• onze waardering

Recensie: Nederland van punt naar punt RECENSIE

Terug in de tijd, terug naar de lol de je beleefde aan punt-naar-punt-tekeningen. Dat belooft illustrator Charlotte Greeven met Nederland van punt naar punt. Ruim 45 prachtige gebouwen en stadsgezichten uit heel Nederland zette ze om naar prenten die bestaan uit honderden punten die je met elkaar kunt verbinden. Van het Groninger Museum naar de Sint-Servaasbrug in Maastricht en van de molens in Kinderdijk naar de stadsmuur van Zutphen, heel Nederland is vertegenwoordigd.
Nu moet ik eerlijk zeggen: punt-naar-punt-tekeningen brachten mij, perfectionist die ik ben, vroeger behalve plezier ook frustratie. Door al die losse stukjes lijn werden de tekeningen nooit zo mooi als ik ze wilde hebben. Datzelfde gevoel heb ik bij de tekeningen van Greeven. Zeker als ik doorblader naar de prachtige foto’s die ten grondslag lagen aan de prenten.

Maar misschien ben ik toch volwassen geworden onderweg. De tekeningen in Nederland van punt naar punt verrassen me. Ondanks de krioelende cijfers en de wirwar van punten is het kunstig wat op papier verschijnt. Of het nu een Drenths hunebed is of het strakke EYE-gebouw, het resultaat is niet anders te noemen dan ontzettend gaaf. Tegelijkertijd is het een leuke manier om Nederland beter te leren kennen. Al had de beschrijving van de gebouwen wat mij betreft wel iets uitgebreider gemogen.

Nederland van punt naar punt is een leuke optie voor iedereen die een alternatief zoekt voor een kleurboek voor volwassenen. Het is fascinerend hoe je zonder al te veel moeite een trapgevel uit je potlood tovert. Ook erg verslavend trouwens! Nadeel: Nederland van punt naar punt is een groot boek. Veel ruimte om je heen en een flink liniaal ter ondersteuning zijn geen overbodige luxe. Daarbij blijft er veel wit over als de tekening af is. Misschien dat ik binnenkort toch nog aan de slag ga met kleurpotloden?

 

 

 

Nederland van punt naar punt/The Netherlands dot-to-dot

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Nederland van punt naar punt/The Netherlands dot-to-dot neemt je mee langs al het moois dat Nederland te bieden heeft. Een klein detail: je moet zelf de punten verbinden om zo de iconische gebouwen op het papier te laten verschijnen. Charlotte Greeven heeft dertig prachtige gebouwen en stadsgezichten omgezet naar prenten die bestaan uit honderden punten, die ook deels geschikt zijn om in te kleuren. Op vele platen zijn kleine verrassende details te vinden. Achter in het boek zijn de originele foto's die aan de prenten ten grondslag liggen opgenomen met korte informatie over het gebouw of het stadsgezicht.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Sleutel tot de wijsheid - Nora Roberts

 • Recensie: De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene steen I 4 hartjes

 • Johanna Mo - Het donkere woud

 • Niki - Christos Chomenidis

 • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Wereldwonderen van punt naar punt

Zoek in artikelen