• onze waardering

Recensie: Ook dit gaat voorbij RECENSIE

Zon, zee, lekker eten, een pittoresk kustplaatjes, vrienden en seks. Alle ingrediënten voor een fijn zomers romannetje, Ook dit gaat voorbij heeft het allemaal. Ware het niet dat Milena Busquets met haar tweede boek een ode schreef aan haar overleden moeder. Een poëtische ode, waarin ze ook het leven, de liefde en de Middellandse Zee bezingt.

Blanca is veertig als haar moeder overlijdt na een langdurig ziekbed. Haar moeder heeft altijd een prominente plaats ingenomen in haar leven. Haar verliezen doet Blanca realiseren dat ze nu echt op eigen benen zal moeten staan. Om haar gedachten te verzetten, ontvlucht ze Barcelona. Met haar twee zoontjes, (ex-)geliefden en vriendinnen brengt ze de zomer door in het idyllische Catalaanse kustplaatsje Cadaqués, waar haar moeder ook graag kwam. Er wordt gelachen, gehuild, gevreeën, ruzie gemaakt, gefeest. Juist op de plek waar Blanca’s verdriet pijnlijk voelbaar is, wordt haar getoond dat ook dit voorbij zal gaan.

Ook dit gaat voorbij is doordrenkt met verdriet en verwarring. Niet vreemd, aangezien Busquets het boek schreef na het overlijden van haar eigen moeder. Blanca blijft haar moeder voortdurend deelgenoot maken van alles om haar heen, van het gemis en van hoe het leven zonder haar doorgaat. Het contrast tussen de rouw en het bruisende leven, en de prachtige manier waarop Busquets dat beschrijft en voelbaar maakt, geven Ook dit gaat voorbij een hart. Want het boek heeft geen makkelijke hoofdpersoon. Ondanks twee huwelijken, twee kinderen en verantwoordelijkheden is Blanca nooit echt volwassen geworden. Ze is nogal met zichzelf bezig en wekt daarmee weinig sympathie op bij de lezer.

Tegelijkertijd leeft Blanca een jaloersmakend leven vol vrijheid en genot. De rouw en het verdriet om het verliezen van haar moeder zijn allesoverheersend, dat is niet te missen en er wordt alle ruimte aan gegeven. Maar het leven is te mooi om daarin te blijven hangen, lijkt de boodschap. Busquets viert het met haar prachtige taalgebruik en haar Catalaanse zomer is om bij weg te dromen. Daarmee biedt Ook dit gaat voorbij zomers leesplezier met diepgang.

Ook dit gaat voorbij

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Blanca is veertig als haar sterke, beroemde en flamboyante moeder na een ziekbed overlijdt. Ze realiseert zich dat ze, ondanks twee huwelijken en twee kinderen, nu werkelijk volwassen dient te worden en haar plek op de wereld moet veroveren zonder ouders om op te leunen. Ze brengt de zomer met haar zoontjes door in het familiehuis in het idyllische kustplaatsje Cadaqués. Álles in het zomerhuis en in het kunstenaarsdorp herinnert haar aan haar moeder en maakt dat Blanca's verdriet scherp voelbaar wordt. Haar vrienden en (ex-)geliefden proberen haar door praten, lachen, feesten, filosoferen tot de zon op komt, vrijen, ruziemaken, samen lachen en huilen, te laten voelen dat 'ook dit voorbij zal gaan'. Ook dit gaat voorbij is een liefdesbetuiging aan een moeder, maar vooral ook een ode aan het leven, de liefde en de Middellandse Zee. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Spiegel

 • For girls only

 • Recensie: De tolk van Java

Zoek in artikelen