• onze waardering

Recensie: Muren van verraad RECENSIE

Een veroordeelde moordenares en een topballerina in spé. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Op de achterflap is te lezen dat Muren van verraad van de schrijfster Nova Ren Suma een literaire Young Adult-thriller én een echte aanrader is. Ik ga direct eerlijk zijn: nee, ik vind dit boek geen aanrader.

De vijftienjarige Amber zit vast in een beveiligde jeugdinrichting en Violet is een danseres die op het punt staat om naar New York te vertrekken om daar door te breken. Dan heb je nog Orianne 'Ori' die veroordeelt is voor de moord op 2 ballerinameisjes. Zij wordt de nieuwe celgenoot van Amber.

Ik vond het begin van het boek lastig om door te komen. Je valt midden in een actie, maar het duurde (althans bij mij) lang voordat het allemaal duidelijk werd en het kwartje enigszins viel. De schrijfstijl is over het algemeen nogal warrig en soms zelfs lastig te volgen. De hoofdstukken worden afwisselend vanuit het perspectief van Amber en vanuit Violet geschreven. Ze gunnen je vooral een kijkje in hun hoofden met hun gedachtes. Toen ik ging checken hoe vaak ze gesprekken aangingen met andere personages schrok ik een beetje van hoe weinig dat was.

De term Young Adult-thriller is niet helemaal op zijn plek, want het thrilleraspect mist voor een groot deel in mijn ogen. Het verhaal zuigt je niet het boek in en het is bij vlagen heel erg zweverig. Vooral het einde. Ik zag het niet aan komen, maar vond het ook nogal onbevredigend (en vaag). Ook heeft de schrijfster Nova Ren Suma veel woorden nodig gehad om dit verhaal te vertellen. Ik denk dat het met minder, misschien wel sterker was geweest.

Muren van verraad

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Een realistisch boek met bovennatuurlijke elementen die ontaarden in een naargeestig, pijnlijk, maar prachtig einde dat de rillingen over je rug doet lopen.' - Kirkus Reviews, starred review 'Suma excelleert in surrealistische, verontrustende verhalen in een levendige stijl, en deze psychologische thriller is geen uitzondering. Een beangstigend, fantastisch boek.' – Booklist, starred review Een veroordeelde moordenares en een topballerina in spé. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Muren van verraad is het verhaal van een meisje met een veelbelovende toekomst voor zich. Haar leven draait in één tragische middag van veelbelovend naar uitzichtloos. Het verhaal wordt verteld door Amber en Violet: de een zit in een jeugdgevangenis, de ander is een danseres met een mooie toekomst. Op het eerste gezicht zijn ze complete vreemden die niets met elkaar gemeen hebben. Amber zit vast in Aurora Hills, een beveiligde jeugdinrichting. Als op een nacht alle sloten openspringen, ontstaat er totale gekte onder de 42 meisjes die er hun straf uitzitten. De een grijpt haar kans om te ontsnappen, de ander weet niet wat ze met de nieuw verworven vrijheid aanmoet. Violet is een danseres die op het punt staat naar New York City te vertrekken om daar door te breken. Hoewel ze egoïstisch en met zichzelf ingenomen is, kan ze de dood van haar vriendin Orianna niet vergeten. Niet omdat ze zich schuldig voelt, maar vanwege het mogelijke effect ervan op haar huidige leven en haar dansopleiding aan het prestigieuze Juilliard. Langzaam wordt duidelijk dat Amber en Violet nauw met elkaar verbonden zijn door Orianna. Ook zij had een glorieuze toekomst als ballerina voor zich liggen, maar anders dan Violet moet ze knokken voor elke kans in het leven. Desondanks is Violet jaloers op Ori, wetende dat zij niet het natuurlijke talent voor ballet van Ori heeft. Als er twee concurrentes worden vermoord, belandt Ori in Aurora Hills. Krijgt een schuldige uiteindelijk altijd haar verdiende straf? Of zal een onschuldige voor altijd de last van de schuld blijven dragen? Nova Ren Suma is auteur van diverse Young Adult-boeken. Ze heeft voor diverse uitgeverijen gewerkt, geeft YA-schrijfworkshops en woont in New York.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Top 10 Assepoester verfilmingen

 • Deze films en series verschijnen in november op Netflix

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

 • De gezelligste herfstfilms

 • Alle nieuwe kerstfilms in 2021 de volledige gids

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen