• onze waardering

Recensie: Sap gezond RECENSIE

Tegenwoordig eten de meeste mensen niet de hoeveelheid groenten die wordt aangeraden door het Voedingscentrum, terwijl het eten van fruit en groente juist bepaalde ziektes kan bestrijden. Zo heb je oranjerode groenten die caroteen bevatten waarvan men vermoedt dat het kanker bestrijdt en bijvoorbeeld citrusvruchten die vitamine C bevatten en bioflavonoïden die het afweersysteem versterken. Wanneer we dus meer fruit en groenten zouden eten, zou onze gezondheid er alleen maar op vooruit gaan is de visie van Cherie Calbom en Maureen Keane. Om het gemakkelijker en aangenamer te maken om verschillende soorten groenten en fruit tot je te nemen, hebben zij daarom dit boek geschreven waarin veel verschillende sapjes staan die helpen tegen allerlei bekende en minder bekende kwaaltjes. 
 
Powerfoods, smoothies, sapjes het is tegenwoordig helemaal hip! Je hoeft maar om je heen te kijken en overal zie je het terug komen. Iedereen lijkt tegenwoordig een gezondere levensstijl te willen. Ook ik ben hier niet ongevoelig voor dus besloot ik om eens een boek over 'sapjes' te gaan uitproberen. Toen ik het boek open sloeg was ik echter al snel een beetje sceptisch toen ik de hele lijst met aandoeningen zag waartegen in dit boek wel een sapje stond. Ik bedoel een sapje tegen bijvoorbeeld kanker? Als het zo makkelijk was, was er vast niet zoveel ellende in de wereld! Maar toen ik iets verder ging lezen dan mijn neus lang was en ook eens een paar sapjes geprobeerd had, kwam ik erachter dat dat misschien wel erg snel geoordeeld was. 
Het boek bestaat uit 3 delen: deel 1 waarbij er ingegaan wordt op voedingsstoffen die je nodig hebt voor een gezond dieet en hoe sap hieraan kan bijdragen, deel 2 waarin een heleboel sappen genoemd worden tegen allerhande aandoeningen met ingrediënten waarvan bekend is dat ze een genezende werking hebben en deel 3 waarin in wordt gegaan op afslanken, het vaststellen van voedselallergieën en het reinigen van je lichaam met behulp van sappen. 
 
Sceptisch als ik was, heb ik een paar aandoeningen uitgezocht en twee van de bijbehorende sapjes gemaakt met mijn gloednieuwe sapcentrifuge! Ik ging voor een sapje tegen verkoudheid en een tegen slapeloosheid, omdat ik al meer dan een week standaard midden in de nacht wakker word. Per aandoening staan er overigens meerdere sapjes met diverse ingrediënten, het één makkelijker te verkrijgen dan het ander. 
Voor het sapje tegen verkoudheid dat ik had uitgezocht had ik appel, limoen en bronwater nodig. Het sapje tegen slapeloosheid bestond uit sla en bleekselderij. De sappen waren gemakkelijk te maken, maar zagen er wel een beetje vreemd uit, zo was het sapje tegen slapeloosheid knalgroen. Lekker kan ik beide sapjes helaas niet noemen, maar heel vies waren ze ook niet. Belangrijker nog is natuurlijk de werking ervan! Ondanks het slapeloosheidsapje werd ik toch weer midden in de nacht wakker, maar verder heb ik wel vast geslapen en had ik 's ochtends moeite om wakker te worden. Het anti verkoudheidsapje had meer effect, ik merkte al vrij snel dat ik wat vrijer kon ademen en dan dat ik niet meer aan het snotteren was! Hier was ik dan zelf ook behoorlijk verbaasd over...
 
Wanneer je de achtergrond van het boek begrijpt en niet net als mij in eerste instantie denkt dat alle sapjes dienen als medicijn tegen de verschillende aandoeningen, is het best een interessant boek dat de moeite waard is om eens te lezen/gebruiken! 
 

Sap gezond

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  De gezonde power van groente en fruit in een glas!

  Waarom is sap drinken zo goed:
  - Sap van vers fruit en verse groente is de rijkste en meest geconcentreerde bron aan vitaminen, mineralen en enzymen
  - Door fruit en groente tot sappen te verwerken, drink je zonder er erg in te hebben een enorme hoeveelheid fruit en groente
  - Het consumeren van fruit en groente in sapvorm stelt het lichaam in staat om de voedingsstoffen sneller en optimaler op te nemen

  Met Sap gezond geven Cherie Calbom en Maureen Keane een handige A-Z-gids met complete sapkuren voor de 70 meest voorkomende kwalen en ziektes. Het geeft duidelijk aan welke soorten groente en fruit effectief zijn. Zo helpt het sap van spinazie, groene pepers en wortel om acne tegen te gaan en helpen broccoli en knoflook tegen pijnlijke rugspieren.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Recept: zelf macarons maken

 • Recensie: Vijftig tinten kip

 • Het boek van Soof

 • Eet jezelf depri met Grazia

 • De makkelijke maaltijd

Zoek in artikelen