• onze waardering

Recensie: Het Marktplaatsmeisje RECENSIE

Liefhebbers van de serie The Big Bang Theory of het boek het Rosie Project zullen zeker iets herkennen in het leven van hoofdpersoon Anna: structuur, structuur en nog eens structuur! Anna heeft voor zichzelf een leven georganiseerd waarin alles zijn eigen plekje en zijn eigen moment heeft. Op het kantoor waar ze werkt als officemanager is zij degene die de administratie perfect op orde houdt, ze staat bekend om haar planningen, excel-overzichten, ordners met gekleurde tabbladen en niet te vergeten haar vaatwas-schema. Directeur Simon leunt op Anna, waardoor ze zich nodig en gewaardeerd voelt. Aan vakanties doet ze niet, want vreemde plekken met vreemde mensen zou haar ritme alleen maar van slag brengen. Ook thuis heeft ze alles op de rit. Boodschappen, eten, sporten, schoonmaken en zelfs het terugleggen van schone kleding in de kast, alles heeft een strakke planning en Anna is blij dat ze alleen woont zodat niemand dat in de war kan gooien. Ze wil ooit wel een vriend, maar dat moet dan iemand zijn die goed bij haar past. Aan een eerste indruk als ze iemand kort ontmoet, heeft ze daarvoor niet genoeg. Maar gelukkig is er Marktplaats: door foto’s en door bij mensen (lees: mannen) langs te gaan via Marktplaats kun je een prima beeld krijgen van hun huishouden en dus ook karakter. Als Anna voor haar werk de kantoorverhuizing moet coördineren en ook de oude kantoormeubels via Marktplaats verkoopt, krijgt ze het er druk mee. Leuke mannen maar ook hele typische heren kruisen haar pad…
 
Anna analyseert alles en iedereen. Nooit op gevoel, maar altijd rationeel en het liefst met behulp van voor-en-tegen-lijstjes. Ook haar nieuwe collega Heleen wordt geanalyseerd en de uitkomst is bepaald niet positief. Want Heleen wil verandering, en daar houdt Anna niet van. Door te slijmen bij de baas krijgt Heleen er echter alles doorheen wat ze wil. Voortaan moet Anna verantwoording aan haar afleggen, en alles waar Anna altijd zo trots op was wordt door Heleen in twijfel getrokken. Na verloop van tijd is Anna dit beu en ontstaat in haar hoofd een plan. Maar hoewel Anna beter kan plannen en organiseren dan wie dan ook, leert ze dat ze niet alles in de hand heeft als er allerlei problemen tegelijk bij haar aan de deur kloppen. Er wordt aan alle kanten aan de stoelpoten van haar overzichtelijke leventje gezaagd, en ze voelt hoe ze de controle kwijtraakt. En dan doet ze iets wat niemand had verwacht en gooit het roer volledig om. 
 
Door een combinatie van kijkjes in haar kantoorleven, privéleven maar vooral ook haar jeugd, leer je Anna goed kennen en begrijp je steeds beter hoe ze is geworden zoals ze nu is. Vanuit het internaat waarin ze vroeger woonde kreeg ze tips mee voor haar volwassen leven: zorg altijd voor structuur en regelmaat. Aan de ene kant had haar mentor daarin gelijk, aan de andere kant zorgde het ervoor dat Anna weinig vertrouwen had in zichzelf dat ze ook met minder structuur een leuk leven zou kunnen hebben. Veel dingen durft ze niet, en zo ontzegt ze zichzelf veel. Anna is een erg boeiend personage en haar ontwikkelingen op haar werk en in haar liefdesleven maken dat je achter elkaar door wilt blijven lezen. Stap voor stap ziet Anna in dat je het leven niet kunt controleren, dat ze voor zichzelf een soort schijnzekerheid heeft gecreëerd. En dat Heleen misschien wel de schop was die ze nodig had om los te laten en open te staan voor wat het leven te bieden heeft. Eigenlijk zie ik maar één minpuntje aan dit boek: het open einde waardoor ik nu niet weet hoe het Anna verder zal vergaan!

Het Marktplaatsmeisje

 • Auteur:

  Carlijn Vis
 • Verschenen:

  30 oktober 2014
 • Uitgave:

  ISBN 9789025444174
  Uitgever Atlas
  224 pagina's
 • Uitgever:

  Atlas
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Anna speurt op Marktplaats naar interieurs die op het hare lijken, in de hoop een man te vinden die bij haar past. Sinds ze op zichzelf woont in Amsterdam is haar leven stabiel: een leuk flatje, twee keer per week naar de sportschool en een baan waar ze naar hartenlust structuur in de bedrijfsvoering probeert aan te brengen. Kroon op haar werk is het vaatwasschema. Anna wil geen mannen meer in haar leven die de boel overhoop kunnen halen, daarom verricht ze op internet grondig voorwerk of maakt ze aan de hand van de inhoud van boodschappenkarretjes in de supermarkt een profielschets. Door haar theorie dat ze via Marktplaats een gelijkgestemde kan vinden, komt ze in contact met wonderlijke types. Maar is liefde wel te vinden met een theorie? Het Marktplaatsmeisje begint als een herkenbaar verhaal over de beperkingen van sociale media, maar verandert langzaam in een donker sprookje over vertrouwen en intimiteit.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Top 10 lesbische boeken

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

 • Alle Lucinda Riley boeken

Zoek in artikelen