• onze waardering

Recensie: Charisma RECENSIE

Aislyn is een heel erg verlegen meisje. Toch besluit ze om te gaan werken in een zwembad als badjuffrouw, terwijl ze dit eigenlijk niet wil. Dan ontmoet ze dr. Sternfield, een wetenschapster die zich bezighoudt met gentherapie. Dr. Sternfield biedt Aislyn de kans van haar leven: ze kan haar Charisma toedienen. Hierdoor worden er bepaalde genen veranderd, zodat haar sociale vaardigheden zeer toenemen. Aislyn gaat op het aanbod in, en ze ziet haar leven veranderen. Alles is plots veel leuker en ze vlucht niet meer weg voor dingen. Echter is Aislyn niet de enige die Charisma toegediend heeft gekregen. De mensen die het ook in zich hebben, raken in coma en sommigen gaan later zelfs dood. Het blijkt zelfs besmettelijk te zijn en de angst slaat toe. Zal er op tijd een geneesmiddel worden gevonden?

Ik had best hoge verwachtingen voor dit boek. Ik weet dat dit de schrijfster is van het boek Lef, wat best bij veel mensen goed in de smaak viel. De cover van dit boek ziet er al veelbelovend uit. Een stel witte konijntjes op een rij, waarbij er een roze konijntje uitspringt. Echter is het boek mij achteraf erg tegengevallen, ik had er veel meer van verwacht.

Allereerst las ik vanuit de ogen van de hoofdpersoon, Aislyn, waar ik helemaal geen ‘band’ mee had. Ik vond haar nogal oppervlakkig beschreven, waardoor ze voor mij karakterloos over kwam. Dat had ik eigenlijk met alle personages in het boek, ze zijn in mijn ogen niet goed uitgewerkt. Je leest wel degelijk verschil van de Aislyn voordat ze Charisma toegediend kreeg, en de Aislyn erna. Ze wordt op een gegeven moment beschreven als een pittige tante, terwijl ze dat eigenlijk niet is. Dat is ze alleen maar geworden door het Charisma. Aislyn en de andere personages die Charisma toegediend hebben gekregen voelen dus erg nep aan. Dit had op mij het effect dat ik totaal niet met ze kon meeleven.

Daarbij las het boek erg langzaam. Op de een of andere manier wist het boek mij niet te pakken. Ik vond het totaal niet spannend, omdat ik niet met de personages kon meeleven. Natuurlijk wilde ik het boek wel uitlezen, want ik was benieuwd hoe het afliep. Het verhaal op zich vond ik wel leuk verzonnen, maar ik ben bang dat de schrijfster het op de verkeerde manier heeft uitgepakt. Ik bleef hierdoor totaal niet geboeid bij het verhaal, en ik werd snel afgeleid.

Bovendien vond ik het boek voorspelbaar. Het plot kwam totaal niet tot een verassing. Ik had geen gevoel dat ik een ‘shock’ kreeg, zoals bij andere boeken waarin met een hevige plottwist. Ook Aislyn doet op het einde dingen die ze zonder het Charisma nooit had gedaan, en dit kwam dus nep bij mij over. Het is natuurlijk altijd leuk om te lezen als een hoofdpersonage gedurende het boek sterker en dapperder is geworden, maar bij Aislyn voelde dit dus nep aan. Het komt door de Charisma dat ze zo is geworden, en niet door haar eigen karakterontwikkeling.

Dit boek is me dus erg tegengevallen. Ik ben bang dat ik er te hoge verwachtingen van had door de cover en de flaptekst. Het verhaal op zich is leuk, maar in mijn ogen is het idee voor het verhaal op de verkeerde manier uitgewerkt.
 

Charisma

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Eén injectie kan alles beter maken – of slechter?

  Aislyn is verlegen. Zo erg dat ze wegvlucht van feestjes en opziet tegen haar bijbaantje als badjuf. Dan krijgt ze de kans om alles te veranderen. Een dokter biedt haar een dosis Charisma aan, een gentherapie die haar het stralende middelpunt zal maken. De therapie is niet getest, maar Aislyn kan het aanbod niet weerstaan.
  Zodra het medicijn in haar bloed zit, begint het te werken. Vanaf dan is ze levendig en populair. Gek genoeg merkt ze dat anderen hetzelfde gedrag vertonen. Eerst lijkt alles beter dan het was, maar als mensen ziek worden en zelfs sterven, slaat de angst toe. De media doen uitvoerig verslag van de besmettelijke, dodelijke ziekte. Aislyn moet een manier vinden om het gen te stoppen, voor het te laat is, maar de dokter is spoorloos...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Schermtijd - Linda van Rijn

 • Monsterjager - Rob Geukens

 • Thin Air - Kellie M. Parker

 • Het piratenmaal - Jonny Duddle

 • Tom Clancy Nul uur - Don Bentley

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • Top 12 beste young adult fantasy series

 • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

 • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

 • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

Zoek in artikelen