• onze waardering

Recensie: Tijgers in de nacht RECENSIE

Als je geheugen je in de steek laat, vervaagt de grens tussen werkelijkheid en fantasie. Op een nacht verandert de wereld rondom Ruth's huis in een jungle en sluipt er een tijger door haar huis. Hoewel ze hem ruikt en hoort, weet ze dat het niet echt kan zijn. De volgende ochtend staat er een enorme vrouw met een even zo grote koffer op de stoep, die beweert dat ze namens de overheid voor Ruth komt zorgen. Al poetsend en kokend verschaft deze Frida zichzelf toegang tot het afgelegen huis in de duinen en Ruths eenzame leven. Hoewel Ruth over een gezonde dosis argwaan beschikt, kan ze niet anders dan op haar verzorger vertrouwen. Want zonder Frida zou ze immers nergens zijn.
 
Haar zoons bellen sporadisch om te checken hoe het hun moeder vergaat, allang blij dat ze zelf geen handen uit de mouwen hoeven te steken. Zo kabbelt Ruths leven rustig voort, tot haar gedachten steeds vaker teruggaan naar de tijd dat ze als jong meisje op Fiji woonde. Tijdens haar tienerjaren was ze hevig verliefd op Richard, een jonge dokter die haar liefde niet beantwoordde. Vijftig jaar later schrijft ze hem een brief en komt hij logeren. Dankzij Richards aanwezigheid voelt Ruth zich zoveel meer dan alleen een oude, hulpbehoevende vrouw, en hij werpt een ander licht op Frida's aanwezigheid. Is Ruth echt vergeten dat ze haar verzorgster toestemming gaf om bij haar in te trekken, of maakt Frida handig gebruik van haar falende geheugen? Ruth kan niet op haar warrige gedachten vertrouwen, en als lezer kan je dat evenmin.
 
Frida wast Ruth's haren en verdrijft de eenzaamheid. Maar ze vergroot ook de afstand tussen Ruth en de rest van de wereld, waardoor het steeds gemakkelijker wordt haar van verkeerde intenties te verdenken. De pillen die ze Ruth toestopt, zijn die wel echt nodig? Ruth wordt verscheurd door liefde, de hunkering naar aandacht en achterdocht. Kan het zijn dat er niet alleen een fantasietijger, maar ook een nog veel gevaarlijker beest rondsluipt in haar huis? Tijgers in de nacht is een indrukwekkend boek. Het feit dat je niet op Ruths gedachten kunt vertrouwen, is zeer intrigerend en maakt dat je verder wil blijven lezen. Naarmate het verhaal vordert, ga je steeds meer op Ruths gevoelens vertrouwen en groeit de argwaan jegens Frida. Maar of dat terecht is? Ontdek het zelf en lees deze must-read. 

Tijgers in de nacht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  De 75-jarige weduwe Ruth woont alleen aan de Australische westkust. Haar twee zoons wonen ver weg, en in haar afgelegen strandhuis probeert ze de laatste jaren van haar leven zinvol door te brengen. Op een ochtend wordt Ruth angstig wakker. Ze is ervan overtuigd dat er een tijger in haar huis rondsluipt. Dan krijgt ze totaal onverwacht bezoek van een exotische vrouw die beweert namens de regering voor haar te komen zorgen. Deze Frida weet met haar kordate optreden en charme een plek te veroveren in zowel Ruths hart als haar huis. Frida en de tijger: ze zijn er, en ze gaan niet meer weg. Maar zijn ze wel wat ze lijken? Wie kan Ruth vertrouwen? En kan ze zichzelf nog wel vertrouwen? Beschreven door de ogen van Ruth geeft Tijgers in de nacht een bloedstollende en tegelijkertijd ontroerende inkijk in het leven van een vrouw die op zoek is naar houvast en liefde. 

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze actrices verborgen hun zwangerschap niet op tv

 • Zo had de Harry Potter cast eruit moeten zien volgens de boeken

 • Deze acteurs vonden het vreselijk om elkaar te zoenen

 • Deze artiest maakt van Disney karakters echte mensen

 • Deze films en series verschijnen in juni op Netflix

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

Zoek in artikelen