• onze waardering

Recensie: De Vergeetclub RECENSIE

Tosca Niterink, die we kennen van onder andere Theo & Thea, bundelt in De Vergeetclub haar soms al eerder op de achterpagina van het NRC Handelsblad verschenen columns. Hierin beschrijft ze het leven van haar dementerende moeder. Samen met andere dames woont zij in een kleinschalig wonen-project genaamd Klein Keukenhof. Het is een gesloten afdeling, waar Tosca’s moeder zich overigens niets van aantrekt: regelmatig loopt ze gewoon met het bezoek mee naar buiten. De columns zijn verdeeld over de vier seizoenen.
 
Wat opvalt is dat de schrijfster heel openhartig is. Het omgaan met dementerende familieleden en hun huisgenoten kan soms best een uitdaging zijn, en Tosca Niterink benoemt het wanneer ze zich schuldig voelt of ongeduldig wordt.  Iets anders dat opvalt is haar oog voor detail, waardoor de beschreven anekdotes heel beeldend en levendig worden. De karakters van de dames komen heel goed uit de verf. De conversaties in Klein Keukenhof zijn afwisselend grappig en triest, door een combinatie van dementie en doofheid van de bewoonsters begrijpen ze elkaar maar zelden echt. Vooral de verbazing wordt mooi geschetst: verdrietige verbazing over iemand die – al 25 jaar geleden – overleden is, maar ook positieve verbazing over de eigen kamer nadat ze even naar buiten zijn geweest. Tussen dit alles door lees je ook zowel de bewondering voor de zorg voor haar moeder maar soms ook de frustraties omdat alles volgens een bepaald stramien moet verlopen.
 
Ik denk wel dat dit boekje vooral lezers aanspreekt die door werk of privé wat ervaring hebben met dementie. Als je dat niet hebt zal het wat minder herkenbaar zijn en soms misschien wat lastiger te begrijpen. Tenslotte denk ik dat deze columns leuker zijn als je er af en toe eentje of een paar leest. Teveel van deze verhaaltjes achter elkaar deed me soms het gevoel krijgen dat het ‘meer van hetzelfde’ is en dan dwaalden mijn gedachten soms af naar alles behalve dit boek. Even doseren dus!

De vergeetclub

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  De dementerende moeder van Tosca Niterink doet samen met acht andere dames op leeftijd aan kleinschalig wonen achter een cijferslot, voor hun eigen veiligheid. De dames proberen elkaar de loef af te steken door op te scheppen over hun nageslacht, zich mooi op te maken of door het beste plekje in de huiskamer te veroveren. Als er op een gegeven moment een man op de afdeling komt wonen, overlijdt hij binnen drie weken, en dat verbaast niemand. Met een scherp oog voor het absurde beschrijft Niterink de uitgesproken karakters van de dames en de verwikkelingen die daaruit voortkomen. Dit leidt tot uiterst komische maar ook zeer ontroerende verhalen. Ze spaart zichzelf allerminst en vertelt over het schuldgevoel als ze een paar weken niet bij haar moeder op bezoek is geweest. Die zegt vervolgens doodleuk: `Wat kom jij hier doen?

  De vergeetclub leunt op Tosca Niterinks populaire column Klein Keukenhof op de Achterpagina van NRC Handelsblad en bevat vele nieuwe en bewerkte taferelen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Uncharted trailer met Tom Holland en Mark Wahlberg is uit

 • Mijn moeder heeft altijd gelijk - Lana Lux

Gerelateerde artikelen

 • De dochter van de lichtwachter - Gerda van Wageningen

 • Je hebt één nieuwe volger - Chinouk Thijssen

 • Katie's keuze

Zoek in artikelen