• onze waardering

Recensie: De Kersenoogst RECENSIE

Het is 1943. Fruittelers in het noorden van Amerika hebben het zwaar: arbeiders zijn door het leger opgeroepen om in Europa te vechten of ze hebben ander werk gevonden dat beter betaalt. Ook de kersenboerderij van de familie Christiansen verkeert in de problemen. Zoon Ben vecht in Italië en er zijn geen plukkers meer over, waardoor de rijpe kersen dreigen te verpieteren aan de bomen. Dochter Kate maakt zich drukker om haar eigen toekomst: ze wil dolgraag weg van de boerderij en volgend jaar gaan studeren aan de universiteit. Dan bedenkt haar moeder een gewaagd plan om de oogsten te redden. Duitse gevangenen worden ingezet bij het plukken van het fruit. Als Kate verliefd wordt en haar broer zwaar gehavend terugkeert van het front kan het niet anders dan misgaan. Welke prijs staat er tegenover het redden van de kersenoogst?
 
Al vrij vroeg in het verhaal begin ik te zuchten. Ik kan nu al vertellen hoe het afloopt. Die wordt verliefd op die, dan gebeurt er dit en tegen deze tegenslagen lopen ze aan. Ik ben zo overtuigd van mijn zelfbedachte verhaal dat het me extra verrast als het ineens anders loopt. En weer anders. Al gauw is er niets meer over van het verhaal dat ik voor ogen had.
 
Dat is de kracht van De kersenoogst. Het verhaal neemt iedere keer zo’n verrassende wending dat je wel door móét lezen. De hoofdpersonen zijn stuk voor stuk niet innemend, vooral Kate vind ik bij vlagen erg vervelend. Ze trekt zich de toekomst van de boerderij niet aan, liegt tegen haar ouders wanneer ze verliefd wordt (maar wordt boos op haar moeder als die op haar beurt liegt) en de eerste man op wie ze ooit verliefd wordt valt ook meteen voor haar (goed, dat kan zij niet helpen, maar mijn eigen verbitterdheid vond dat behoorlijk storend). Toch blijf ik lezen. En achteraf ben ik er blij om. Want wat neemt het verhaal nog een heftige wending in de slothoofdstukken.
 
De kersenoogst leest als een Nicholas Sparks-film. Romantiek, oorlog, drama. Alles in één boek. Met als bonus een schokkende ontknoping, zoals de verhalen van Nicholas ook vaak kennen. Verwacht geen bevredigd gevoel wanneer je het boek uit hebt, maar ik beloof je dit wel: het zal zeker indruk op je maken.

De kersenoogst

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een jonge vrouw in een zomer vol dramatische gebeurtenissen

  Een prachtige, zinnenprikkelende roman over een familie in 1943 - voor de liefhebbers van Santa Montefiore

  Kate woont op een kersenboerderij in het noorden van de VS. Ze wil dolgraag het jaar daarop naar de universiteit en probeert alvast wat te sparen.
  Ondertussen verkeert het bedrijf van haar familie in problemen: de kersen hangen rijp aan de bomen, maar er zijn veel te weinig mensen om ze te plukken. Om de oogst te redden schakelt haar moeder een groep Duitse plukkers in. Een oplossing met grote gevolgen.
  Intussen leeft Kate in haar eigen wereldje en wordt ze verliefd. Dan keert haar broer getraumatiseerd terug naar huis…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Uncharted trailer met Tom Holland en Mark Wahlberg is uit

 • Mijn moeder heeft altijd gelijk - Lana Lux

Gerelateerde artikelen

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • 17 romantische series die je wil zien

 • Verslaafd aan jou

 • Top 10 lesbische boeken

Zoek in artikelen