• onze waardering

Recensie: Het Programma RECENSIE

Sloane is een pubermeisje zoals vele anderen. Ze heeft een hekel aan school, kan opstandig zijn tegen haar ouders en is tot over haar oren verliefd. Op James, de vriend van haar overleden broer. De omgeving waarin ze leeft is echter verre van normaal. Onder jongeren heerst een epidemie, één die ervoor zorgt dat de tieners met bosjes tegelijk zelfmoord plegen. Waarom ze het doen weet niemand, maar er is wel een behandeling voor: Het Programma. De mensen die meedoen beginnen met een schone lei, maar ook hun herinneringen zijn verdwenen. Uit angst om opgenomen te worden, durft Sloane haar gevoelens niet meer te tonen. Maar is dat genoeg om Het Programma te ontlopen?
 
Na het lezen van de achterkant was ik meteen enthousiast. Het zag ernaar uit dat dit een origineel verhaal zou worden. Totaal anders dan boeken als De Hongerspelen en Divergent, en daar snakte ik naar. Toch kwam ik maar moeilijk in het verhaal. De schrijfstijl sprak me totaal niet aan. Ik vond de zinnen te lang, het was veel te langdradig en het pakte me jammer genoeg niet.
 
Daarbij kwam dat ik me totaal niet in kon leven in de personages. Neem nou de vriend van Sloane. Ik had het gevoel dat het een oppervlakkige jongen was die niks om Sloane gaf, terwijl de schrijfster toch echt over wilde laten komen dat ze een geweldige en gepassioneerde relatie met elkaar hadden. Ik voelde het gewoon niet.
 
Hoewel het verhaal nog vaak voortkabbelde zonder verrassende wendingen, bleef het wel origineel, en dat was heel waardevol. Hoe verder het eind van het verhaal naderde, hoe spannender ik het vond. Het eindigde niet zoals ik had verwacht, en dat was iets goeds. Was het verhaal toch niet zo voorspelbaar als ik dacht! Tijdens het dichtklappen van het boek was ik die schrijfstijl en de langdradigheid helemaal vergeten, dit was gaaf! Ik ben zeker van plan om deel 2 te lezen. 

Het programma

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (5 stemmen)
 • Omschrijving:

  In de wereld van Sloane is het uiten van echte gevoelens verboden, depressie onder jongeren is een epidemie en de enige oplossing is het Programma…
   
  Sloane denkt wel twee keer na voordat ze in het openbaar begint te huilen. Sinds zelfdoding is uitgegroeid tot een internationale epidemie, zou een huilbui haar in het Programma kunnen doen belanden, de enige bewezen behandelingsmethode. Ze heeft al een broer verloren, dus Sloane weet zeker dat haar ouders er alles aan zullen doen om haar in leven te houden. Ze weet ook dat iedereen die het Programma heeft gevolgd terugkeert met een schone lei: hun depressies zijn verleden tijd, maar hetzelfde geldt voor hun herinneringen.
   
  Omdat ze zowel thuis als op school constant onder toezicht staat, zorgt Sloane dat ze zo min mogelijk opvalt en verbergt ze haar gevoelens zo goed mogelijk. De enige bij wie Sloane zichzelf kan zijn, is James. Hij heeft beloofd om ervoor te zorgen dat ze geen van beiden in het Programma terechtkomen en Sloane weet dat de liefde tussen hen sterk genoeg is om allerlei tegenslagen te weerstaan. Maar ondanks de beloftes die ze elkaar maken, wordt het steeds moeilijker om de waarheid te verbergen. Ze worden alle twee steeds zwakker, depressie ligt op de loer. En het Programma zit hun op de hielen…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

 • Top 12 beste young adult fantasy series

 • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

 • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

Zoek in artikelen