• onze waardering

Recensie: Hermelijn RECENSIE

Savannah is een dojo, een dolende jongere. Dojo’s, de kinderen van landlozen, worden opgepakt en vervolgd door de overheid. Een politieke beweging onder leiding van de wrede Mea Patria probeert de steden schoon te vegen en schroomt niet voor geweld en moord om dat doel te bereiken. Savannah probeert te overleven door voor toeristen te dansen op het plein voor de basiliek, zoals ze als kind van haar moeder heeft geleerd, en woont samen met een groep dojo’s in een verlaten boerderij. Wanneer de boerderij wordt platgebrand, staat Savannah er alleen voor. Of toch niet? Al een tijdje wordt ze gevolgd door een jonge met witte haren, die ze in gedachten Hermelijn noemt.
 
Hermelijn is een dystopische young adult van Vlaamse bodem, ‘geschreven uit woede, uit schaamte, uit ongeloof’ volgens het motto, waarin de auteur schrijft dat in maart 2013 drieduizend kinderen op straat stonden in België. Dit geeft het boek een zweem van werkelijkheid, waardoor je je als lezer gaat afvragen welke waarheden in dit boek verscholen liggen.
Het boek wordt verteld vanuit meerdere perspectieven. Het opent met het voorwoord van de (fictieve) auteur, Frederic de Bièvre, die later in het verhaal een kleine rol speelt. Daarna volgt een proloog vanuit Hermelijn, een jongen met spierwitte haren die hoofdpersoon Savannah volgt. Vanaf dat moment lees je vanuit het perspectief van Savannah, af en toe afgewisseld met dat van een wrede politicus die persoonlijk achter Savannah aanzit, een verliefde schooljongen (Frederic) en een journaliste die Savannahs verhaal wil vertellen. De titel is dan ook enigszins misleidend; als lezer kom je net zo weinig over Hermelijn te weten als Savannah, tot het eind toe. De wisselende perspectieven zijn bovendien verwarrend omdat er opeens voor de lezer onbekende personages worden opgevoerd. Een duidelijke rode draad lijkt te ontbreken, evenals een opbouwende spanningsboog. Aan het eind vindt er een grote tijdsprong in de toekomst plaats. Het lijkt er sterk op dat de wereld niets heeft geleerd en dat de haat tegen vreemdelingen en outsiders opnieuw toeneemt. Na het uitlezen van Hermelijn bleef ik daardoor achter met een onbevredigd gevoel.

Hermelijn

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Savannah is een dojo, een dolende jongere. Ze zorgt voor zichzelf door te dansen op het plein voor de basiliek. Maar de politieke partij die aan de macht is, vervolgt deze jongeren.Ze worden opgepakt en zelfs koelbloedig vermoord. Zo is ook Savannah voordurend op de vlucht. De boerderij waar ze samen met andere dojo's onderdak vond, wordt platgebrand en de meesten van haar vrienden komen om. Nu moet ze zeker onderduiken. En dan verschijnt hij opeens. Hij lijkt amper zestien en toch zijn zijn haren wit als de wintervacht van een hermelijn.Op een zomerse dag ziet hij haar dansen: een vurige nimf in de gloed van de avondzon. Niet meer dan een seconde kruist haar blik de zijne. Hij slaat zijn ogen niet neer.Vanaf dat moment volgt hij haar overal, zonder een woord te zeggen, zonder een vraag te stellen. Maar de afstand tussen hen valt niet te overbruggen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • My own worst enemy – Lily Lindon

 • De laatste verhalenverteller - Donna Barbra Higuera

 • Martin Scherstra – Hotel De jutter

 • De vrouwen van de suikerrietplantage - Ildefonso Falcones

 • De terugkeer naar Maxton Hall College - Mona Kasten

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Top 12 beste young adult fantasy series

 • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

 • De beste Carry Slee boeken

Zoek in artikelen