• onze waardering

Recensie: Nevel RECENSIE

Zoals het boek gepresenteerd wordt, lijkt het alsof ‘Nevel’ een op zichzelf staande misdaadthriller is. Ik denk dat het in mijn geval daar al fout ging. ‘Nevel’ blijkt het vervolg te zijn van Olga Hoekstra’s eerste boek ‘Dodenweg’ en eigenlijk kun je beide boeken niet los van elkaar lezen.

 

Als je met Nevel begint, wordt er al direct gerefereerd naar gebeurtenissen die in Dodenweg hebben plaatsgevonden, waardoor je waarschijnlijk ook de lopende zaken die in Nevel worden beschreven beter zou begrijpen. Omdat er blijkbaar iets helemaal mis is gegaan bij de vorige zaak, staat het politiebureau onder toezicht en Fleur Benedictus is de zaakwaarnemer van het OM en niet een journalist zoals de flaptekst van het boek zegt. Hoewel, daarvoor had ik misschien weer eerst boek één moeten lezen.

Als je toch verder leest, gaat dit vreselijk irriteren en je snapt ook de houding van de hoofdpersoon rechercheur Thomas DeLohr niet. Ook kom je niet helemaal erachter wat er nu eigenlijk speelt tussen Thomas en Fleur. Vurige passie voor de ene vrouw, maar wel een kind bij een andere vrouw, van wie hij totaal niet houdt. Het feit dat Thomas een totaal verknipt persoon is, die duidelijk psychisch niet in orde is, hielp voor mij ook niet echt mee om me te kunnen relateren aan deze hoofdpersoon. Het gezeur hierover gaat het hele boek door en op een gegeven moment had ik het wel gehad daarmee.

 

Het plot van het boek is echter wel verrassend goed. Er wordt een dode prostitué gevonden, die gebrandmerkt is en op een speciale manier verwond. Hierdoor wordt een link gelegd met de zaak uit het vorige boek. Olga Hoekstra werkt veel met flashbacks. Veel van die flashbacks zijn van de vermoorde prostitué en ze zijn nogal expliciet. Hoekstra treedt nogal in detail, maar stopt op de grens en je eigen verbeelding kan dan de rest wel invullen, hetgeen voor mij nogal misselijkmakend was. De manier van schrijven is echter intrigerend en daarom pakkend. Werkelijk keihard en rauw.

 

Uiteindelijk heb ik dus toch ook maar ‘Dodenweg’ gelezen, maar ik kan er niet meer inkomen. Er schijnt nog een deel drie te volgen en dat zou goed zijn, want de zaak mag misschien tot een einde zijn gebracht, het verhaal van de hoofdpersonen is beslist nog niet voltooid. Mijn tip is in ieder geval ‘Nevel’ niet te zien als een los verhaal. Je moet deze boeken zien als een serie. Lees dus maar eerst ‘Dodenweg’, dan vind je de boeken misschien wel beter, dan dat ik ze vind.

 

Nevel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op de vuilnisbelt ligt het dode lichaam van een jonge vrouw. Een lichaam vol littekens, mishandeld, een brandwond in haar nek. De geur van de dood dringt de neus van rechercheur Thomas DeLohr binnen. Nieuwe slachtoffers, een nieuwe zaak. Kan Thomas zijn hoofd erbij houden, of wordt hij te veel herinnerd aan de verminkte lichamen van vroeger? En trekt hij deze gruwelijke aanblik wel nu hij binnenkort zelf vader wordt?
   
  Na maanden radiostilte loopt ook journalist Fleur Benedictus Thomas weer tegen het lijf. Hun liefde lijkt onmogelijk, en de details in de zaak voeren Fleur steeds terug naar de herinneringen aan haar mishandelde zus. Maar het is onmogelijk de zaak te laten rusten en Fleur komt gevaarlijk dicht bij de dader. Of liggen de feiten toch heel anders?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Halloween films die niet eng zijn

 • De ergste film clichés 

 • De leukste Disney samenzweringstheorieën

 • De 12 beste LGBTQ+ boeken

 • 13 series die je kan kijken als je The Vampire Diaries mist

Gerelateerde artikelen

 • 9 super spannende crime series

 • Waan je in Fiona's wereld & win een reis naar Wales! {afgelopen}

 • Thrillers met sterke plottwists

 • Juni - Maand van het Spannende Boek

 • De boekenkast van Ingrid Oonincx

Zoek in artikelen