• onze waardering

Recensie: Op zoek naar een nieuw begin RECENSIE

Het is april 1919. De Grote Oorlog is voorbij. Op papier dan, de nasleep van vier en een half jaar verschrikkingen in de loopgraven zijn voor veel mensen dagelijkse realiteit. Zo is Riley gewond en verminkt teruggekeerd uit de loopgraven. Tijdens hun huwelijksreis worstelen hij en zijn jeugdliefde Nadine om hun nieuwe leven te baseren op liefde en passie in plaats van afhankelijkheid en medelijden. Thuis in Engeland ligt het huwelijk van Peter en Julia in duigen, omdat Peter geteisterd wordt door zijn herinneringen aan de oorlog. Hun nichtje Rose probeert het gezin bij elkaar te houden, maar beseft tegelijkertijd dat de wereld veranderd is en dat ook voor haar als vrouw onafhankelijkheid in het verschiet ligt.

 

Waar veel oorlogsboeken eindigen met het tekenen van de vrede, speelt Op zoek naar een nieuw begin juist na dit moment. Louisa Young beschrijft de levens van vijf jonge mensen die ieder met hun eigen oorlogswonden hebben waarmee ze moeten leren leven. Het jaar 1919 betekent voor hen een nieuw begin. Maar het is ook het jaar waarin ze de realiteit onder ogen moeten zien dat het leven gewoon doorgaat. Young presenteert de worsteling van haar hoofdpersonen op indringende wijze aan haar lezer. Nu, honderd jaar later en wonend in een land dat neutraal was tijdens de betreffende oorlog, kun je je maar weinig voorstellen van de diepe gaten die de Eerste Wereldoorlog in de Britse maatschappij heeft geslagen. Op zoek naar een nieuw begin geeft je een aardig beeld.

 

Wat er precies met de hoofdpersonen gebeurd is tijdens die oorlog, wordt niet verteld in Op zoek naar een nieuw begin. Daarvoor moet je de voorganger Mijn liefste lezen. Zonder dat eerste deel is het misschien lastiger meeleven met het trauma in boek twee. Sowieso is vijf personen die elk hun eigen verhaal vertellen naar mijn idee iets teveel van het goede. Ook omdat ze allemaal in zichzelf mompelen tijdens hun vertelling (“Had ik het niet gezegd. Zet je eroverheen. Wees stil hoofd!”). Maar nadat ik hieraan gewend was, bleek Young toch wel erg meeslepend te schrijven en las ik Op zoek naar een nieuw begin in een ruk uit. Het is misschien geen boek dat je voor altijd bijblijft, maar prima geschikt voor iedereen die mee wil weten over de verschrikkingen van 1914-1918 die de geschiedenis van Europa getekend hebben. 

Op zoek naar een nieuw begin

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Londen. April 1919. De Grote Oorlog is ten einde. Daarvoor, toen de wereld nog zo anders was, is Nadine Waveney in een uitspatting van verliefdheid met haar jeugdliefde Riley Purefoy getrouwd. Maar Riley is gewond en verminkt teruggekeerd; een normaal leven lijkt onbegrijpelijk en liefde onbevattelijk. Terwijl ze op huwelijksreis zijn in een Europa dat in as ligt, verlangen ze – ieder voor zich en in stilte – naar een huwelijk vol liefde en passie in plaats van afhankelijkheid en medelijden. Peter Locke, Rileys voormalige kolonel, is geestelijk getraumatiseerd teruggekeerd naar Locke Hill in Kent. Zijn neurotische vrouw Julia probeert met hun pasgeboren zoon een enigszins normaal gezinsleven op gang te brengen, maar dat wordt bemoeilijkt door Peters herinneringen aan de oorlog. Toch ziet niet iedereen de toekomst somber in, Rose Locke – Peters nichtje en Rileys voormalige verpleegster – beseft dat er voor haar als vrouw onafhankelijkheid in het verschiet ligt. Voor hen die gevochten hebben, voor diegenen van wie de wonden geheeld zijn en voor de personen die achtergebleven zijn, is 1919 het jaar waarin de realiteit onder ogen gezien moet worden, waarin men hoop na wil streven en een nieuw begin het ultieme doel is. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Uncharted trailer met Tom Holland en Mark Wahlberg is uit

 • Mijn moeder heeft altijd gelijk - Lana Lux

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Terugkeer naar Inverness

 • Waarvan wij droomden

 • Prinses van Perzië

 • Recensie: Het einde van de affaire

 • De roep van het land

Zoek in artikelen