• onze waardering

Recensie: Ik zal je vinden RECENSIE

Ik zal je vinden speelt zich af in Amsterdam in 1943. Te midden van de oorlog weet Hanneke voor de juiste prijs op de zwarte markt producten als cosmetica, etenswaren en sigaretten te vinden. Als ze op een dag een bestelling aflevert bij een vaste klant, mevrouw Janssen, doet deze haar echter wel een heel bijzonder verzoek. Ze vraagt of Hanneke een meisje voor haar wil zoeken. En niet zomaar een meisje, maar de Joodse Mirjam die bij mevrouw Janssen ondergedoken zat en spoorloos verdwenen is. Nieuwsgierig naar het verhaal achter de verdwijning gaat Hanneke op onderzoek uit. Tijdens haar zoektocht raakt Hanneke steeds meer betrokken bij het verzet. Dan hoort ze dat Mirjam gesignaleerd is en bedenkt Hanneke met haar nieuwe vrienden een riskant plan om haar te bevrijden... 
 
Op de voorkant van het boek is een sticker geplakt: ''Fan van De boekendief? Lees dan ook dit boek!'' Ik vond De boekendief een ontzettend mooi verhaal. Ondanks mijn gereserveerdheid jegens kreten die boeken vergelijken met andere boeken, werd ik toch nieuwsgierig. Zeker toen ik de achterflap las. En ik ben zeker niet teleurgesteld! 
 
Monica Hesse sleurt je de straten van Amsterdam in, waar de oorlog op iedere hoek zichtbaar is, razzia's aan de orde van de dag zijn en de aanwezigheid van groene uniformen Hanneke constant op haar hoede laat zijn. Hanneke is een ontzettend fijn personage om over te lezen en Hesse's schrijfstijl leest vlot weg. Ik was al gauw helemaal verdiept in het mysterie. Wat is er met Mirjam gebeurd? En waar is ze nu? De zoektocht, gecombineerd met de verschrikkingen van de oorlog, zorgt voor een indrukwekkend verhaal dat je in één keer uit wil lezen. Verschillende keren hebben plotwendingen me versteld doen staan. Ik zal je vinden is een prachtig boek dat je zeker een keer gelezen moet hebben. 

Ik zal je vinden

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Amsterdam, 1943.
  In de waanzin van de oorlog zorgt Hannelore voor een klein lichtpuntje: ze is een vinder en weet op slimme manier de zwarte markt voor zich te laten werken, waardoor ze vraag en aanbod bij elkaar brengt. Zoek je koffie, chocolade of kousen? Voor de juiste prijs zijn ze van jou. Op een dag krijgt Hannelore een wel heel ongebruikelijk verzoek. Mevrouw Jansen, een van haar vaste klanten vraagt haar een meisje te zoeken dat verdwenen is uit de geheime ruimte in haar huis: een Joods meisje welteverstaan…
   
  In eerste instantie veegt Hannelore het verzoek van tafel, maar raakt toch geintrigeerd door het feit dat er geen enkel spoor van braak of geweld in het huis van mevrouw Jansen te vinden is, dat kan duiden op wat er gebeurd is met Miriam. Nieuwsgierig geworden, start Hannelore haar zoektocht naar Miriam bij het Joods Lyceum, maar veel verder komt ze daar niet. Tot ze viavia in contact komt met een groepje oud-studenten. Als Hannelore opgenomen wordt in hun hechte midden, merkt ze dat Judith, Willem, Ollie en Sanne niet alleen elkaars gezelschap opzoeken, maar elkaar ook nodig hebben in hun werk voor het ondergrondse verzet. Langzaam raakt Hannelore steeds verder bij het verzet betrokken, en stuit ze op aanwijzingen naar de mogelijke verblijfplaats van Miriam.
   
  Haar zoektocht eindigt bij de Hollandse Schouwburg, waar ze van Sanne die bij de creche aan de overkant van de schouwburg werkt hoort dat Miriam gesignaleert is. Samen met haar nieuwe vrienden bedenkt Hannelore een slim, maar zeer riskant plan, waarbij ze hopen Miriam tijdens de mars van de Plantage Middellaan naar Station Muiderpoort  waar alle Joden die in de schouwburg verzameld zijn op transport gezet zullen worden naar Kamp Westerbork en de overige concentratiekampen. Zal het plan slagen? En hebben ze het juiste meisje in het vizier? Of spelen er geheimen waarvan Hannelore en mevrouw Jansen niet op de hoogte zijn?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • 12 goede lange thriller boekenseries

 • 7x "Nep relatie wordt meer" tienerfilms

 • De beste Scifi op Disney+

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

Gerelateerde artikelen

 • Ule

 • Het bombardement

 • Recensie: Dansen met de vijand 

 • Verscheurd

 • Recensie: De boekendief

Zoek in artikelen