het boek afwisselend en geen moment saai. De karakters zijn bovendien heel herkenbaar. Iedereen kan zich wel iets bij de karakters voorstellen.

De dierbaren is een korte roman met een satirische en luchtige toon, die heerlijk wegleest. Echt een ideale roman voor tussendoor!

Wat vind jij van De dierbaren?

De dierbaren

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ze meende nog net te zien hoe het gewonde dier z n kopje hief om haar verwijtend aan te kijken toen haar rechtervoet plots uit de kramp schoot en pardoes het gaspedaal indrukte. In minder dan een minuut had Linda twee keer dezelfde kat aangereden. Haar ijdelheid had een onschuldig dier het leven gekost.

  Nadat Valerie Eyckmans in haar geprezen debuut Verloren maandag het kantoorleven op de hak nam, is haar tweede Roman een satire op het moderne gezinsleven. De dierbaren is een krampachtige zoektocht naar geluk, waarin een pubermeisje, een moeder en een gymleraar voortdurend struikelen over hun eigen idealen. Wanneer de moeder de kat van de leraar aanrijdt, brengt ze meer dan één leven aan het wankelen. In een onhandige poging om alles en iedereen te redden, maakt ze meer brokken dan ze ooit zal kunnen opruimen.

  Valerie Eyckmans bewijst met De dierbaren opnieuw dat ze met veel humor en een scherpe pen een ogenschijnlijk luchtige Roman kan schrijven, waarin zware onderwerpen als pedofilie, scheiding, travestie en vreemdgaan niet worden geschuwd. 

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

 • Film top 6: december 2021

 • Zie mij graag - Sarah Meuleman

 • Seizoen 1 en 2 van Manifest komen naar Netflix

 • De beste romantische relaties die zijn ontstaan in tv-series

Gerelateerde artikelen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Stiefkind

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

 • Top 10 lesbische boeken

Zoek in artikelen