• onze waardering

Recensie: Het slagveld van de liefde RECENSIE

‘Lieve Esther, als je dit leest, ben ik dood.’
Met deze treffende zin begint Rutger van Reysen zijn roman Het slagveld van de liefde. De 44-jarige Baer heeft niet lang meer te leven en hij schijft zijn levensverhaal op voor zijn ex-vrouw Esther. Dat de liefde kan standhouden wanneer een relatie voorbij is, blijkt wel uit zijn verhaal. Alles wat hij haar nooit heeft durven vertellen gedurende hun tijd samen, vertrouwd hij op zijn sterfbed toe aan het papier. Hij vertelt haar over zijn kijk op hun relatie, zijn angsten en de liefde. Ook bij Esther rakelt dit veel oude emoties op en nu ze een nieuwe relatie heeft, beseft ze dat het tijd wordt om het verleden een plekje te geven. Het slagveld van de liefde is het relaas van deze twee ex-geliefden. Esther en Baer hebben van alles samen gedeeld, maar veel ook niet, en nu moeten ze het verleden én elkaar voor eens en voor altijd loslaten.
 
De liefde is één van de meest beschreven en complexe onderwerpen in romans. Vaak wordt het zwaarmoedig, spiritueel of geromantiseerd, maar Van Reysen weet het alledaags en nuchter te houden. Dat is knap, zeker wanneer je bij het lezen van de eerste zin al weet dat de hoofdpersoon dood gaat. Hoewel de gebeurtenissen uit het verleden van Baer en Esther niet zo alledaags zijn, zijn de gevoelens, de jaloerse maniertjes, het onverwerkte verleden, de veeleisende carrière en de nietszeggende contacten met anderen wel erg herkenbaar. Van Reysen schrijft krachtig en direct, maar weet ook af een toe een prachtige passende poëtische zin te verwerken in het verhaal.
 
In Het slagveld van de liefde verwoordt Van Reysen precies datgene wat liefde een beetje eng en spannend maakt; je moet je openstellen, alles van jezelf durven laten zien om jezelf helemaal te kunnen geven. Baer lukt dat pas op zijn sterfbed. Esther lukt dat pas in haar nieuwe relatie, nadat ze de brief van Baer heeft ontvangen. Deze prachtige roman illustreert perfect hoe een onverwerkt verleden en de waan van alledag van invloed kunnen zijn op de hedendaagse liefde.

Het slagveld van de liefde

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als relaties sneuvelen kan liefde standhouden. Vlak voor zijn dood schrijft Baer een brief aan zijn ex-vrouw Esther, die inmiddels met een andere man samenwoont. Hij vertelt het verhaal van zijn leven en geeft haar zijn kijk op hun relatie. Baer vertrouwt het papier toe wat hij haar nooit heeft kunnen vertellen. Het verhaal rakelt veel op, zowel bij Baer als bij Esther. Zal hij, met zijn schrijven, haar leven opnieuw ontwrichten? Het slagveld van de liefde is een roman over liefde, lust, loslaten en een onverwerkt verleden. Rutger van Reysen (1970) debuteerde in 2011 met De Adelaar Leeft, in 2013 volgde Het Tenue. Met Het slagveld van de liefde (2015) slaat hij een opmerkelijke nieuwe richting in. Zijn roman gaat over de complexiteit van de liefde waarin het leven van alledag een wig kan drijven en waarbij het verleden voortdurend op de achtergrond aanwezig is in het heden.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De beste volwassen tekenfilms

 • De 12 populairste reality series van het moment.

 • Als Disney prinsessen in therapie zouden gaan

 • Recensie: Venom: Let there be Carnage

 • Recensie: Pretty Smart - seizoen 1

Gerelateerde artikelen

 • Truth or Dare

 • Moeten de Transformers films het binnenkort doen zonder Michael Bay en Mark Walhberg?

 • Recensie: De advocaat van Holland

Zoek in artikelen