• onze waardering

Recensie: Overzee RECENSIE

Stella is journaliste en opgegroeid op Curaçao. Haar vader werkte daar voor het Nederlandse bedrijf GlobalOil. Toen Stella tien jaar was verhuisde het expatgezin plotseling terug naar Nederland. Stella heeft uiteindelijk een bestaan in Nederland opgebouwd, maar ze denkt nog vaak aan haar fijne jeugd in Curaçao. Als journalist krijgt ze steeds meer vragen over de reden waarom ze plotseling uit Curaçao zijn vertrokken. Haar vader wil er niet teveel over praten, dus Stella besluit zonder haar man en dochters terug te gaan naar haar geboorteland. In de vier weken dat ze op het eiland verblijft, is ze vastberaden om te onderzoeken wat er precies gebeurd is tijdens de opstand in 1969, waarbij de lokale gemeenschap in opstand kwam tegen Global Oil. Zou haar vader hierin een belangrijke rol hebben gespeeld? En was dit de reden van hun plotselinge vertrek?
 
Overzee lijkt soms een mix tussen een roman en een non-fictie boek. De opstand in 1969 was een belangrijke politieke gebeurtenis voor Curaçao. Stella is – als onderzoekjournaliste – van plan een boek of in ieder geval een artikel te schrijven over haar bevindingen. Ze interviewt zoveel mogelijk mensen om een goed beeld te krijgen van wat er toen precies gebeurd is. Als ze een oud-collega van haar vader spreekt, krijgt ze de indruk dat er wel eens veel meer gebeurd kan zijn dan ze had kunnen denken en stuit ze op familiegeheimen, waarvan ze het bestaan niet wist.
 
Brenters vlotte, beeldende schrijfstijl schetst een levendig beeld van het Curaçao uit de jaren zestig. Vooral wanneer ze het eiland en de herinneringen uit Stella’s jeugd omschrijft, proef je de weemoed naar de tijd van toen, naar het authentieke Curaçao. Na Stella’s aankomst op Curaçao gaat het verhaal al snel over naar haar onderzoek en is er in het begin nog weinig spanning. Vooral de interviews kunnen niet altijd boeien en de dialogen lopen niet zo soepel als de rest van het verhaal. Wanneer Stella stuit op familiegeheimen, neemt de spanning in het verhaal toe en leef je steeds meer mee met Stella en haar zoektocht naar de waarheid.
 
Ik wist weinig over Curaçao en de rol van de Nederlanders in die tijd waarin de tekenen van de slavernij nog steeds zichtbaar waren. Zeker een aanrader als je hier meer over wilt weten. Overzee is een fraai, realistisch geschreven roman die tegen het eind een verbluffende wending neemt.

Overzee

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In 'Overzee' van Marlies Brenters maakt Stella als jong meisje de bevolkingsopstand van 30 mei 1969 op het eiland Curaçao van dichtbij mee. Veertig jaar later keert ze terug naar het eiland en stuit daar op een familiegeheim. Haar zoektocht voert haar terug naar de swingende jaren zestig en zeventig en leidt haar naar alle uithoeken van het kleurrijke eiland, waar de gevolgen van de slavernij nog steeds voelbaar zijn. Brenters schreef met Overzee haar spannende debuutroman, geïnspireerd op haar eigen ervaringen als expatkind op Curaçao. Eerder schreef zij de non-fictieboeken Een vrouw heeft zeven gezichten en Mannen in soorten en maten.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De terugkeer van de tovenares - Chris Colfer

 • Een zee van tijd - Eva Nagelkerke

 • Recensie: Jurassic World: Dominion

 • Maxton Hall College - Mona Kasten

 • Kruiden kweken koken - Kruiden Claus en Michiel van Colenberghe

Gerelateerde artikelen

 • Moederdag: boeken top-5

 • Top 10 BBQ boeken

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • Recensie: De zeven zussen

Zoek in artikelen