• onze waardering

Recensie: Nachtdienst RECENSIE

Internist Ava, verpleegkundige Lonneke, ambulancebroeder Stef, cardioloog David, afdelingshoofd Carmen, coassistent Roelof, chirurg en directeur Boudewijn werken allemaal in ziekenhuis Roderijck Veste. Hoewel ze allemaal heel verschillend zijn, ontstaan te midden van de dagelijkse hectiek in het ziekenhuis onverwachte vriendschappen, bloeien liefdes op en zijn er uiteraard misverstanden en geheimen – ingrediënten die in een boeketroman niet mogen ontbreken. Zo weet bijvoorbeeld niemand dat de knappe ambulancebroeder Stef in feite hoofd van de chirurgische staf is in een ander ziekenhuis, die een jaar met actieve sabbatical is, of dat de brave Lonneke stiekem aan internetseks doet… Een jaar vol intriges in het ziekenhuis volgt.
 
Met haar debuutroman Nachtdienst heeft scenarioschrijfster Anya Koek (o.a. bekend van Rozengeur & Wodka Lime en Spangas) een ware doktersroman geschreven. De cover oogt als de filmposter van een feelgoodmovie en zo leest het boek ook: in een vlotte schrijfstijl loodst de schrijfster je in sneltreinvaart door het verhaal. In tegenstelling tot ouderwetse boeketromans draait het in dit boek niet om één vrouw en één man, maar zijn er een heleboel personages met ieder hun eigen verhaal. Als in een soapserie wordt de ene verhaallijn met elkaar afgewisseld, wat zorgt voor variatie en dat je je geen moment verveelt, ondanks dat dit boek 350 bladzijden beslaat. Hoewel het verhaal zeker niet alleen maar om liefde en seks draait, zijn de personages wel overduidelijk ‘typetjes’ die aan een zeker stereotype onderhevig zijn. Maar dat is eigen aan het genre van de doktersroman; wie diepgang zoekt, kan beter een literaire roman pakken. Voor ontspanning ben je bij dit boek absoluut aan het goede adres. Wie van series als Grey’s Anatomy houdt, moet Nachtdienst zeker lezen!

Nachtdienst.

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (6 stemmen)
 • Omschrijving:

  Medisch Centrum West herleeft!
  Ergens in Nederland staat het ziekenhuis Roderijck Veste. Onder leiding van directeur Boudewijn vormen internist Ava, ambulancebroeder Stef, cardioloog David, verpleegkundige Lonneke en coassistent Roelof er een hecht team dat met de meest uiteenlopende uitdagingen te maken krijgt. Natuurlijk is er de dagelijkse medische praktijk, van ongelukken tot ernstige ziektes - maar ook krijgt het ambulancepersoneel wel eens te maken met agressie, komen er onverzekerde illegalen binnen op de eerste hulp en moeten er verwaarloosde ouderen en mishandelde kinderen worden opgevangen. Al redden ze soms levens, ook medici zijn maar gewone mensen. Ze worden verliefd, zijn jaloers, ambitieus, bang of ijdel. Kan Ava Stefs onverwachte promotie verkroppen? Lukt het Boudewijn om de verleiding van een affaire met een collega te weerstaan? En weet Lonneke David ervan te overtuigen dat zij de ware voor hem is? 

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Top 10 Nederlandse romcoms

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

 • Eternals komt naar Disney+

Gerelateerde artikelen

 • Nachtdienst

Zoek in artikelen