• onze waardering

Recensie: Wat je als gastvrouw moet weten RECENSIE

Wat je als gastvrouw moet weten van Susan Spungen moet eigenlijk iedereen standaard in huis hebben!
In de inleiding wordt het een ‘veelzijdige handleiding’ genoemd. Maar het is méér: het geeft namelijk naast tips & tricks over hoe je een feest voor vrienden kunt managen, ook weetjes voor in de keuken en essentiële benodigdheden en informatie voor je dagelijkse huishouden en bovendien (121!) recepten. 
 
De kernwoorden van het hulpboek zijn ‘relax’ en ‘goede voorbereiding’, met als ultieme boodschap dat je het vooral eerst jezelf naar de zin moet maken en jezelf niet teveel moet uitsloven, zodat je stress-vrij als gastvrouw het feest ervaart. Zorg voor een goede voorbereiding en vooral: maak het jezelf makkelijk (wat niet betekent dat er aan kwaliteit wordt ingeboet). 
 
De lay out is overzichtelijk, fris en ‘kalmeert’ Daardoor draagt het bij aan het doel van het boek. De hoofdstukindeling is helder, er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van kopjes en kaders. Het formaat is handzaam. De kaft krult wel snel om, maar dat hoort ook wel bij een boek als dit, waarbij het juist niet erg is als het er gebruikt uitziet. 
 
Wat heb ik er tot nu toe van geleerd? 
Sinds ik het boek heb, heb ik geen partijtjes gegeven, dus dat wat ik heb gelezen, heb ik nog niet in praktijk kunnen brengen. Maar de tips zijn zeker waardevol, dus ik weet wat mijn eerste stap wordt als ik wel iets organiseer: wat je als gastvrouw moet weten erbij pakken! 
Het overzicht van kazen, tips hoe je vlees moet bereiden, de opsomming van essentiële must-haves voor in de keuken en in de drankkast zijn natuurlijk ook in het dagelijks leven bruikbaar. Net als het advies om voor een partij/ etentje te zorgen dat je vuilnisbak leeg is. Het hier al aangestipte advies om het vooral eerst jezelf gemakkelijk te maken, is een goede les, voor welk etentje dan ook.
 
Zitten er ook nadelen aan het boek? Nou, eigenlijk weinig. In de inleiding wordt gezegd dat er gesproken wordt over gastvrouw en de vrouwelijke vorm gebruikt wordt. Susan Spungen geeft aan dat het boek zeker ook voor gastheren is. Maar dat blijkt totaal niet uit de (roze en vrouwelijke) layout. Niet alle tips zijn even bruikbaar, zo zal je misschien nooit hoeven nadenken of je een cateraar wilt inhuren. Maar dat maakt het boek absoluut niet minder bruikbaar. Het hoofdstuk over barbecue is ietwat te lang en vind ik niet echt in het boek thuishoren maar een ramp is dat natuurlijk niet. Allemaal futiliteiten. Zoals gezegd, wat je als gastvrouw moet weten is een absolute must in je huishouden! 
 

Wat je als gastvrouw moet weten

  • Auteur:

    Susan Spungen
  • Verschenen:

    30 april 2014
  • Uitgave:

    ISBN 9789045205151
    Uitgever Karakter
    288 pagina's
  • Oorspronkelijke titel:

    What's a Hostess to Do
  • Uitgever:

    Karakter
  • Genre:

    Non-fictie
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wat je als gastvrouw moet weten geeft antwoord op elke vraag die je maar zou kunnen hebben op het gebied van thuis-entertainen, of het nu gaat om de voorbereiding van een groot feest, een intiem diner of een picknick in het park. Susan Spungen loopt in 313 vragen (en antwoorden) alle onderwerpen met je door, waarbij ze in gaat op de grote vragen, maar ook de details niet vergeet.

    Daarnaast geeft zij talloze do’s en don’ts, tips, checklists en informatie. De informatieve illustraties en smakelijke receptbeelden geven het boek een praktisch karakter en zorgen ervoor dat je Wat je als gastvrouw moet weten keer op keer ter hand zult nemen.

    Een greep uit de onderwerpen die aan de orde komen:
    - wie nodig uit?
    - stuur ik een officiële uitnodiging of is een telefoontje afdoende?
    - hoe selecteer je de juiste cateraar?
    - wanneer begin je met voorbereiden?
    - hoe dek je de tafel voor een formeel diner?
    - hoe stel je het perfecte menu samen?
    - welke kazen vormen een goed kaasplateau?
    - hoe stel ik een buffet samen?
    - welke wijn past het beste bij mijn menu?
    - wat is de juiste temperatuur van mijn vlees?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De geest in het plafond - Emily Jackman

  • Een schot in de roos - Iris Visser

  • Valentijn Kraai en meneer Dood – Jenny Spangler

  • Ooievaarsblues - Bart Chabot

  • Gezinsverpakking - De Chabotten

Gerelateerde artikelen

  • Beautytips van Lauren Conrad

  • Ik wil iets van jou, jij wilt iets van mij

  • Recensie: Sterker dan ooit

  • Antiglamour

  • Balanceren op één been

Zoek in artikelen