• onze waardering

Recensie: De mannen van Raan RECENSIE

De dertigjarige Per Pennings leidt een teruggetrokken bestaan. Hij is computerprogrammeur, heeft weinig vrienden en probeert zijn gedachten te ordenen in dagboekfragmenten en lijstjes. Als Per voor het pand waar hij werkt Raan ontmoet, is hij meteen tot over zijn oren verliefd. Natuurlijk heeft hij wel eens vriendinnetjes gehad (vier serieuze), maar wat hij voelt voor Raan is veel intenser. Ze krijgen een relatie, ook al doet Raan niet aan relaties, en al snel is Per helemaal in de ban van haar. Raan laat weinig los over zichzelf, maar is erg close met haar familie en vertelt zo nu en dan ook over de andere mannen in haar leven. Per is jaloers, wil haar niet delen, en probeert de situatie onder controle te krijgen door alles wat Raan vertelt te onthouden en te ordenenen in lijstjes. Raan begint zich terug te trekken, heeft periodes dat ze alleen wilt zijn en niets van zich laat horen. De periodes worden steeds langer en Per dreigt de geheimzinnige Raan te verliezen. Maar heeft hij haar eigenlijk ooit wel echt voor zichzelf gehad?
 
De mannen van Raan is de debuutroman van blogster Martine de Jong. Het is duidelijk dat ze alles behalve onervaren is in het schrijven. De Jong weet opvallend goed een sfeer te creëren die het best te omschrijven is als afstandelijk, maar toch liefdevol. Hoewel veel van de gevoelens en gedachtes van hoofdpersoon Per worden prijsgegeven, blijft hij  -wellicht door zijn drang naar structuur en lijstjes- ongrijpbaar. Hetzelfde geldt voor Raan, die wispelturig als een wervelwind door het leven van Per raast, zonder dat je haar echt goed leert kennen. Dit maakt het lastig je te identificeren met de personages en zorgt ervoor dat de dialogen soms wat onnatuurlijk overkomen. 
 
Het verhaal kent geen onnodige vertellingen of anekdotes en leest daardoor in sneltreinvaart. Toch kabbelt het verhaal wat voort, de pieken en dalen tussen Per en Raan zijn zo vanzelfsprekend dat ook deze voorspelbaar worden. De achterflap belooft naast veel vaart ook humor, iets wat zowel in het verhaal als bij de personages maar weinig voorkomt. Toch is De mannen van Raan de moeite waard. Door de bijzondere toon en sfeer zorgt De Jong ervoor dat je je even in een andere wereld waant, waarin liefde alles behalve simpel is.

De mannen van Raan

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Per Pennings is programmeur en zit het liefst thuis met de gordijnen dicht. Totdat hij verliefd wordt op Raan. Als een wervelwind komt ze zijn leven binnen: ze kookt voor hem, neemt hem mee op sleeptouw en stelt hem voor aan haar familie. Tot zijn verbazing woont ze met haar zesentwintig jaar nog thuis bij haar moeder en broers.
    Wanneer de een na de andere man opduikt in Raans verhalen, probeert Per de situatie onder controle te krijgen door alles te vatten in schema’s en lijsten. Een ding is duidelijk: hij heeft niet langer de touwtjes in handen.
    De mannen van Raan is het met veel vaart en humor geschreven debuut van Martine de Jong. 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

Zoek in artikelen